KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Prednosti in slabosti sobnega kolesa

Prednosti in slabosti sobnega kolesa

Sobno kolo - prednosti in slabosti

Ste vedeli, da so se prvi predhodniki sobnih koles pojavili že pred več kot dvesto leti? S tem podatkom vam želimo sporočiti, da se priljubljenost te naprave ohranja že zelo dolgo in tako bo najverjetneje tudi ostalo. Sobna kolesa so med uporabniki priljubljena, saj so učinkovita, preprosta za uporabo, obenem pa odlično vplivajo na telo in počutje. Seveda se ponašajo še z drugimi prednostmi, ki vam jih bomo zaupali v nadaljevanju.

Vsekakor pa ima uporaba sobnega kolesa tudi slabe plati. Tudi te bomo poudarili, kljub temu pa boste ugotovili, da še vedno močno prevladujejo pozitivne lastnosti, zato vas bo morda zamikalo, da sobno kolo kupite sebi ali svojim bližnjim. Če doma nimate primerno velikega prostora, lahko na trgu najdete zložljivo sobno kolo ter druge manjše različice tovrstnih naprav.

Prednosti sobnega kolesa

1. Sobno kolo je multipraktik

Sobno kolo je priročna naprava, ker se lahko med kolesarjenjem ukvarjate še z drugimi rečmi, kot so poslušanje glasbe, gledanje televizije, branje knjig, varstvo malčkov.

2. S sobnim kolesom ste neodvisni od vremenskih razmer

Ne glede na to, kakšno je zunaj vreme, sobno kolo lahko uporabljate takrat, ko vam to najbolj ustreza. Naprava je še posebej dobrodošla v hladnejšem delu leta, saj vam zunanje aktivnosti pogosto onemogočajo mraz, dež in sneg.

3. Za uporabo ne potrebujete predznanja in posebne opreme

Ena od večjih prednosti uporabe sobnega kolesa je, da zanj ne potrebujete nobenega posebnega predznanja. Prav tako ne potrebujete posebne opreme, za katero bi morali odšteti večjo vsoto denarja.

4. Sobno kolo vas ne bo močno udarilo po denarnici

V primerjavi z ostalimi napravami, ki jih lahko najpogosteje srečujete v fitnesu, spada sobno kolo med cenejše naprave. Ta vrsta kolesa je prav tako cenejša od drugih vrst koles, ki jih uporabljate zunaj.

5. Sobno kolo pozitivno vpliva na telo

Kolesarjenje je že samo po sebi izjemno intenzivna aktivnost, ki na telo odlično vpliva, ne glede na to, ali sedite na sobnem ali na kateri drugi vrsti kolesa. V eni uri intenzivne vadbe s sobnim kolesom lahko izgubite celo do 1000 kalorij. Vadba vam pomaga tudi do boljše telesne pripravljenosti oziroma do odlične kondicije, ki vam bo zagotovo prišla še kako prav.

Slabosti sobnega kolesa

1. Kolesarjenje v notranjih prostorih, ne v naravi

Tudi vam je verjetno pri omembi slabosti sobnega kolesa najprej na misel prišlo, da je vadba pri uporabi te vrste kolesa vezana predvsem na notranje prostore. To pomeni, da se med vadbo ne naužijete toliko svežega zraka, kot bi se ga sicer v naravi.

2. Kolesarjenje, ki ne omogoča prav veliko druženja

Po vsej verjetnosti doma nimate več kot enega sobnega kolesa in tako ne morete kolesariti hkrati s svojimi najbližjimi. Morda je to še ena od vidnejših slabosti, ki vam jih v primerjavi s kolesarjenjem v naravi prinaša kolesarjenje s sobnim kolesom.

3. S sobnim kolesom se ne premikate po lepi naravi

Za razliko od kolesarjenja v naravi je sobno kolesarjenje omejeno vedno na eno in isto mesto. Tako se z napravo ne premikate po lepi in zanimivi naravi. Kljub temu pa si lahko tudi v notranjih prostorih vzdušje popestrite, na primer s poslušanjem glasbe, gledanjem televizije ali pogovarjanjem.

Ne glede na to, da sobno kolo poleg številnih prednosti prinaša tudi nekaj slabosti, te niso tako slabe, da si vendarle za hladnejše dni ne bi privoščili sobnega kolesa in na njem vsak dan odkolesarili nekaj kilometrov.

Top