KAZALO
Domov > Smučanje > 3 stvari, ki jih morate upoštevati pri nakupu smuči

3 stvari, ki jih morate upoštevati pri nakupu smuči

Izbira smuči

Smo vas ujeli tik pred nakupom novih smuči? Še preden se odpravite v specializirano trgovino s smučarsko opremo, si morate v povezavi z izbiro ustreznih smuči odgovoriti na nekaj pomembnih vprašanj.

Predvsem je pomembno, da veste, katero vrsto smuči morate izbrati, koliko mora znašati njihova dolžina in kakšna naj bo trdota smučk. Ti trije dejavniki so pri izbiri novih smuči namreč najpomembnejši.

1. Vrsta smuči

Smuči se glede na namen delijo v posamezne vrste oziroma kategorije. Poznamo race, all-round, all-mountain, freeride, freestyle, turne smuči ter smuči za otroke.

1. Race smuči so najprimernejša izbira za boljše in izkušenejše smučarje. Po njih pogosto posegajo učitelji smučanja in bivši tekmovalci. Omogočajo odličen oprijem, sicer pa mednje sodijo slalomske in veleslalomske ter najboljša vrsta all-round smuči.

Race smuči Fischer RC4 The CURV Ti
Race smuči Fischer RC4 The CURV Ti – Extremevital.com

2. All-round smuči so najverjetneje najbolj univerzalna vrsta. Glede na radij jih uvrščamo med slalomske in veleslalomske smuči. So mehkejše in zajemajo širši spekter smučanja. Omogočajo dobro premagovanje neravnih delov, dopuščajo več napak, z njimi se lažje zavija.

All-round smuči Elan Element Green
All-round smuči Elan Element Green – Extremevital.com

3. All-mountain smuči (freestyle) so namenjene tistim, ki uživajo predvsem na neurejenih terenih. Zanje je značilno, da so nekoliko širše, z njimi se boste odlično počutili tako na mehki kot trši podlagi. Uporabne so zlasti spomladi, ko je vreme že nekoliko toplejše.

Freestyle smuči Salomon TNT
Freestyle smuči Salomon TNT – Extremevital.com

4. Freeride smuči so namenjene ljudem, ki uživajo v smučanju izven urejenih smučišč. So širše, stabilnejše in dajejo dobro plovnost po celi površini snega.

Freeride smuči K2 Mindbender 108 Ti
Freeride smuči K2 Mindbender 108 Ti – Extremevital.com

5. Za turne smuči je značilno, da so dosti lažje od alpskih in da so namenjene bolj za hojo kot pa za smučanje. Seveda pa se tudi z njimi lahko spustite z vrha zasnežene gore.

Turne smuči Elan Ripstick 96
Turne smuči Elan Ripstick 96 – Extremevital.com

6. Za otroške smuči je najpomembneje, da so prave dolžine. Najprimernejša je dolžina, ki otroku sega nekje med brado in nosom.

2. Dolžina smuči

Dolžina smuči je odvisna predvsem od načina smučanja, znanja in nenazadnje od višine smučarja. Od izbire dolžine je odvisen stranski lok oziroma radij. Pri nakupu morate upoštevati oba parametra.

  1. Krajše smuči so primernejše za začetnike, neizkušene smučarje in tudi za vse tiste, ki radi smučate pri nižji hitrosti in delate krajše zavoje.
  2. Daljše smuči so primernejše za boljše in izkušene uporabnike, ki pogosto smučajo hitreje in bolj agresivno ter delajo daljše zavoje.

3. Trdota smuči

Proizvajalci vam ponujajo smuči različnih trdot. Pravilo izbire je popolnoma preprosto:

Težji kot ste, bolje obvladate smučanje, v boljši kondiciji ste, trše smuči so primernejše za vas. Za upogib trših smuči je namreč treba imeti več energije.

Je pa res, da boste z mehkejšimi smučmi lahko hitreje napredovali v znanju določene tehnike smučanja ter bolj uživali z manj truda. Sicer pa so mehkejše smuči primernejše za začetnike.

Pri izbiri smuči se torej osredotočite zlasti na pravo vrsto ter njihovo dolžino in trdoto. Pri končni odločitvi pa naj vam pomaga tudi izkušeni prodajalec v specializirani trgovini, ki bo takoj vedel, ali so izbrane smuči za vas primerne ali ne.

Preverite tudi: Na kaj paziti pri izbiri smučarskih čevljev?

Top