KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Velikost otroškega kolesa: kako izbrati pravo?

Velikost otroškega kolesa: kako izbrati pravo?

Velikost otroškega kolesa

Če bi bili otrok, bi bil nakup kolesa zelo enostaven. Vstopili bi v trgovino, izbrali najbolj barvito in kul kolo ter se z njim odpravili skozi izhodna vrata. Ker pa ste starš, morate pri izbiri kolesa ravnati bolj odraslo in odgovorno, pri čemer sta zdravje in varnost otroka na prvem mestu.

Torej, kako z mislijo na varnost otroka izbrati ustrezno otroško kolo? Izvedeli boste v nadaljevanju.

Velikost, vrste in lastnosti koles

Velikosti otroških koles se merijo glede na premer kolesa. Običajni premeri koles za otroška kolesa so 12, 16, 20 in 24 palcev, pri čemer upoštevajte, da vse blagovne znamke ne izdelujejo koles v vseh omenjenih velikostih. Običajno so vam na voljo poganjalci in otroška kolesa v velikostih, predstavljenih v nadaljevanju.

Poganjalci za otroke od 2. do 4. leta starosti

Po podatkih večina otrok preizkusi poganjalec na dveh kolesih pri treh letih starosti. Tipična prva izbira so torej poganjalci z 12-palčnimi kolesi, ki so brez pedal in običajno tudi brez zavore.

Otroški poganjalec Cruzee
Poganjalec Cruzee z nastavljivo višino krmila in sedeža – Extremevital.com

Poganjalec, ki ga otrok poganja z nogami, je odličen pripomoček za krepitev ravnotežja, koordinacije in samozavesti.

Majhna kolesa za otroke od 3. do 5. leta starosti

To so prva in osnovna kolesa s pedali, za katere so značilne tudi ročne zavore in pesta s prostim tekom. Predstavljajo prehod s poganjalcev ali triciklov, zato so čim bolj preprosta.

Otroško kolo Specialized Riprock 12" Boys
Otroško kolo Specialized Riprock 12″ Boys – Extremevital.com

Majhna otroška kolesa so opremljena s 14-palčnimi kolesi, vendar je na voljo tudi veliko modelov z 12- ali 16-palčnimi kolesi.

Srednja kolesa za otroke od 4. do 6. leta starosti

Najpogostejša kolesa v tej kategoriji so otroška kolesa s 16-paličnimi kolesi. Običajno, vendar ne vedno, so opremljena z ročnimi zavorami in lažjo prestavo, nekateri pa imajo pesto s prostim tekom.

Otroško kolo Specialized Jett 16 Single Speed (2023)
Otroško kolo Specialized Jett 16 Single Speed – Extremevital.com

Srednja kolesa imajo okvir iz jekla ali aluminija, za otroke pa je pomembno, da so do te stopnje že razvili dovolj koordinacije, ravnotežja ter spretnosti krmiljenja in zaviranja.

Kolesa z 20-palčnimi kolesi za otroke od 5. do 9. leta starosti

Prestave, ročne zavore in različni sistemi vzmetenja se začnejo pojavljati v kategoriji 20-palčnih koles. V tej kategorij se začne pojavljati tudi specializacija, ki s seboj prinaša različne sloge in funkcije.

Otroško gorsko kolo Giant XTC JR 20" (2023)
Otroško gorsko kolo Giant XTC JR 20″ – Extremevital.com

V tej fazi boste morali skupaj z otrokom najprej razmisliti o vrsti vožnje in terenu, po katerem bo kolesaril. Najpogostejša izbira je otroško gorsko kolo, saj je primerno tudi za gozdne poti in druge bolj razgibane površine.

BMX kolesa

BMX kolesa običajno uvrščamo v kategorijo 16- ali 20-palčnih koles, čeprav boste našli tudi modele v nekaterih drugih velikostih.

Otroško BMX kolo VerdeBikes BMX JR 16" (2023)
Otroško BMX kolo VerdeBikes BMX JR 16″ – Extremevital.com

Izstopajo predvsem po svojem videzu in vzdržljivosti. Običajno imajo samo eno prestavo in lahek okvir, opremljena pa so z robustnimi pnevmatikami.

Kolesa s 24-palčnimi kolesi za otroke od 7. leta starosti

24-palčna kolesa predstavljajo prehod na odrasla kolesa, zato so že opremljena z menjalnikom z do 36 prestavami, sprednjim vzmetenjem in drugimi značilnostmi.

Otroško gorsko kolo Giant XTC JR 24" (2023)
Otroško gorsko kolo Giant XTC JR 24″ – Extremevital.com

V tej kategoriji boste našli cestna, gorska, BMX in druga kolesa, na voljo pa so tudi dodatne funkcije, ki običajno pomenijo tudi višjo ceno.

Telesna višina in notranja višina razkoraka

Za izbiro otroškega kolesa ustrezne velikosti sta ključnega pomena telesna višina otroka in njegova notranja višina razkoraka. Zato je pomembno, da ju pravilno izmerite.

  • Telesna višina: Otrok naj stoji bos ob steni, s stopali rahlo bolj skupaj kot je širina ramen. Z merilnim trakom izmerite razdaljo od tal do vrha glave in zapišite rezultat.
  • Notranja višina razkoraka: Otrok naj stoji s stopali rahlo bolj skupaj kot je širina ramen. Med otrokove noge postavite knjigo tako, da se njen hrbet dotika predela med nogami in stene. Otrok naj se odmakne od stene, vi pa označite višino. Z merilnim trakom izmerite razdaljo od tal do označene višine.

STAROST

TELESNA VIŠINA

VIŠINA RAZKORAKA

VELIKOST KOLESA

2–3

85–100 cm

35–42 cm

12″

3–4

95–110 cm

40–50 cm

14″

4–5

110–120 cm

45–55 cm

16″

5–8

120–135 cm

55–63 cm

20″

8–11

135–145 cm

60–72 cm

24″

11

145+ cm

70+ cm

26″

* Podatki o starosti v tabeli so le okvirni podatki, povezani s tipično višino in notranjo višino razkoraka pri otrocih v tem starostnem razredu.

Izkušnje in sposobnosti otroka

Ko ste izmerili otroka in preverili velikost koles, ste že zelo blizu izbire idealnega otroškega kolesa. Ker pa je vsak otrok drugačen in edinstven, je potrebno pred nakupom pomisliti tudi na njegovo zrelost in telesne sposobnosti.

Otrok je glede na telesno višino morda pripravljen na večje kolo. Toda, če njegove telesne sposobnosti še niso tako dobro razvite, da bi lahko varno vozil takšno kolo, mu raje izberite manjšega.

Sposobnosti otroka boste najbolje ocenili, če boste sledili svojemu instinktu. Vi najbolje poznate otroka, zato boste najbolje vedeli, kako je z njim glede koordinacije in drugih sposobnosti v primerjavi z drugimi otroki.

Nakup otroškega kolesa

Vedno ko kupujete otroško kolo, vzemite otroka s seboj. Da boste našli idealno kolo, ga mora otrok preizkusiti, torej se mora nanj usesti in se z njim zapeljati na testno vožnjo. Prepričajte se, da boste kupili popolnoma enak model kolesa, kot ga je otrok preizkusil.

Otroško gorsko kolo Scott Scale JR 20 (2023)
Otroško gorsko kolo Scott Scale JR 20 – Extremevital.com

Najbolje je, da kolo kupujete v specializiranih trgovinah s pestro ponudbo koles. V njih so vam na voljo strokovno usposobljeni prodajalci, ki vam pri izbiri svetujejo in vam pomagajo pri natančnih namestitvah kolesa.

Nakup cenejšega kolesa ni vedno pametna odločitev. Dražja kolesa so bolj kakovostna in zagotavljajo večjo vzdržljivost ter boljši nadzor. To pa je z vidika varnosti vsekakor precej pomembno.

Top