KAZALO
Domov > Tek > Kako izpopolniti tekaško tehniko?

Kako izpopolniti tekaško tehniko?

Tekaška tehnika

Izboljšanje tekaške tehnike ne bo pripomoglo zgolj k temu, da boste tekli hitreje, ampak boste zmanjšali tudi obremenitve telesa, s čimer bo verjetnost poškodb manjša. Prav tako pa ustrezna tekaška tehnika preprečuje utrujenost in vam omogoča, da boste tekli dlje.

Sledite spodnjim nasvetom, kako izboljšati tekaško tehniko, in vaš tek bo postal pravi užitek.

1. Pogled usmerite naprej

Med tekom ne pogledujte v svoje noge, ampak naj bo pogled osredotočen ne tla približno 10 do 20 metrov naprej. S tem bo tehnika teka veliko boljša, hkrati pa se boste izognili morebitnim padcem. Poskrbite, da bo glava v podaljšku hrbtenice; ne potiskajte je preveč naprej. Na ta način se boste izognili napetosti v vratnih mišicah, vaše telo pa bo toliko bolj sproščeno.

2. Roke držite v višini pasu

Potrudite se, da so roke nekje v višini pasu, na mestu, kjer bi se lahko rahlo dotikale bokov. Naj bodo upognjene pod kotom 90°. Nekateri začetniki imajo to nagnjenost, da imajo roke v višini prsi (še posebej ko so utrujeni), vendar takšen način teka lahko tekača še dodatno utrudi, saj povzroča napetost v vratu in v ramenih.

3. Roke naj bodo sproščene

Ko smo že pri položaju rok, ne pozabite, da morajo biti roke med tekom čim bolj sproščene. Nikakor ne stiskajte dlani v pest, saj boste s tem povzročili, da bodo roke napete vse od dlani do ramen. Namesto tega naj bo položaj dlani čim bolj naraven in sproščen – kot da bi v dlaneh držali jajce in ne bi želeli, da bi ga z dlanmi razbili.

4. Preverite svojo tekaško držo

Pomembno je, da je vaše telo med tekom čim bolj pokončno in vzravnano. Glava naj bo dvignjena, hrbet vzravnan, ramena pa v svoji ravnini pod ušesi. Ohranite nevtralen položaj medenice in pazite, da v pasu niste nagnjeni preveč naprej ali nazaj.

Ohranjanje pokončne drže
Telo naj bo med tekom vzravnano, pogled naj bo usmerjen naprej.

Popolnoma logično je, da se tehnika teka v primeru utrujenosti poslabša, zato bodite še posebej v teh trenutkih toliko bolj pozorni, da preverite svojo tekaško držo.

5. Sprostite ramena

Ramena naj bodo čim bolj sproščena, nikakor jih ne potiskajte naprej. Če potiskate ramena naprej, to zategne vaš prsni koš in omeji sposobnost nemotenega dihanja. Poskrbite, da med tekom stiskate lopatice skupaj, s čimer boste ramena potisnili nazaj, prsni koš pa se bo odprl in lažje boste zadihali.

6. Roke naj se gibajo ob straneh

Izogibajte se bočnim zamahom z rokami. Če imate prekrižane roke na prsih, to avtomatsko stisne vaš prsni koš, kar pomeni, da ne dihate dovolj učinkovito. To pa v kombinaciji s plitkim dihanjem lahko povzroči bolečine v spodnjem delu trebuha, čemur pravimo bodec.

Zelo pogosto se zgodi, da tekači med utrujenostjo začnejo premikati roke vedno bolj navzgor, kot med podlahtjo in nadlahtjo pa je vedno manjši. Če opazite, da se to dogaja, spustite roke na boke in poskrbite, da je kot v komolcu 90°.

7. Roke premikajte iz ramen

Roke naj se premikajo naprej in nazaj v ramenskem sklepu in ne v komolcu. Predstavljajte si, da so vaše roke kot nekakšno nihalo, ki se premika naprej in nazaj, pri čemer je kot v komolcu vedno enak. Potrudite se, da se roke ne križajo na prsih, saj to pomeni, da vaša drža ne bo več vzravnana, kar bo otežilo dihanje.

8. Ne poskakujte

Če med tekom preveč poskakujete, to pomeni, da se telo in glava preveč premikata gor in dol, s tem pa porabljate preveč energije. Namesto tega tecite rahlo in z nogami mehko pristanite na tla, svoj korak pa skušajte obdržati čim bolj pri tleh. Prosite prijatelja ali znanca, da vas posname, tako boste namreč najlažje odkrili svoje napake.

Top