KAZALO
Domov > Športna prehrana > 5 koristi napitkov z elektroliti

5 koristi napitkov z elektroliti

Hidracijski napitek z elektroliti

Dejstvo je, da je hidracija ključnega pomena za dobro zdravje. A ne glede na to, ali v danem trenutku želite še bolje vaditi ali želite čim prej okrevati po prehladu ali gripi, v resnici potrebujete veliko več kot samo zadostno količino vode. Za uravnavanje ravnovesja tekočin, uravnavanje ravni pH, krčenje mišic in druge osnovne življenjske funkcije je potrebno tekočini dodati še elektrolite oziroma esencialne minerale.

Kalcij, natrij, kalij, fosfor, klorid in magnezij predstavljajo samo nekatere od številnih elektrolitov, ki jih v telo vnašamo s hrano in tekočino, da lahko ostaja zdravo ter da pravilno deluje. Eden od najučinkovitejših načinov za pridobivanje esencialnih mineralov je uživanje pijače z elektroliti. Ta vrsta pijače večinoma vsebuje vodo, elektrolite, navadno natrij in kalij, ter dodane sladkorje – odvisno od kakovosti izdelka.

Elektrolitski napitki so torej namenjeni hidraciji telesa in povrnitvi mineralov, ogljikovih hidratov in drugih hranil, ki jih izgubljamo med vadbo ali v času bolezni. V nadaljevanju vam predstavljamo ključne prednosti hidracijskih napitkov z elektroliti.

1. Za izboljšanje atletske zmogljivosti

Športni napitek z dodatkom elektrolitov športnikom izjemno koristi. Pomaga namreč oskrbovati telo pred vadbo in po njej, saj dopolnjuje tekočino, energijo in elektrolite, ki so bili v času rekreacije porabljeni.

Elektrolitske pijače v primerjavi z navadno vodo za športnike predstavljajo prednost, saj se s potenjem izločajo elektroliti, predvsem natrij, klorid in kalij. Obnovitev elektrolitov skupaj z ogljikovimi hidrati v času vadbe postane ključnega pomena za optimizacijo učinkovitosti, zlasti tedaj ko je aktivnost daljša od ene ure.

Hidracijski napitek Science in Sport: Go Electrolyte
Hidracijski napitek Science in Sport: Go Electrolyte – Extremevital.com

Primerna količina elektrolitov med drugim lahko preprečuje mišične krče. Preprečevanje dehidracije in neravnovesja elektrolitov pred vadbo pa je zagotovo najboljši način za omogočanje vrhunske atletske uspešnosti.

2. Za ohranjanje hidracije in obnavljanje elektrolitov med boleznijo

Ne glede na to, kakšne težave z zdravjem imate, sta ohranjanje hidracije in obnavljanje elektrolitov v času bolezni ključnega pomena, da svojemu telesu pomagate, da se čim prej vrne v vrhunsko formo. Telo zlahka prebavlja elektrolitske napitke in hitro absorbira elektrolite ter hranila, ki so se izgubila z bljuvanjem ali drisko.

Elektroliti imajo obenem pomembno vlogo pri imunskem sistemu. Kalij, klorid, kalcij in natrij denimo sinergijsko spodbujajo zdravo apoptozo. To je proces, ki ga telo uporablja za uničevanje poškodovanih celic, preden te mutirajo. Z uživanjem napitkov z elektroliti lahko učinkovito nadomeščamo dragoceno tekočino in elektrolite. Na ta način si pomagamo, da bistveno hitreje okrevamo.

3. Za učinkovitejše okrevanje in obnavljanje poškodovanega tkiva

Pri okrevanju po intenzivni vadbi, poškodbi ali po operaciji je potrebno obnoviti elektrolite za zdravljenje in hidracijo. Nekateri elektroliti, na primer kalcij, so ključni za strjevanje krvi in zdravje kosti. Natrij pa pomaga vzdrževati pravilno vodno ravnovesje znotraj in zunaj telesnih celic skozi proces, ki se imenuje osmoza. Posledično je pomembno preprečiti neravnovesje elektrolitov in dehidracijo po operaciji ali poškodbi. To storimo z uživanjem elektrolitskih pijač.

Energijski napitki High5 Energy Source
Energijski napitki High5 Energy Source – Extremevital.com

Elektroliti se nahajajo na več področjih telesa, tudi v tkivih. Ko so ta poškodovana, pride do neravnovesja, ki ga je treba ponovno vzpostaviti za primerno celjenje. To pomeni, da mora biti prisotna primerna količina elektrolitov, da se lahko ponovno vzpostavi ravnovesje in prične proces celjenja.

4. Za ohranjanje celičnega zdravja

Še ena prednost napitka z elektroliti je, da prenaša hranila v celice telesa in iz njih čisti odpadne snovi. Delovanje vode je ključnega pomena za ohranjanje celic pri življenju ter na splošno za zdravje.

Elektrolitski napitki prav tako pomagajo uspešno zaščititi organe in tkiva telesa, obenem prenašajo hranila in kisik do celic. Zmanjšujejo tudi obremenitve ledvic in jeter, in sicer z izpiranjem odpadnih snovi.

5. Za preprečevanje vročinskega udara

Ko je telo izpostavljeno vročini, se ohlaja s sproščanjem toplote skozi kožo in z znojenjem. S tem se izgubljajo elektroliti, zlasti natrij ter klorid, prav tako majhne količine magnezija, kalija in kalcija. Med dolgotrajno izpostavljenostjo vročini je zato bistvenega pomena, da zaužijete dovolj tekočine in obnavljate elektrolite. Elektrolitski napitek je odlična rešitev.

Ko vadite v vročini, je enako pomembno, da telo na takšno okolje privajate počasi. Uživanje pijače z elektroliti pa vam torej pomaga, da ostajate primerno hidrirani in s tem preprečite tudi vročinski udar.

Top