KAZALO
Domov > Zdravje > Kako nevaren je visok krvni tlak?

Kako nevaren je visok krvni tlak?

Visok krvni tlak

Hipertenzija ali zvišan krvni tlak globalno ogroža okoli 1,1 milijarde ljudi – tudi skoraj polovico odraslih v Sloveniji. Ker je visok krvni tlak tako pogost, morda mislite, da to ni nič hujšega in ne predstavlja posebne težave. Resnica pa je, da če visokega krvnega tlaka ne zdravite, lahko predstavlja tveganje za zaplete, ki ogrožajo vaše življenje.

V nadaljevanju boste izvedeli, kateri so pogosti negativni vplivi nenadzorovanega visokega krvnega tlaka. Na koncu pa boste spoznali še nekaj ukrepov, s katerimi lahko preprečite visok krvni tlak in svojemu srčno-žilnemu sistemu zagotovite mnogo bolj zdrave pogoje za pravilno delovanje.

Negativni vplivi visokega krvnega tlaka

Nenadzorovan visok krvni tlak lahko v vaše vsakdanje življenje prinaša številne nevšečnosti in težave.

1. Povečanje tveganja za srčni infarkt in možgansko kap

Visok krvni tlak poškoduje stene arterij, zato je večja verjetnost, da se na njih pojavijo obloge, ki zamašijo ali zožijo žile. Obloge lahko povzročajo tudi nastanek krvnih strdkov, ki se pretakajo po krvnem obtoku in blokirajo pretok krvi v srce in možgane. To lahko privede do srčnega infarkta ali možganske kapi.

2. Razvoj srčnega popuščanja in bolečine v prsih

Kadar so arterije otrdele in zožene, se mora srce bolj potruditi, da po telesu kroži kri. Povečana obremenitev lahko povzroča, da srce ne zmore dovolj učinkovito oskrbovati organov s krvjo.

Bolečina v prsih
Izrazita bolečina v prsih je lahko posledica visokega krvnega tlaka.

Če srce ne dobi potrebne krvi, se v prsih pojavi bolečina – angina pektoris. Kadar ljudje z visokim krvnim tlakom izvajajo dejavnosti, kot je hoja v hrib, lahko angina pektoris povzroča pritisk, stiskanje, bolečino ali občutek polnosti v prsih.

3. Poškodba ledvic in težave z vidom

Ledvice telesu pomagajo odstranjevati toksine in uravnavajo številne zapletene telesne funkcije. Visok krvni tlak lahko povzroča poškodbe arterij okoli ledvic, kar zmanjšuje njihovo zmožnost opravljanja dela. V najslabšem primeru to privede do odpovedi ledvic.

Ker so oči polne majhnih krvnih žilic, se zaradi visokega krvnega tlaka zlahka obremenijo ali poškodujejo. To lahko povzroči tudi otekanje vidnega živca. Z znižanjem krvnega tlaka se omili ali celo odpravi težave z vidom. Nezdravljen visok krvni tlak pa lahko povzroči okvaro ali trajno izgubo vida.

4. Motnje v spolnosti in tveganje za periferno arterijsko bolezen

Pri ženskah lahko visok krvni tlak povzroča nizek libido, pri moških pa motnje erekcije. Poveča se tudi tveganje za periferno arterijsko bolezen. Ta se pojavi, ko se v rokah, nogah, želodcu ali glavi zožijo arterije in povzročajo bolečine, krče in utrujenost. Če imate periferno arterijsko bolezen, ste izpostavljeni tudi večjemu tveganju za srčni infarkt in možgansko kap.

5. Večje tveganje za hipertenzivno krizo

V primeru hipertenzivne krize potrebujete nujno medicinsko pomoč. V tem primeru je vaš krvni tlak previsok, kar lahko povzroči poškodbo organov in druge potencialno življenjsko nevarne zaplete.

Simptomi hipertenzivne krize vključujejo:

  • zamegljen vid in druge težave z vidom,
  • omotico,
  • vrtoglavico,
  • hude glavobole,
  • krvavitev iz nosu,
  • kratko sapo,
  • nelagodje ali bolečine v prsih,
  • občutek tesnobe oziroma občutek, da nekaj ni v redu.

Če imate katerega koli od omenjenih simptomov, poiščite pomoč pri zdravniku.

Varovanje zdravja srca in ožilja

Zdravniki lahko z rednimi pregledi ugotovijo visok krvni tlak. To se lahko uspešno zdravi s kombinacijo zdravil in spremembo življenjskega sloga. Že samo z majhnimi spremembami navad, kot so prehrana z manj natrija oz. soli, redna telesna vadba, vzdrževanje zdrave telesne teže, omejitev alkohola in opustitev kajenja, lahko znižate krvni tlak. Če vam zdravnik predpiše zdravila za zniževanje krvnega pritiska, je pomembno, da jih jemljete v skladu z navodili.

Če visok krvni tlak jemljete resno in natančno upoštevate zdravnikova navodila za zdravljenje, boste zmanjšali tveganje za resne zaplete in v veliki meri vplivali na svoje splošno zdravje.

Top