KAZALO
Domov > Smučanje > Smučarska očala: kako izbrati prava?

Smučarska očala: kako izbrati prava?

Smučarska očala

Poleg smuči, pancerjev, palic in čelade so smučarska očala med najpomembnejšimi kosi smučarske opreme. Za varno smučanje so celo pomembnejša, kot si morda nekateri mislimo. Na srečo je izbira smučarskih očal danes izjemno pestra, zato lahko v vsakem primeru najdemo dovolj primerna zase. Na voljo je pestra ponudba najbolj kakovostnih, zmogljivih in standardnih očal v najrazličnejših stilih. Lahko izbirate med klasičnimi slogi ali pa se odločite za drznejša očala, s katerimi boste zagotovo izstopali.

Smučarska očala so v osnovi zasnovana z namenom zaščite oči pred UV žarki in zaščite pred drugimi vremenskimi vplivi, kot so sneg, dež in megla. Zato ni pomemben samo slog, ampak tudi to, kakšne leče izberemo, na končno izbiro pa vpliva še nekaj drugih dejavnikov.

Pa poglejmo, katera so najpogostejša vprašanja, s katerimi se kupci običajno spopadajo ob izbiri ustreznih smučarskih očal.

1. Kako se morajo smučarska očala prilegati?

Verjetno si ne želite glavobola, ki bi bil posledica pretesnih smučarskih očal, hkrati pa si ne želite, da bi bila tako ohlapna, da bi se v oči prikradla sneg ali umazanija. Zato je pomembno, da so smučarska očala, ne glede na obliko ali velikost glave, nastavljiva tako, da se boste počutili dovolj udobno in varno, obenem pa vas ne bo strah, da bi vam padla z oči.

2. Kako se smučarska očala pravilno nosijo?

Ko preizkušate ali kupujete smučarska očala, ne pozabite, da boste po vsej verjetnosti nosili tudi smučarsko čelado. To lahko pomembno vpliva na to, kakšen model očal boste izbrali, saj nekatera morda niso kompatibilna z določenimi modeli čelad. Sicer so smučarska očala v večji meri združljiva s čeladami, kljub temu pa je to koristen nasvet, ki ga je potrebno upoštevati.

Ženska smučarska očala Smith Drift
Ženska smučarska očala Smith Drift – Extremevital.com

Ko nosite smučarska očala, bodite pozorni na to, da se penasti deli optimalno prilegajo zaobljenosti obraza. Zato s pomočjo nastavljivega traku temu primerno prilagodite tesnost smučarskih očal, da dosežete popolno prileganje glavi.

3. Kakšne leče izbrati?

Sodobna in napredna smučarska očala imajo leče različnih oblik, velikosti in barv, pri čemer ima vsaka od njih določene prednosti.

Ravne in ukrivljene leče

Standardna zasnova smučarskih očal vključuje ploske leče, ki so rahlo ukrivljene, a navpično ravne, kar omogoča dober periferni vid in vsestransko uporabnost. To so očala, ki so dosegljiva po najdostopnejših cenah.

Sodobnejši slog leč predstavljajo sferične leče, ki zagotavljajo večji periferni vid in manj bleščanja kot običajne ravne leče. Njihova dodatna prednost je, da preprečujejo izkrivljanje vida in tudi zmanjšujejo učinke megle.

Ena leča ali dve leči?

Nekatera očala so zasnovana tako, da imajo le eno lečo, druga pa imajo dve. Očala z enim samim objektivom sicer nudijo dovolj zaščite, toda druga leča dokazano zadržuje toploto in na ta način preprečuje, da bi se leča zameglila.

Očala z eno lečo so tako boljša rešitev za začetnike, ki običajno v nakup začetne opreme ne želijo vlagati veliko denarja.

Barva leče

Ko je govora o barvi leč, je potrebno vedeti, da ni vse v njihovem videzu. To pomeni, da lahko barvne leče pomembno vplivajo na smučarske zmogljivosti, zato je potrebno razmisliti, preden izberete slog pred kakovostjo.

Temnejše leče so priporočljive v svetlih in sončnih razmerah, vendar so svetle in prozorne leče za smučarska očala boljša izbira, saj omogočajo največ svetlobe. Rjave in temnejše oranžne leče so sicer najbolj nevtralne, a otežujejo jasen pogled tako v svetlih kot tudi v temnih razmerah.

4. Kakšna naj bo oblika okvirja smučarskih očal?

Okvirji imajo na vseh smučarskih očalih veliko funkcij, ki omogočajo njihovo optimalno uporabo v različnih pogojih. Zato je večina očal zasnovana tako, da imajo okvirji dodatne odprtine, ki omogočajo večji pretok zraka in s tem preprečujejo, da bi se smučarska očala zarosila.

5. Kako je z združljivostjo smučarskih očal in čelade?

Če želimo poskrbeti za največjo varnost na smučišču, se smučarska očala nosijo v kombinaciji s smučarsko čelado. Zato je pomembno, da so očala kompatibilna s čelado, kar pa v večini primerov so.

Unisex smučarska očala Oakley Canopy
Unisex smučarska očala Oakley Canopy – Extremevital.com

Nekatere čelade imajo nastavljiva posebna držala, s katerimi so smučarska očala povezana s čelado. Za boljšo raven udobja in zagotavljanje toplote pa je priporočljivo, da je med čelado in očali čim manj prostora.

6. Kaj pa oblazinjenje smučarskih očal?

Glede na to, da nosite smučarska očala tudi po več ur, se lahko okoli oči pojavijo sledi okvirja. Da se temu izognete, izberite očala z dodatnim oblazinjenjem spredaj, ki je lahko tudi dodatna obloga v primeru vetra.

Čeprav nekateri smučarji očalom ne posvečajo pretirane pozornosti, pa gre vseeno za kos smučarske opreme, ki je zelo pomemben in brez katerega si popolne smučarske užitke težko predstavljamo.

Smučarska očala nas na eni strani v lepem sončnem vremenu ščitijo pred škodljivimi UV žarki in hkrati pripomorejo k boljši vidljivosti. Na drugi strani pa nas učinkovito ščitijo v primeru vetra, snega ali megle, kar zagotavlja tudi večjo varnost na smučišču. Glede na vse napisano je torej še kako pomembno, da izberemo kakovostna smučarska očala, ki bodo zadovoljile naše potrebe in želje.

Top