KAZALO
Domov > Športna prehrana > Komu so namenjeni ogljikovi hidrati v prahu?

Komu so namenjeni ogljikovi hidrati v prahu?

Ogljikovi hidrati v prahu

Ogljikovi hidrati predstavljajo najpomembnejše energijsko hranilo v našem telesu. Določeno količino jih naši možgani nujno potrebujejo za normalno delovanje. V primerjavi s proteini in maščobami jih telo hitreje uporabi kot vir energije, saj za oksidacijo potrebujejo manj kisika.

1/3 ogljikovih hidratov se v obliki glikogena shranjuje v jetrih, ostali 2/3 pa v mišicah. Pri tem se poraja vprašanje, kdaj in v kakšni obliki je najprimerneje uživati ogljikove hidrate.

Ni potrebno biti znanstvenik, da bi ugotovili, da je uživanje ogljikovih hidratov najbolj zdravo v naravni obliki. Žal smo stopili v čas, ko smo zasuti s takšnimi in drugačnimi prehranskimi dopolnili. Hrana v pravem pomenu besed počasi izgublja svoj pomen, saj nam trg ponuja ogromno mešanic v prahu, ki nadomeščajo popoln obrok. Kljub temu pa so ogljikovi hidrati v prahu v določenih situacijah dobrodošli, saj na maratonske podvige težko s seboj nosimo posodo z makaroni.

Pomembna vloga OH pri večjih fizičnih obremenitvah

Človeško telo ima zalogo energije omejeno. Količina uskladiščene energije, ki jo telo hrani, zadostuje le za 24 ur delovanja. Ker so ogljikovi hidrati najbolj obširna skupina med organskimi spojinami, je pomembno, da je ta vir energije tudi na povprečnem jedilniku. Ogljikovi hidrati se delijo na sladkorje, škrob in vlaknine, zato so zastopani v sadju, medu, sirupih, pecivu, čokoladi, kruhu, testeninah, žitih, stročnicah in zelenjavi.

Viri ogljikovih hidratov
Veliko ogljikovih hidratov vsebujejo testenine, krompir, kruh, stročnice itd.

Pri dlje trajajočih fizičnih obremenitvah zaloge ogljikovih hidratov oziroma skladiščene energije porabimo dokaj hitro, moški hitreje kot ženske. Zaradi tega je jasno, da več ur zapored ne moremo teči šprinta, lahko pa odtečemo večurni maraton. Športna industrija je s prehranskimi dodatki v obliki prahu in gelov poskrbela, da se športnikom v ekstremno hitrem času povrne energija in jim s tem omogoči tudi večjo vzdržljivost.

Ogljikovi hidrati v prahu med aktivnostjo – hranilo mišicam

Ogljikovi hidrati v prahu lahko nudijo širok nabor koristi za športno aktivnost, saj so primarni vir energije telesa. Vendar pa vsi učinki ogljikovih hidratov v prahu niso koristni za vse cilje vadbe. Ne glede na koristi se moramo pred uporabo ogljikovih hidratov v prahu in drugih dodatkov vedno posvetovati z zdravnikom ali osebnim trenerjem.

Če se ogljikovi hidrati pravilno uporabljajo, lahko povečajo rast mišic, preprečijo izgubo mišic in celo pospešijo presnovo. Če želite izvedeti, kako najbolje izkoristiti ogljikove hidrate v svojo korist, se morate najprej poučiti o tem, kako telo porablja ogljikove hidrate.

Zaloge glikogena se z OH po treningu obnovijo hitreje

Zaužiti ogljikovi hidrati ne bodo samo spodbudili intenzivnosti treninga, ampak bodo tudi obnovili zaloge glikogena v jetrih, ki jih težka vadba izčrpa. Ogljikovi hidrati bodo služili tudi za zaščito mišičnega tkiva pred razpadom z znatnim povečanjem ravni insulina.

S pomočjo ogljikovih hidratov v prahu dosežemo še večji porast insulina. Dlje kot vzdržujemo povišan insulin, večjo mišično rast bomo dosegli. Če eno do dve uri po treningu dopolnimo zaloge glikogena, bo okrevanje zagotovo hitrejše.

Hujšanje z izogibanjem ogljikovim hidratom je lahko nevarno

Nekateri viri trdijo, da uživanje ogljikovih hidratov lahko ovira hujšanje in povzroči povečanje telesne mase, medtem ko drugi pravijo, da so ogljikovi hidrati bistveni del vsake prehrane. Kljub nasprotujočim si nasvetom pa je dejstvo, da ogljikovi hidrati sami po sebi ne povzročijo pridobivanja teže, če jih uživamo zmerno. Pomembno je poiskati ravnovesje med vsemi zaužitimi sestavinami in aktivnostjo, s katero bomo te zaloge pokurili.

Diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov so že nekaj časa priljubljene za hujšanje, vendar imajo te vrste diet številne stranske učinke, kot so bolezni srca, depresija, omotičnost, utrujenost in slabost. Prav tako je zmotno tudi dejstvo, da uživanje ogljikovih hidratov v prahu manj vpliva na telesno težo kot njihovo uživanje v naravni obliki. Prehranska dopolnila so le dodatek in nikakor ne smejo postati nadomestek uravnotežene prehrane ali zdravil.

Top