KAZALO
Domov > Tek > Kako kar najhitreje pozdraviti tekaško poškodbo?

Kako kar najhitreje pozdraviti tekaško poškodbo?

Zdravljenje tekaške poškodbe

Ste se kdaj vprašali, zakaj so poškodbe pri teku tako pogoste, čeprav gre na videz za povsem varno športno aktivnost? Dejstvo je, da so tekaške poškodbe daleč najpogosteje posledica neprimernega oziroma napačnega treninga in napačne tehnike teka. Med najbolj ogrožene tekače sodijo tisti, ki preko tedna preždijo v pisarni, za vikend pa tečejo do skrajne onemoglosti.

Najpogostejše poškodbe pri teku so tekaško koleno, vnetje Ahilove tetive, plantarni fasciitis, vnetje pokostnice in zvin gležnja. Če ste tekač, je še toliko pomembneje, da veste, kako se lotiti zdravljenja omenjenih poškodb.

Zdravljenje tekaškega kolena

Pri tekaškem kolenu gre za sindrom iliotibialne vezi. Bolečina se praviloma pojavi na zunanji strani kolena med tekom ali pa takoj po aktivnosti. Pojavlja se pri 5 do 14 % rednih tekačev, pogosteje pri moških, ki štejejo manj kot 35 let. Sindrom imajo torej pogosteje moški z večjim varusom kolen, pri kolenih na O.

Težave pri tej poškodbi se pojavijo zaradi kroničnega trenja med iliotibialnim trakusom in zunanjim epikondilom stegnenice. Slednje povzroča precej boleče vnetje. K temu pripomorejo še obrabljena oziroma ponošena tekaška obutev z obrušeno peto. V takšnem primeru lahko pomaga pogostejše menjavanje obutve. Če je težava večja, mora pri tem pomagati fizioterapevt za raztegovanje traktusa. Za nošenje se prav tako priporoča poseben kompresijski trak.

Zdravljenje vnetja Ahilove tetive

Ahilova tetiva velja za najdaljšo tetivo v telesu. Njena naloga je prenašanje sile mišice na stopala ter blaženje sil, ki se proizvajajo pri stopalnem krčenju proti uporu. Do največjih obremenitev tovrstne tetive pride predvsem pri gibanju, ki se ponavlja, na primer pri skakanju, teku, prav tako pri aktivnostih na trdi podlagi.

Vnetje Ahilove tetive
Zdravljenje vnetja Ahilove tetive je odvisno od posameznega primera.

Praviloma se glede zdravljenja omenjene poškodbe odločamo povsem individualno. Pri tem se seveda upošteva celostno sliko dejavnosti ter vzrokov same poškodbe. Navadno se poškodovanci odločajo za konzervativno zdravljenje, ki obsega relativno mirovanje brez opravljanja športnih dejavnosti, hlajenje za zmanjšanje otekline in bolečine. Kasneje pride v poštev še gretje obolelega področja, zdravljenje s pomočjo protivnetnih analgetičnih zdravil, prav tako fizioterapija, ki v ospredje postavlja ustrezne raztezne vaje.

Zdravljenje plantarnega fasciitisa

Plantarni fasciitis ali vnetje stopalnega loka vključuje vnetje tkiv, ki potekajo na spodnjem delu stopala ter povezujejo peto s prsti. To je preobremenitvena poškodba, ki predstavlja najpogostejši vzrok za bolečino v peti pri odraslih osebah; predstavlja 10 % vseh poškodb pri teku. Težava je pogosta tudi pri drugih vrstah športa, zlasti prit tistih, kjer je prisotnih veliko skokov.

Zdravljenje omenjene tekaške poškodbe je neredko dolgotrajno in precej težavno. V prvi vrsti je seveda potreben primeren počitek. To pomeni, da je treba obvezno zmanjšati nepotrebne aktivnosti, ki bi lahko še dodatno obremenjevale stopalo. Pomembno vlogo pri zdravljenju igrajo tudi raztezne vaje. Daleč najprimernejši čas zanje je zjutraj ali po daljšem sedenju. Odlična pomoč pri zdravljenju je še hoja z bosimi stopali. Nekateri pa prisegajo na TECAR terapijo v kombinaciji z manualno terapijo.

Zdravljenje vnetja pokostnice

Tudi boleča pokostnica je precej značilna preobremenitvena poškodba tekačev. Obsega 10 % vseh poškodb pri teku. Lahko se seveda pojavlja še pri drugih vrstah športa, ki vključujejo hitro pospeševanje, spremembo smeri in tek.

Vnetje pokostnice
Zdravljenje vnetja pokostnice zahteva krajše prenehanje s tekom.

Zdravljenje vnete pokostnice lahko poteka na različne načine. Tek se lahko vsaj začasno zamenja za neko drugo aerobno aktivnost, denimo za kolesarjenje. Pomagajo hlajenje in protivnetna zdravila v obliki tablet in krem. V tem primeru je pametno izbrati primernejšo tekaško obutev; takšno, ki zagotavlja boljše blaženje med tekom. Prav tako je izjemno dobrodošel še posvet s strokovnjakom za tek in izboljšavo tekaške tehnike.

Zdravljenje zvina gležnja

Zvin gležnja velja za najpogostejšo akutno poškodbo sklepov. Nevarnost za takšno poškodbo predstavlja zlasti neraven teren. Znane so tri stopnje zvina, ki se med seboj razlikujejo glede na razsežnost natrganja vezi.

Glede na klinično sliko se gleženj navadno imobilizira za vsaj dva do tri tedne, lahko tudi do šest. Samo zdravljenje pa lahko traja tudi do štiri mesece. Če ni uspešno, se je treba odločiti za kirurško zdravljenje.

Top