KAZALO
Domov > Prosti čas > Joga med nosečnostjo: dobro je vedeti

Joga med nosečnostjo: dobro je vedeti

Joga med nosečnostjo

Predporodna joga lahko koristi tako materi kot otroku. Vadba se osredotoča na dihalne tehnike in nežno raztezanje ter je povsem prilagojena nosečnicam. Namenjena je ustvarjanju ravnovesja med čustvenimi, mentalnimi, fizičnimi in duhovnimi dimenzijami. Sprošča telo in se osredotoča na varne tehnike ter položaje v vseh obdobjih nosečnosti.

Vadba joge ima v splošnem številne pozitivne učinke na um, telo in duha. Če pred nosečnostjo še nikoli niste izvajali joge, je priporočljivo, da se pred začetkom vadbe posvetujete s svojim zdravnikom oz. ginekologom.

5 prednosti predporodne joge

Redno izvajanje predporodne joge nosečnicam prinaša številne koristi.

1. Izboljšuje razpoloženje in spanec

Joga med nosečnostjo vam lahko pomaga izboljšati razpoloženje in spanec, povečati moč in prožnost telesa ter zmanjšati bolečine v spodnjem delu hrbta. Prenatalna joga blaži tudi mnoge druge simptome, ki so značilni za obdobje nosečnosti. Na sploh je dobro – za vas in vašega otroka – da se vsak dan gibate vsaj 30 minut.

2. Zmanjšuje stres in simptome depresije

Vadba joge med nosečnostjo zmanjšuje nivo stresa ter blaži simptome depresije in anksioznosti. Kombinacija skrbno usmerjenega gibanja in strukturiranega dihanja pozitivno vpliva na telo in izboljšuje počutje.

Predporodna joga
Izvajanje predporodne joge zmanjšuje stres in izboljšuje počutje.

Počasno, ritmično dihanje aktivira živčni sistem ter blokira kortizol. Ta je v velikih količinah pogosto povezan ravno z depresijo, zato je vadba prenatalne joge lahko pri premagovanju stresa izjemno učinkovita.

3. Izboljšuje pretok krvi

Raztezanje in gibi pri jogi pomagajo povečevati pretok krvi v srce. Povečan krvni pretok pa pomeni tudi to, da vaš otrok prejme več krvi, ki je bogata s kisikom, kar mu omogoča zdrav razvoj.

4. Manj boleča izkušnja pri porodu

Joga vam v katerem koli trimesečju pomaga, da se lahko bolje sprostite in ostajate pozitivno naravnani. Meditacija in dihalne vaje zmanjšujejo porodno bolečino in tesnobo med porodom. Razvijanje sposobnosti obvladovanja svojega telesa vam torej lahko pomaga do bistveno manj boleče izkušnje pri porodu.

5. Povezuje z drugimi bodočimi mamicami

Joga med nosečnostjo pripomore k družabnemu življenju. V tem času se namreč lahko povežete še z drugimi bodočimi mamicami. Močan podporni sistem vam bo olajšal porod in poporodno obdobje. Svoje izkušnje delite z drugimi in zagotovo se boste počutili bolje.

Joga po posameznih trimesečjih

Dlje kot ste v nosečnosti, manj intenzivna naj bo vadba joge.

Prvo trimesečje

V prvih treh mesecih nosečnosti se lahko počutite izjemno utrujeno, zato se izogibajte dejavnostim, ki bi vas preveč obremenjevale. Počasno in previdno izvajanje položajev joge bo v tem času preprečevalo, da bi se počutili slabše. Joga lahko učinkovito blaži nekatere simptome nosečnosti, kot sta bolečina v hrbtu in slabost.

Drugo trimesečje

V tem času se boste želeli izogniti položajem na trebuhu in ostrim zasukom. Če ste v prvem trimesečju še vadili naprednejše položaje, kot so na primer upogibi nazaj, boste morali to v tem obdobju spremeniti. Nekatere vaje namreč lahko stisnejo pljuča in povzročajo precejšnje nelagodje.

Tretje trimesečje

V tem času se mora joga osredotočati na obnovitvene položaje in položaje z odpiranjem bokov. Bolečine lahko pomaga blažiti zgolj rahlo raztezanje. Izogibati se morate ležanju na hrbtu. Za doseganje udobnejšega in varnejšega položaja vam lahko pomaga blazina.

Joga brez pretiravanja

Dejstvo je, da sta gibanje in vadba lahko izvrstna načina za ohranjanje zdravja med nosečnostjo, kljub temu pa v tem času z njima ne smete pretiravati. Nekateri vaje in položaji so namreč lahko nevarni za vas in otroka.

Vadba joge med nosečnostjo
Z vadbo joge med nosečnostjo nikakor ne gre pretiravati.

Med nosečnostjo se je treba izogniti nekaterim vrstam joge, ki so lahko škodljive. Povzročijo lahko visoko vročino v telesu, kar lahko privede do okvare nevralne cevi. Izogibati se je treba zvijanju in upogibanju, saj vas takšni gibi lahko spravijo iz ravnotežja. Položaji, ki povzročajo velik pritisk na trebuh, seveda lahko škodujejo otroku.

Čeprav ste pred nosečnostjo morda veliko telovadili, se je glede vadbe najpametneje pogovoriti z osebnim zdravnikom. Ta vas bo zagotovo opozoril tudi na to, da bodite predvsem pozorni na ostre bolečine pri določenih gibih. Če jih zaznate, se takoj vrnite v udoben in varen položaj.

Top