KAZALO
Domov > Kolesarstvo > 5 napak pri izbiri kolesarske čelade

5 napak pri izbiri kolesarske čelade

Izbira kolesarske čelade

Nekoč zelo nepriljubljene kolesarske čelade je vse pogosteje opaziti na glavah kolesarjev, kar je izjemno pohvalno. Še posebej dejstvo, da jih nosi večina mladih kolesarjev. Če smo nekoliko starejši nekoč morda preživeli brezskrbno otroštvo na kolesu in ujeli kakšno modrico tu in tam, pa še ne pomeni, da bi enako nevarno morali živeti naši otroci.

Danes so kolesarske čelade izjemno kvalitetne, lahke in zračne, zato ni nobenega razloga, da bi se jih branili. Še posebej pomembno je, da mladim privzgojimo nujnost tega pripomočka za varno vožnjo s kolesom. Prav glava je ob padcu s kolesom največkrat v nevarnosti. Ampak kako izbrati pravo zase? V nadaljevanju spoznajte pet napak, ki jih pri tem ne smete storiti.

1. Neustrezna velikost kolesarske čelade

Kolesarska čelada mora ustrezati dimenzijam glave, sicer lahko postane moteč element, ki je ob morebitnem padcu celo nevaren. Splošno velja, da so čelade razvrščene v tri velikosti, pri čemer se večino prilagoditev opravi z vijakom na zadnji strani.

Da bi bila kolesarska čelada ustrezno velika, mora na glavi vzbujati udoben občutek, obenem ne sme biti prostora za prosto premikanje. Spredaj naj čelada sedi 1 cm nad obrvmi, nikakor pa ne smete čelade na glavo tlačiti na silo. Največ napak pri nakupu kolesarske čelade se pripeti ob spletnem nakupovanju. Čelado kupujte v fizični trgovini, in sicer šele po tem, ko jo pomerite.

2. Preveč zračnih odprtin

Že res, da se kolesarji največkrat pritožijo, da jim je pod čelado vroče oziroma jih vse srbi, a pozor. Bolj zračna čelada pomeni manj varnosti. Če boste izbrali kolesarsko čelado z veliko odprtinami in boljšim zračenjem, boste izgubili na varnosti.

Kolesarska čelada Specialized S-Works Evade II MIPS
Kolesarska čelada Specialized S-Works Evade II MIPS – Extremevital.com

Seveda je končna izbira čelade odvisna tudi od sloga vožnje, ki ga gojite. Bolj aktivno in športno naravnani kolesarji, še posebej gorski, potrebujejo karseda varno športno opremo, zato boste na njihovih glavah največkrat opazili skorajda popolnoma zaprte čelade.

3. Nakupovanje pri nepreverjenih trgovcih

Kot je to že navada na drugih področjih, tudi na področju kolesarstva na trgu obstajajo dobri, manj dobri in slabi, če ne kar neprimerni izdelki. V želji po večjem dobičku nekateri trgovci posegajo po nepreverjenih izdelkih iz držav, kjer imajo zanje morda precej nižje standarde kot pri nas.

Če kje, potem vsaj pri varnostni opremi ne gledamo samo na ceno. Imamo samo eno glavo in ob njeni poškodbi se zgodba lahko konča tudi tragično. Ob nakupu vedno preverite znamko izdelovalca ter povprašajte na prodajnem mestu, ali izdelek vsebuje ustrezne certifikate za naš trg.

4. Eleganca in stil čelade

Pri nakupovanju velikokrat ravnamo impulzivno in kupujemo tisto, kar nam je všeč. Kolesarska čelada nam ne sme biti samo všeč, ampak mora biti v prvi vrsti kvalitetna in ustrezne velikosti. Seveda gledamo tudi na stil in si želimo določene barve, morda modela, ki bi po našem okusu bolj sodil na našo glavo.

Otroška kolesarska čelada Uvex Kid 2 (Desert / Cats)
Otroška kolesarska čelada Uvex Kid 2 (Desert / Cats) – Extremevital.com

Morda je to še bolj pomembno pri otrocih, ki jih je v nošenje čelade treba šele prepričati. Na prvem mestu naj bo seveda varnost, potem pa tudi kakšen dodatek, ki bo otroku tako všeč, da si bo čelado z veseljem nadel. To je lahko barva, morda slika priljubljenega junaka ali pa dodatki, ki se vse pogosteje pojavljajo na teh čeladah.

5. Nakup od soseda

V želji po karseda nizkih stroških se velikokrat zanesemo na soseda, brata, sestro ali na kak sejem. Dejstvo je, da takrat pogosto pride do nakupa neprimerne kolesarske čelade, ki je morda celo poškodovana ali pa v popolnosti ne ustreza meram naše glave.

S takšnim nakupom se ne smemo zadovoljiti, saj mora biti varnost vedno na prvem mestu. Seveda ni rečeno, da na ta način ne moremo najti dobre čelade, vendarle pa prevečkrat prihaja do nesprejemljivih kompromisov.

Top