KAZALO
Domov > Smučanje > Popoln vodič za nakup smučarskih vezi

Popoln vodič za nakup smučarskih vezi

Smučarske vezi

Tehnologija in oblika smuči sta se v zadnjih letih tako spremenili, da so se morale temu prilagoditi tudi smučarske vezi. Ker so smuči postajale širše, so se morale razširiti tudi vezi, s čimer zagotavljajo mnogo več nadzora in prenosa moči.

Ključne stvari, ki jih morate upoštevati pri izbiri smučarskih vezi, so vrednost DIN, vrsta vezi in širina zavor. Pri tem velja osnovno pravilo, da težji in agresivnejši kot ste, močnejša in težja mora biti vaša oprema.

1. Širina zavor

Vsi bolj ali manj izkušeni smučarji ste zagotovo seznanjeni s tem, da morajo imeti vse smučarske vezi varnostno zavoro. Te so na voljo v različnih širinah in so pogosto tudi zamenljive. Pri izbiri smučarskih vezi morate biti pozorni na to, da je širina zavor vsaj tako velika kot je širina tistega dela smuči, kjer bodo vezi pritrjene. Obenem pa naj širina zavor ne bo več kot 20 mm večja od širine smuči.

2. Vrsta smučarskih vezi

Danes so nam na voljo različne vrste smuči in temu primerno sta se prilagodili tudi zasnova ter funkcionalnost smučarskih vezi. Proizvajalci jih zato kategorizirajo v različne kategorije glede na izbrano smučarsko zvrst.

 • Smučarske vezi za alpsko smučanje imajo standardno fiksno peto in prste, pri čemer so zasnovane z osnovo mislijo na večjo varnost in zmogljivost.
 • Smučarske vezi za turno smučanje so zasnovane tako, da najprej omogočajo brezskrbno hojo navkreber, nato pa sproščeno smučanje nazaj v dolino. Zato ostane sprednji del stopala pritrjen na smuči, medtem ko se zadnji petni del vezi lahko sprosti.
Smučarske vezi Dynafit Speed Radical
Smučarske vezi Dynafit Speed Radical za turno smučanje – Extremevital.com
 • Tekmovalne smučarske vezi ohranjajo ozko platformo, saj so tekmovalne smuči ožje na tistem delu, kjer se vezi nanje pritrdijo. Za dodatno vzdržljivost imajo več kovinskih komponent, višji razponi vrednosti DIN pa zagotavljajo prilagajanje večjim hitrostim.

3. Vrednost DIN / možnost nastavitve izmeta

Vrednost DIN je označena na sprednjem delu smučarskih vezi in označuje, za kakšen razpon teže in zmogljivosti so vezi zasnovane. DIN se razlikuje glede na višino, težo, starost in zmogljivosti smučarja ter glede na velikost smučarskega čevlja. Višja vrednost DIN pomeni, da so vezi bolj čvrste in se bodo kasneje odpele v primeru padca.

Splošno pravilo velja, da težji, višji in agresivnejši smučarji potrebujejo višje nastavitve vrednosti DIN. Tudi če sta dva smučarja enake teže, višine ali sposobnosti, imata pa različno velikost smučarskih čevljev, mora imeti smučar z manjšo številko višjo vrednost DIN, in sicer zaradi večjega navora na smučarske vezi.

Smučarske vezi Marker Baron EPF 13 110mm
Smučarske vezi Marker Baron EPF 13 110mm – Extremevital.com

Danes so na voljo številne različne tabele priporočljivih vrednosti DIN. Še bolje pa je pobrskati za DIN kalkulatorjem, ki vam na podlagi vaše teže, višine, številke čevlja in smučarskih sposobnosti izračuna priporočljivo vrednost DIN.

V splošnem velja lestvica:

 • DIN od 0,75 do 4,5 – mladi smučarji pod 50 kg
 • DIN od 2 do 7,5 – mladi in najstniki ali odrasli smučarji začetniki pod 64 kg
 • DIN od 2 do 9 – najstniki in odrasli srednje izkušeni smučarji pod 68 kg
 • DIN od 4 do 12 – odrasli s srednjim ali naprednim znanjem smučanja pod 90 kg
 • DIN od 6 do 14 – tekmovalci in izkušeni smučarji med 80 kg in 95 kg
 • DIN od 9 do 16 – napredni in izkušeni smučarji nad 86 kg

Kam po kakovostne smučarske vezi?

Zdaj ko ste opremljeni z vsem znanjem, potrebnim za izbiro smučarskih vezi, je čas za njihov nakup. V trgovini Extreme Vital so vam na voljo smučarske vezi najbolj kakovostnih in zaupanja vrednih proizvajalcev, zato vam zagotovo ne bo žal brskanja po njihovi ponudbi. Pa si poglejmo, kaj vam je na voljo na njihovih policah.

Freeski vezi za smučarje prostega sloga

V kategoriji Freeski vezi boste vsi smučarji prostega sloga našli smučarske vezi Marker, ki so rezultat tehnološkega razvoja priznanega proizvajalca smučarskih vezi. V ponudbi so vam na voljo vezi z različnimi širinami zavor in barvnimi kombinacijami.

Smučarske vezi Marker Free Ten ID 85mm
Smučarske vezi Marker Free Ten ID 85mm – Extremevital.com

Vezi Marker odlikuje odličen prenos moči na smuči, zato boste z njimi deležni največjega udobja pri smučanju. Njihov poseben sistem Triple Pivot 3 Toe poskrbi za odlične vozne lastnosti, dobro blaženje vibracij in prepreči predčasno odpenjanje. Še en korak naprej pa je proizvajalec naredil s SOLE.ID tehnologijo, zaradi česar so vezi kompatibilne tako z alpskimi kot turnimi smučarskimi čevlji.

Turne in freeride smučarske vezi

V kategoriji turnih in freeride smučarskih vezi so vam na voljo vezi iz najbolj kakovostnih materialov, ki so izdelane s strani proizvajalcev Marker, Plum, Dynafit, G3, Salomon in Atomic. Vse vezi iz te kategorije se lahko pohvalijo z nizko težo, hkrati pa omogočajo sprostitev pete in njeno stopenjsko nastavitev višine v načinu hoje navkreber.

 • Vezi Marker so dovolj močne in trpežne, da dopuščajo agresivnejše smučanje, a hkrati dovolj lahke, da z njimi brez težav hodite tudi po več ur.
 • Smučarske vezi Plum so idealne za vse, ki prisegate na najboljše in inovativne rešitve, hkrati pa si želite nizke teže, dobre kvalitete in visoke zanesljivosti.
 • Proizvajalec Dynafit ima na področju izdelave turnih vezi že dolgoletno tradicijo, zato ste lahko prepričani, da boste z njihovimi vezmi deležni največjega udobja in varnega smučanja po najzahtevnejših terenih.
 • Smučarske vezi, ki prihajajo iz proizvodne linije inovativnega kanadskega proizvajalca G3, so odlične za vse, ki si želite izjemne trpežnosti, zmogljivosti in zanesljivosti. Vse njihove vezi so testirane na zahtevnih terenih zasneženih pobočij Kanade, zato so vedno prava izbira za vse ljubitelje turnega smučanja.

Zavedati se je potrebno, da smučarske vezi niso le način pritrditve smučarskih čevljev na smuči, ampak so pomemben del varnostne opreme. Zato je to še en razlog več, da se nakup v trgovinah Extreme Vital splača, saj boste deležni tudi strokovnega svetovanja s strani izkušenih prodajalcev.

Top