KAZALO
Domov > Prosti čas > 9 nasvetov, kako napredovati pri jogi

9 nasvetov, kako napredovati pri jogi

Napredovanje pri jogi

Joga je že nekaj časa na vrhu priljubljenosti med vadbami. To ne preseneča, saj omogoča napredek na različnih področjih človeka in ponuja raznolik nabor vadb, med katerimi lahko izbirate. Morda ste se joge lotili zavoljo pridobivanja gibčnosti, morda za razvoj mišične mase ali pa kot recept proti stresu. Ne glede na razlog, je pri jogi vedno prostor za napredek.

Spodaj navajamo nekaj nasvetov, kako pri vadbi joge napredovati. Vse pa je odvisno od tega, kje se po stopnji znanja in izkušenj nahajate zdaj ter kako pogosto vadbo prakticirate.

1. Bodite dosledni

Tako je, prvi korak k rednemu napredku je gotovo redna vadba. Bodite dosledni in se jogi posvečajte na redni tedenski ali dnevni ravni. Naj joga postane rutina. Morda to pomeni petminutno raztezanje vsak dan in kratke dihalne vaje, morda pa reden vsakodnevni trening ali vadbo trikrat na teden. Vsaka redna vadba prinaša rezultate.

2. Kvalitetna oprema

Osnova za učinkovit trening je kvalitetna oprema. Poleg udobnih in raztegljivih oblačil, ki vas ne bodo omejevala pri gibanju, je pomembna tudi dobra podloga za jogo. Kvalitetna podloga je drugačna že na otip, preprečila bo drsenje in ne bo ovirala gibov.

Podloga za jogo
Priskrbite si kakovostno podlogo za jogo, da vam na njej ne bo drselo.

Dobra podloga pa je narejena tudi iz okolju prijaznih materialov, ki pušča pozitivne sledi v naravi in ne le pri človeku. Če torej z jogo mislite resno, raje odštejte nekoliko več in si priskrbite zares dobro podlogo.

3. Pristopite celostno

Joga je odlična vadba za telo in um, za resnične spremembe v človekovem življenju pa je potrebno k vadbi pristopiti celostno. Vadba joge bo učinkovitejša, če se boste prehranjevali čisto in poskrbeli za vnos kvalitetnih virov energije. Pred vadbo poskrbite za lahek obrok in zadostno hidracijo. Primeren obrok je lahko že pisan smuti.

4. Ozavestite šibke točke

Če ves čas vadite tisto, kar vam gre dobro od rok, boste le stežka napredovali, saj telesa in uma ne boste postavljali pred izziv. Četudi se je včasih težko lotiti reči, ki nam ne gredo, se ob ponavljanju že usvojenega znanja posvečajte tudi šibkejšim točkam. Bodite drzni in se naučite stojo na glavi, ki vas že toliko časa mika, a si je ne upate poskusiti.

5. Vse je del procesa

Postavljajte si izzive, a pri tem ne bodite prestrogi. Če prvič poizkušate nov položaj, najverjetneje ne bo popoln. Ne le da s tem ni nič narobe, to je normalno in to je nujno, saj se boste le tako naučili pravilnega giba in spoznali vse pasti, ki jih postavlja. Če vam misli pri meditaciji odtavajo po svoje, se ne jezite, temveč jih prijazno pokličite nazaj. Vse je del vaje in z vsako vajo smo boljši.

6. Naj vas navdahnejo drugi

Joga ima sledilce po vsem svetu, kar pomeni, da je tudi veliko vzornikov, ki jih lahko spremljate in ki vas navdihujejo s svojim delom ter spodbujajo k napredku. Ali je to Instagram, YouTube, blog ali knjiga, pustite, da vas izkušnje in znanje drugih inspirirajo.

Pri omenjenem seveda ne gre za to, da bi postali kot oni, temveč za to, da lahko raziskujete različne ideje in poglede ter najdete motivacijo za nadaljnji napredek.

7. Vadba doma

Vadba joge doma je odlična za fizično napredovanje. Če svoj urnik težko uskladite s skupinskimi vadbami v fitnesu ali pa živite v oddaljenem kraju, si lahko podlogo za jogo raztegnete kar doma. O vadbi se lahko posvetujete z joga učiteljem ali na spletu najdete program, ki je primeren za vaše potrebe in cilje. Joga doma je tudi super dopolnilo skupinskim vadbam in pomaga pri ohranjanju kontinuitete.

8. Eksperimentirajte

Ne bojte se uporabiti rekvizitov pri vadbi, ti lahko hitro povečajo učinkovitost treninga in pokažejo pozitivne učinke na telo. Zanimivi rekviziti so na primer bloki, ki pomagajo lajšati napetost mišic. Prav tako je pomembno, da poze izvajate počasi, saj boste s tem poskrbeli za boljšo tehniko, vaše telo pa bo bolj celostno aktivirano. Raziskujte različne poze, ki bodo spodbujale različne točke telesa in se tako krepite celostno.

9. Dihajte

Joga je tudi spoznavanje lastnih meja. Je točka, kjer se nelagodje sreča s srečo. Tako postajate močnejši in trdnejši – v telesu in umu. Ob bolečinah seveda prekinite določeno držo, če pa začutite le nelagodje ali rahlo pekoč občutek, poskusite z dihom. Vdihnite in si pri tem predstavljajte, da vdihnete v del telesa, kjer občutite nelagodje. Tako boste pomagali premagati napetost in postopoma presegli nekoč nedosegljive meje.

Top