KAZALO
Domov > Zdravje > Kaj pomeni povišan holesterol in kako ukrepati?

Kaj pomeni povišan holesterol in kako ukrepati?

Povišan holesterol

Vsi dobro vemo, da povišan holesterol pomeni, da ima kri preveč lipidov oziroma maščob. Ti se z leti nalagajo v stenah krvnih žil, kar predstavlja večje tveganje za nastanek srčno žilnih bolezni. Razveseljivo pa ja, da lahko s pravočasnim ukrepanjem to preprečimo.

Kdaj govorimo o povišanem holesterolu?

Ko gre za hiperholesterolemijo, je dobro poznati nekatere ključne vrednosti različnih oblik holesterola v naši krvi:

  • LDL holesterol imenujemo slab holesterol in ta povzroča maščobne obloge na stenah arterij, kar poveča tveganje za srčno žilne bolezni. Priporočena vrednost v krvi je pod 3.
  • V krvi pa imamo tudi HDL holesterol oziroma dober holesterol, ki skrbi za odstranjevanje holesterola iz arterij v jetra in nas ščiti pred boleznimi srca in ožilja. Priporočena vrednost je pri moških nad 1 in pri ženskah nad 1,3.
  • Celokupni holesterol je skupen holesterol v krvi, katerega vrednosti ne smejo presegati vrednosti 5.

O povišanih vrednosti holesterola v krvi govorimo takrat, ko je je vrednost celokupnega in LDL holesterola nad normalnimi vrednostmi. Prav tako pa je za ugotavljanje povišanih vrednosti pomembno razmerje med HDL in LDL holesterolom.

Kako lahko povišan holesterol vpliva na zdravje?

Čeprav se zdi, da je povišan holesterol manj resna bolezen, pa lahko brez zdravljenja povzroči nastanek maščobnih oblog v stenah arterij. Sčasoma to povzroči njihovo zoženje, kar strokovno imenujemo tudi arterioskleroza. Gre za resno stanje, ki lahko močno omeji pretok krvi po žilah in poveča tveganje za nastanek nevarnih krvnih strdkov.

Arterioskleroza lahko povzroči številne resne zaplete, kot so možganska kap, srčni infarkt, visok krvni pritisk, periferne žilne bolezni, kronična ledvična bolezen in druga življenjsko nevarna stanja.

Kako ukrepati v primeru povišanega holesterola?

Če so vam ugotovili povišan holesterol v krvi, se pri zdravljenju upoštevajo tudi drugi dejavniki, kot so na primer kajenje, nivo krvnega sladkorja, visok krvni tlak, starost in telesna aktivnost. Razveseljivo pa je, da lahko povišan holesterol s pravočasnim ukrepanjem znižamo. Pri tem je ključnega pomena sprememba življenjskega sloga.

1. Uživanje hrane, ki je zdrava za srce

S prehranskega vidika je najboljši način za znižanje holesterola zmanjšanje vnosa nasičenih maščob in transmaščob. To pomeni, da morate omejiti vnos rdečega mesa in mlečnih izdelkov ter polnomastnega mleka. Namesto tega pa je priporočljivo izbrati posneto mleko, mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob ali brez maščob. Prav tako to pomeni omejevanje ocvrte hrane in uporabo zdravih olj.

Diete za znižanje holesterola poudarjajo uživanje velikih količin sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov, perutnino, ribe, oreščke in rastlinska olja. Na drugi strani pa omejujejo rdeče in predelano meso, sol, sladkana živila in pijače.

2. Telesna aktivnost

Sedeči način življenja znižuje vrednosti dobrega oziroma HDL holesterola. Manj HDL holesterola pa pomeni, da ta ni sposoben odstranjevati slabega holesterola iz arterij. Zato je redna telesna aktivnost ključnega pomena, če želite znižati vrednost celokupnega holesterola.

Splošno mnenje zdravnikov je, da je vsaj 150 minut zmerno intenzivne aerobne vadbe na teden dovolj za znižanje holesterola in visokega krvnega tlaka. Na voljo imate veliko različnih aktivnosti, kot so hitra hoja, plavanje, kolesarjenje, tek ali celo delo na vrtu ali okoli hiše.

3. Opustitev kajenja

Kajenje in uživanje alkohola prav tako znižujeta HDL holesterol. To je toliko bolj nevarno za vse, ki že imate povišane vrednosti, saj se tveganje za srče bolezni s tem le še poveča. Kajenje povečuje tudi tveganje drugih nevarnih zdravstvenih stanj, kot sta visok krvni tlak in sladkorna bolezen.

Prenehanje s kajenjem
Prenehajte s kajenjem, saj boste na ta način znižali nivo LDL holesterola.

Z opustitvijo kajenja lahko kadilci bistveno znižajo slab LDL holesterol in povečajo raven dobrega HDL holesterola. S tem bistveno prispevajo k zaščiti arterij in poskrbijo za boljše splošno zdravstveno stanje.

Preberite tudi: 5 nasvetov, če se želite odvaditi od kajenja

4. Izguba telesne teže

Dokazano je, da prekomerna telesna teža oziroma debelost poveča raven slabega holesterola LDL in zniža dober holesterol HDL. Izguba telesne teže za 5 % do 10 % lahko bistveno izboljša vrednosti holesterola, zato se v to splača vložiti veliko truda.

5. Zdravljenje z zdravili

Posameznikom, ki so bolj ogroženi in ki že imajo diagnosticirano katero od bolezni srca in ožilja, poleg spremembe življenjskega sloga zdravnik predpiše tudi zdravila. Te je potrebno jemati redno in večinoma doživljenjsko.

Podobno kot pri mnogih drugih resnih zdravstvenih stanjih je tudi v primeru prvi korak sprememba življenjskega sloga. Ta ima ogromno pozitivnih učinkov na zdravje, zato je najboljša investicija v dolgo in lepo življenje.

Top