KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Zakaj za resno kolesarjenje uporabljati kolesarske čevlje?

Zakaj za resno kolesarjenje uporabljati kolesarske čevlje?

Kolesarski čevlji

Medtem ko večina išče mehke in fleksibilne športne copate, kolesarji posegajo po čevljih s trdimi in togimi podplati, ki njihova stopala dobesedno priklenejo na pedala. Ali kolesarski čevlji dejansko prinašajo razliko pri vožnji s kolesom? Komu so namenjeni?

Za vse, ki kolo uporabljajo kot prevozno sredstvo za opravljanje vsakodnevnih opravkov, je običajna obutev povsem dovolj. Tistim, ki pogosto kolesarite na dolge razdalje in vam kolesarjenje predstavlja športno aktivnost, pa lahko specializirani čevlji prinesejo veliko prednosti, izboljšajo izkušnjo in varnost vaše vožnje.

Kljub navidezni neudobnosti so kolesarski čevlji nujna oprema za vse, ki si želite ali se že resno ukvarjate s kolesarjenjem. Zasnovani so tako, da se čim več moči poganjanja prenese v mehanizem kolesa. Za to je najbolj zaslužna prav njihova trdota, ki ohranja stopala v togem položaju.

Večji izkoristek energije

Osnovna razlika med kolesarskimi in običajnimi športnimi ali tekaškimi čevlji je njihov podplat. Podplat kolesarskih čevljev je dosti trši, kar omogoča učinkovitejši prenos moči iz nog na pedala. S tem lahko kolesar dosega boljše rezultate.

Moški kolesarski čevlji Scott Road Comp Boa
Moški cestni kolesarski čevlji Scott Road Comp Boa – Extremevital.com

Nekateri modeli kolesarskih čevljev so zasnovani s podplati iz manj drseče gume za dober oprijem. To zmanjšuje možnost zdrsa čevlja s pedala. Tako je zagotovljen večji nadzor nad kolesom in varnost pri vožnji. Drugi modeli obutve omogočajo celo pripenjanje čevlja na pedal s posebnim vpenjalnim sistemom, kar doprinese k optimalnemu izkoristku energije vašega gibanja.

Poleg tega pritrjenost stopal na pedala omogoča večjo in bolj enakomerno aktivacijo stegenskih mišic. Med vožnjo kolesa v običajnih čevljih največ dela opravljajo vaše sprednje stegenske mišice (kvadricepsi), saj pedala poganjate s potiskanjem navzdol. Pri uporabi kolesarskih čevljev na pedala delujete ves čas, tudi z vlečenjem navzgor, pri čemer delujejo poleg sprednjih še zadnje stegenske mišice.

Ženski cestni kolesarski čevlji Scott Road Comp Boa
Ženski cestni kolesarski čevlji Scott Road Comp Boa – Extremevital.com

Pritrjen čevelj vašo nogo obdrži na pedalu, ne da bi vi sami za to porabljali dodatno energijo. Na ta način se izognete pretiranemu izkoriščanju zgolj ene skupine mišic ter dosežete hitrejšo vožnjo z manj vložene energije. Aktivacija več skupin mišic omogoči daljše delovanje ter sčasoma pripelje do večje stopnje vzdržljivosti. Razporeditev napora in optimalen izkoristek moči pa sta ključna za čim boljše rezultate na dolge proge.

Udobnejša vožnja

Morda na prvi pogled kolesarski čevlji delujejo skrajno neudobno. A ta obutev je zasnovana z mislijo na kolesarje najvišjega ranga. Oblikovanje sledi logiki, kako z manj truda doseči boljši rezultat, ne da bi pri tem žrtvovali udobje. Zgornji del kolesarskih čevljev je izdelan iz lahkih, mrežastih materialov, ki zagotavljajo dober pretok zraka. Kolesarjenje je namreč intenziven šport, pri katerem se noge močno potijo. Običajni športni copati za tovrstno vadbo velikokrat niso dovolj zračni, kar lahko povzroči neprijetno nabiranje potu med vožnjo.

Moški gorski kolesarski čevlji Specialized Recon 1.0
Moški gorski kolesarski čevlji Specialized Recon 1.0 – Extremevital.com

Trd podplat na čevljih stopalom daje potrebno oporo in jih ohranja v optimalni poziciji za kolesarjenje. Gibljiv podplat običajne obutve dopušča, da se stopalo premika in upogiba okoli pedala, kar lahko vodi v utrujenost in neprijetne napetosti. Kolesarski čevelj pa s svojo togostjo prepreči tovrstne bolečine in krče v stopalu, ki so lahko še posebno moteči pri kolesarjenju na dolge razdalje.

Prehod na kolesarske čevlje

Če ste se odločili za prehod na kolesarske čevlje, je potrebno vedeti, da prehod ni najbolj enostaven. Potrebno je nekaj časa, da se navadite na togo podlago in stik s pedalom, posebej če se odločite za model s pripenjalnim sistemom. Pri tem je podplat namreč zataknjen v pedal, za sestop pa je potrebno peto obrniti proč od kolesa. Na začetku je ta akcija telesu nenaravna, a ko je uvajalno obdobje mimo, je rezultat vreden truda.

Ženski gorski kolesarski čevlji NorthWave Corsair
Ženski gorski kolesarski čevlji NorthWave Corsair – Extremevital.com

Nujno je, da si pri učenju uporabe kolesarskih čevljev vzamete čas, saj je nepravilna uporaba vpenjalnega sistema lahko nevarna in pripelje do poškodb. Za večjo varnost se na kolesarske čevlje z vpenjanjem privajajte na notranjih, stacionarnih kolesih. Ko se odločite za vajo na običajnem kolesu, to sprva počnite na mehkejših podlagah, kot je na primer trava. Če pride do padca, se tako ne boste poškodovali. Lahko pa vadite tudi tako, da se s kolesom naslonite na steno in vadite pripenjanje in odpenjanje s pedala. Ob redni vaji se bo vaše telo navadilo na stik s pedalom, odklop stopala pa bo po nekaj vožnjah postal samodejen.

Ko se na kolesarske čevlje navadite, boste čutili večji nadzor nad kolesom, kar je osnova za varnejšo vožnjo.

Top