KAZALO
Domov > Tek > Izbira tekaških copatov: ti bodo pravi!

Izbira tekaških copatov: ti bodo pravi!

Izbira tekaških copatov

Čeprav tek pozitivno vpliva na človeški organizem, pa zanj predstavlja tudi določen stres. In če se ob tem v svojih tekaških copatih ne počutite dovolj udobno, vam to lahko vzame veselje do te športne aktivnosti, hkrati pa povečate možnost poškodb.

Če ste v teku novinec, boste hitro spoznali, da so razlike med tekaškimi copati veliko večje, kot ste si morda predstavljali. Za nepoučeno oko zato izbira ni lahka, če pa k temu dodamo še dejstvo, da vsaka blagovna znamka promovira svoje tekaške copate za najboljše, je vse skupaj še toliko težje.

Da bo vaša izbira pravih tekaških copatov lažja, je tu nekaj ključnih vprašanj pred nakupom.

1. Koliko denarja želite zapraviti za tekaške copate?

Določitev zneska, ki ste ga pripravljeni odšteti za nov par tekaških copatov, je zelo dober začetek, saj lahko tekaški copati stanejo od 30 EUR pa vse tja do 250 EUR. S tem boste močno zožili svoj izbor.

Tekaški čevlji New Balance 860v10
Tekaški čevlji New Balance 860v10 – Extremevital.com

Na splošno velja, da so novejši modeli tekaških copat dražji, vendar so vam skorajda vedno na voljo razprodaje ali pa nakup starejše različice modela tekaških copatov, ki si jih želite. Številni tekaški copati se namreč vsako leto posodobijo zgolj v svojih barvnih kombinacijah, zato se nakup starejših modelov tekaških copatov največkrat izplača.

Seveda obstajajo tudi cenejši tekaški copati, za katere pa se lahko hitro izkaže, da niso dovolj trpežni, zato v tem primeru previdnost ni odveč.

2. Imate svojo najljubšo blagovno znamko?

Pri izbiri pravih tekaških copatov je najboljši recept, da se držite tistega, kar vam je všeč in se je v preteklosti dobro obneslo. To pomeni, da izbirajte tekaško obutev, ki se optimalno prilega vašim stopalom in s katero do sedaj niste utrpeli poškodb.

Ženski tekaški čevlji New Balance 880v9
Ženski tekaški čevlji New Balance 880v9 – Extremevital.com

Če so tekaški copati od vašega zadnjega nakupa doživeli veliko posodobitev, je pomembno, da se pozanimate, katere spremembe so bile narejene, saj se lahko zgodi, da vam najnovejša različica ne bo tako ustrezala, kot ste pričakovali.

Ne spreglejte tudi prispevka TOP znamke copatov za tek.

3. Ali opraviti nakup v specializirani tekaški trgovini?

Izkušeni tekači, ki natančno vedo, kaj iščejo, bodo verjetno prave tekaške copate dobili že v pestri ponudbi na spletu. Če pa ste v tem novinec, se vam vsekakor splača zaviti v eno od specializiranih športnih trgovin, kjer boste deležni strokovne pomoči in številnih nasvetov. Ti vam bodo pri izbiri ustreznih tekaških čevljev še kako v pomoč.

Tekaški čevlji Salomon SpeedCross 5
Tekaški čevlji Salomon SpeedCross 5 – Extremevital.com

Druga prednost obiska specializirane trgovine je, da vam s pomočjo tekalne steze lahko opravijo tudi analizo hoje, na podlagi katere ugotovijo, ali ste pronator ali supinator. S tem se preveri, ali potrebujete tekaške copate z močnejšo oporo stopalnega loka ali nevtralne tekaške copate.

4. Kakšno velikost tekaške obutve izbrati?

Pri izbiri tekaških copatov je potrebno upoštevati dejstvo, da se stopalo med vadbo zaradi povečanega pretoka krvi razširi. To pomeni, da je potrebno izbirati večje velikosti tekaških copatov od običajne, prav tako pa je potrebno vedeti, da se velikost in prileganje močno razlikujeta med posameznimi blagovnimi znamkami in celo znotraj znamke.

Ženski tekaški čevlji Salomon Trailster 2 GTX
Ženski tekaški čevlji Salomon Trailster 2 GTX – Extremevital.com

V splošnem velja, da so tekmovalni tekaški copati tesnejši od tistih, ki so namenjeni rekreativcem, zato je pametno preveriti informacije o tem, kako se prilegajo. Lahko pa jih tudi primerjate z drugimi tekaškimi copati, ki ste jih že preizkusili.

5. V kakšne namene boste tekaške čevlje uporabljali?

Z določitvijo vrste teka boste močno zožili izbor najustreznejših tekaških copatov, seveda pa je pri tem potrebno upoštevati tudi teren, po katerem boste večinoma tekli. Če iščete tekaške čevlje za cesto, morate vedeti, da se močno razlikujejo v svoji zasnovi in teži.

Tekaški čevlji Brooks Cascadia 14
Tekaški čevlji Brooks Cascadia 14 – Extremevital.com

Na eni strani so vam na voljo lahki, manj oblazinjeni tekaški copati, ki so namenjeni tekmovalcem in vsem tistim, ki so željni podiranja svojih osebnih rekordov. Na drugi strani pa so na voljo tudi bolj oblazinjeni tekaški čevlji za počasnejše vsakodnevno tekanje. Obstaja tudi vsestranska tekaška obutev, ki je zasnovana tako, da zadovolji različne potrebe.

6. Koliko časa bodo tekaški copati zdržali?

Pričakujete lahko, da boste s tekaškimi copati naredili vsaj 800 kilometrov ali celo več, zato je potrebno dobro razmisliti, katere kupite. Če gre za kvalitetne tekaške čevlje, ki jih skrbno uporabljate, ni strahu, da vam ne bi dolgo služili.

Ženski tekaški čevlji Brooks Cascadia 15
Ženski tekaški čevlji Brooks Cascadia 15 – Extremevital.com

Mnogi so mnenja, da je potrebno tekaško obutev zamenjati vsakih 500 kilometrov ali pa vsaj enkrat letno. Vedeti pa je potrebno vedeti, da se bodo materiali ob nakupu kakovostnih tekaških copatov z vsakim kilometrom sicer slabšali, a bodo uporabni še dolgo potem, ko boste pretekli teh 500 kilometrov.

Vidimo, da je za brezskrbne tekaške avanture brez poškodb potrebno biti pri izbiri tekaških čevljev vsekakor previden. Pomembno je, da ne delate nobenih kompromisov na račun optimalnega prileganja, dobro pa je vedeti, da cena tekaških copatov ni vedno znak njihove kakovosti.

Zato je ključnega pomena, da tekaška obutev ustreza zgolj vašim potrebam in stopalom, in ne stopalom vaših prijateljev in znancev. Če tekaški copati ustrezajo njim, to še ne pomeni, da bodo ustrezali tudi vam.

Top