KAZALO
Domov > Tek > Zakaj med tekom nositi športni modrček?

Zakaj med tekom nositi športni modrček?

Športni modrček za tek

Pravilno prilegajoč športni modrček ne vpliva le na udobje med tekom, ampak je ključnega pomena tudi za zdravje ženskih dojk. Zato je vsekakor dobro vedeti, zakaj ga nositi med tekom.

Raziskave kažejo, da je povprečna teža ženske dojke 500 g, kar pomeni, da je to še 1 kg dodatne teže. Ker dojke nimajo mišic in niso povezane z nobeno mišico v telesu, se gibajo neodvisno od preostalega ženskega telesa.

Prsi podpirata le koža in tako imenovane Cooperjeve vezi, zato je dober športni modrček nepogrešljiv. Njegova glavna naloga je, da med tekom prsim daje oporo, preprečuje bolečine v prsih in omejuje njihovo gibanje.

Posledice nenošenja športnega modrčka

Prsi se premikajo neodvisno od preostalega dela telesa. Kadar se premaknejo za več kot 60 %, lahko pride do nepopravljive škode, kot je mastalgija dojk (kaže se z bolečino v prsih) in njihova povešenost. Zaradi tega je športni modrček obvezen pri teku, saj preprečuje prekomerno gibanje dojk in s tem njihove poškodbe.

Izogibanje športnemu modrčku pa lahko vpliva tudi na zmogljivost pri teku. Raziskave so pokazale, da morajo ženske z običajnim modrčkom vložiti več energije za isti rezultat kot pa ženske, ki uporabljajo športni modrček. Razlog je v povečani mišični aktivnosti zgornjega dela telesa, ki je posledica nepravilne opore prsi, razlike pa so se pojavile tudi v različnem vzorcu dihanja. Ženske brez športnega modrčka so dihale bolj plitko in hitreje.

Športni modrček Salomon Move'On Bra
Športni modrček Salomon Move’On Bra – Extremevital.com

Sprememba tehnike teka je naslednja posledica nenošenja športnega modrčka. Izkazalo se je, da imajo ženske, ki ne uporabljajo športnega modrčka, za 4 cm krajši korak, zmanjšal pa se je tudi obseg gibanja rok in rotacija telesa. Vse to vpliva na postavitev stopala in s tem na celotno tehniko teka.

Mnoge raziskave so pokazale, da so prsi četrta najpogostejša ovira, ko se ženske odločajo o športni aktivnosti – celo pred zmogljivostmi in stroški. To je zelo dober dokaz, da so ženske premalo seznanjene o pomenu pravilnega nošenja športnega modrčka.

Kakšen športni modrček izbrati?

Več kot očitno je, da je športni modrček pomemben kos tekaške opreme. Še pomembneje pa je, da izberete ustreznega. Pri iskanju pravega športnega modrčka je potrebno upoštevati predvsem podatek, s katero športno dejavnostjo se boste ukvarjali.Če boste izvajali jogo, pilates ali drugo bolj umirjeno športno aktivnost, je dovolj modrček s šibko oporo. Če pa se nameravate ukvarjati s tekom, boste potrebovali športni modrček z močno oporo.

Športni modrček CEP Sports Bra
Športni modrček CEP Sports Bra – Extremevital.com

Poskrbite, da vas športni modrček ne ovira pri izvajanju podobnih gibov, ki jih sicer izvajate pri teku, pomembno pa je tudi, da si temu primerno prilagodite naramnice. Življenjska doba športnega modrčka je odvisna od pogostosti uporabe in njegovega vzdrževanja. Priporočljivo je, da ga menjate tako pogosto kot tekaške čevlje, vsekakor pa takrat, ko opazite, da prsim ne zagotavlja več potrebne opore.

Kako izbrati pravi športni modrček?

Najpogostejši način izbire športnega modrčka je na podlagi obsega prsi in obsega pod njimi. Vendar je potrebno upoštevati, da se ti podatki lahko razlikujejo med različnimi blagovnimi znamkami športnih modrčkov in tudi modelov.

Zato je priporočljivo vsak športni modrček pred nakupom preizkusiti in pri tem upoštevati:

  • Trak modrčka naj se lepo prilega okoli telesa. Če je nastavljiv, začnite z ohlapno nastavitvijo.
  • Naramnice naj bodo široke 1 do 2 cm, pri čemer vam ne smejo padati z ramen ali vas tiščati. Če imate širša ramena, je boljša izbira modrček s prečnimi naramnicami.
  • Posamezna košarica naj bo tako velika, da jo dojka v celoti zapolni. Preverite, da material ni grob ali naguban.
  • Spodnja elastika naj ne pritiska na prsno tkivo ali pod pazduho.
  • Podpora modrčka naj bo takšna, da vas ne ovira pri gibanju, ki ga boste izvajali.

Na koncu pa seveda ne pozabite na udobje. To je ključnega pomena, da boste športni modrček tudi z veseljem uporabljali.

Top