KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Gravel kolo – primerno tudi za zahtevnejše terene

Gravel kolo – primerno tudi za zahtevnejše terene

Gravel kolo

Trajnejša od cestnih koles in veliko hitrejša od gorskih. Gravel kolesa predstavljajo zanimivo možnost za kolesarje, ki želijo potovati po asfaltnih in makadamskih poteh.

Ne glede na to, kje živite, je okoli vas verjetno veliko makadamskih cest in gozdnih poti, ki jih z navadnim cestnim kolesom le stežka prekolesarite. Problem takšnih cest je predvsem v tem, ker zelo hitro uničijo ležaje in gume ter povzročijo tudi nevaren padec. Na navadnem cestnem kolesu se boste po takšnih cestah težko vzpenjali v hrib in še težje spuščali v dolino, saj cesta lahko postane spolzka in zelo nevarna.

Z drugimi besedami: ne glede na to, koliko akcijskih filmov ste si že ogledali, vaše vsakodnevno cestno kolo ne zmore vožnje po vsaki cesti na tem planetu. Zato vas vabimo, da si v spodnjem članku preberete vse, kar morate vedeti o gravel kolesih.

Kaj je gravel kolo?

Gravel kolo je kombinacija cestnega kolesa, ki je primerno za vožnjo po asfaltu, in ciklokros kolesa, ki je odlično za blatne in makadamske poti. Kot veliko ostalih koles tudi gravel kolo prihaja iz ZDA, kjer je podeželje prepleteno s kilometri makadamskih in gozdnih poti. Poti, ki so preveč zapletene za cestna kolesa, a vseeno preveč enostavne za ciklokros.

Gravel cestno kolo Specialized Diverge Sport Carbon
Gravel cestno kolo Specialized Diverge Sport Carbon – Extremevital.com

Gravel kolo je odlično za različne površine, ne glede na to, ali se vozite po makadamu, gramozu ali mehkih gozdnih poteh. Poleg tega pa med vožnjo ohranja udobje, ki si ga želi vsak kolesar. Zaradi prilagodljivosti, vsestranskosti in robustnosti je gravel kolo idealno tudi za vožnjo po mestu, za potovanja in za vse, ki radi trenirate v zimskih mesecih. Gre za vrsto kolesa, ki se lahko spopade s vsakim terenom, ki ga želite preizkusiti.

Kako prepoznati gravel kolo in kako ga ločiti od običajnih cestnih koles?

1. Oblika kolesa

Oblika kolesa je veliko boj sproščena kot pri dirkalnih kolesih. Cev za krmilo je višja, naklon pa je manjši za bolj sproščeno krmiljenje. Spodnji nosilec je običajno nekoliko nižji kot pri ciklokrosu. Gravel kolesa so zasnovana tudi z daljšimi medosnimi razdaljami, zato so stabilna na cesti in pri vožnji po nepredvidljivih cestah, kot je makadam, ter zagotavljajo dodatno stabilnost in udobje na dolgih razdaljah.

Gravel cestno kolo Cannondale Topstone 0
Gravel cestno kolo Cannondale Topstone 0 – Extremevital.com

Nagnjena zgornja cev ponuja boljšo možnost za kolesarjenje stoje in je tudi prijaznejša za sestop s kolesa. Višje krmilo pa omogoča večje udobje in pokončnejši položaj kolesarja med vožnjo. Oblika je torej bolj sproščena kot pri dirkalnih kolesih.

2. Zavore

Vsako gravel kolo ima zavore na disk. Zavore na disk, predvsem hidravlična izvedba, omogočajo hitrejše zaviranje, kar zagotavlja večjo samozavest pri vožnji po cesti in je zelo uporabno pri slabših pogojih vožnje. Ko se boste vozili v dežju in po blatnih poteh, boste zagotovo cenili popolno učinkovitost ter odličnost zavor na disk.

3. Večje gume

Z odstranitvijo zavorne čeljusti na platišču lahko preoblikujete okvir in vilice, ki nato lahko sprejmejo večje pnevmatike. Te vam bodo zagotovile dodatno udobje na grobih in neravnih cestah ter vam omogočile boljši oprijem podlage.

Gravel kolesa se uveljavljajo kot ena od najbolj inovativnih tehnologij v svetu kolesarjenja. Nasprotno s cestnim kolesom je gravel kolo nastalo zaradi potrebe po kolesu, ki bi se lahko enostavno spopadlo z neasfaltiranimi cestami. Prva gravel kolesa so bila namreč izdelana v delavnicah izdelovalcev okvirjev, ki so si dirkalna kolesa prilagodili tako, da so postala stabilnejša in udobnejša. Kolo je namreč nastalo z željo in misijo, kako bi najlažje bilo kos točno določenemu tipu ceste.

Zaradi svoje vsestranskosti gravel kolo postaja vse bolj priljubljeno med različnimi kolesarji. V svetu je tudi vse več tekmovanj z gravel kolesi, ki se sklicujejo predvsem na filozofijo pustolovskega kolesarjenja.

Top