KAZALO
Domov > Smučanje > Na smučanje z otrokom: dobro je vedeti

Na smučanje z otrokom: dobro je vedeti

Smučanje z otrokom

Gotovo so zimski meseci v svoji belini precej čarobni in pravljični, a resničnost, še posebej ko pride do smučanja, je nekoliko drugačna. Smučanje je že zaradi kupa opreme in posebnih lokacij organizacijsko zahteven konjiček za vse. Kaj šele za družine z malimi otroki. Ne le da je potrebno najti ustrezno opremo, da je otrok še v fazi osvajanja znanja, vsaka manjša vremenska ali logistična sprememba lahko sproži odpor do nadaljnjega smučanja.

A hkrati je potrebno vedeti, da je izkupiček vreden truda. Smučanje je namreč izredna rekreacija, ki bo vašemu otroku pomagala pri razvoju fizičnih sposobnosti, ga spodbujala pri gibanju v naravi, nemara pa bo v smučarski šoli spoznal še nove prijatelje in se učil socialnih veščin. Pred naslednjim družinskim smučarskim izletom pa si le vzemite minuto časa za premislek in pripravo.

Kam in kdaj na smučanje?

Ko se z otroki odločite za smučanje, je dobro premisliti, kam se boste odpravili. Nekateri starši se za prvi otrokov spust s smučkami odpravijo kar na bližnji hrib, saj omogoča hitro pot domov, ko se otrok, ki se šele uči občutka na smučkah, utrudi ali zdolgočasi.

Otroške smuči Elan Maxx QS
Otroške smuči Elan Maxx QS + vezi EL4.5 – Extremevital.com

Če se odločite za smučišče, pa prej preverite, kakšne proge in zmožnosti ponuja. Nekatera velika smučišča ponujajo raznoliko ponudbo, ki bo zadostila tako otrokovim potrebam kot tudi staršem, da bodo lahko izživeli nekaj adrenalina. Prav tako večja smučišča pogosto organizirajo smučarske šole za najmlajše, kjer skrb prevzamejo strokovnjaki. Poleg ustreznih prog, prilagojenih za začetniški nivo znanja in izkušenj, je dobro vedeti tudi, kako oddaljeno je parkirišče, ali so v bližini gostilne, kjer se boste lahko pogreli in nekaj prigriznili ter otroke peljali na stranišče.

Načeloma se je vsaj od začetka dobro izogibati najbolj gosto zasedenim terminom. Med gmoto smučarjev boste težje zagotovili polno varnost otroka, pa tudi cena kart je takrat pogosto višja.

Smučarska oprema

Smučarska izkušnja je gotovo odvisna od opreme. V prvi vrsti morate poskrbeti za ustrezna oblačila, ki bodo otroka ohranila suhega in toplega. Seveda pa bodite pozorni na specifike svojega otroka, ali je navadno bolj zmrzljiv ali mu je vedno vroče. Pri zunanjih oblačilih se je dobro zavedati tudi tega, da bo otrok verjetno veliko časa z zadnjico na snegu, kar zahteva sloj, ki bo zagotovil vodoodbojnost.

Otroški smučarski komplet Picture
Otroški smučarski komplet Picture: bunda Realer & hlače Westy – Extremevital.com

Otroška smučarska oprema je lahko draga, posebno za otroke, ki rastejo in jo je zato potrebno pogosteje menjati, a kljub temu na njej ni dobro varčevati, saj lahko pripelje do neprijetnega in neudobnega smučanja. Če imate več otrok, vam lahko nakup unisex opreme omogoči, da jo bodo uporabili mlajši brati ali sestre. Lahko se pozanimate tudi o sejmu z rabljeno opremo, ki je pogosto še vedno v zelo dobrem stanju, ali pa si, če niste gotovi, koliko bo vaš otrok smučal, opremo izposodite na smučišču.

Učenje smučanja

Preden se odločite otroka naučiti vseh trikov smučanja, prisluhnite njemu in upoštevajte njegove želje. Nekateri otroci so na učenje pripravljeni že pri treh letih, drugi potrebujejo več časa. Seveda mu lahko postavljate izzive, ki ga bodo spodbudili, a ga ne silite, saj lahko to pripelje do kontra učinka.

Otroška smučarska čelada Poc POCito Skull
Otroška smučarska čelada Poc POCito Skull v različnih barvah – Extremevital.com

Četudi ste morda sami vrhunski smučar, razmislite o tem, ali želite otroka učiti sami ali pa ga zaupati pedagoškim strokovnjakom v smučarskih šolah. Resda je to dodaten strošek, a so inštruktorji izobraženi prav za delo z otroki, zato vedo, kaj je primerno za njihovo stopnjo in kako jih naučiti ustrezne tehnike.

Poleg tega je lahko šola smučanja tudi okolje za spoznavanje novih prijateljev, nekateri otroci imajo radi takšne korake v samostojnost in si želijo biti včasih tudi za nekaj časa odmaknjeni od staršev. Če je vaš otrok v smučarski šoli, pa boste tudi sami lažje uživali na progah, ki ustrezajo vam, dokler se vam tam ne pridruži tudi otrok.

Top