KAZALO
Domov > Prosti čas > Zakaj si omisliti eliptični trenažer?

Zakaj si omisliti eliptični trenažer?

Eliptični trenažer

Učinkovito aerobno vadbo lahko opravljate tudi doma – na primer s pomočjo tekalne steze ali eliptičnega trenažerja. Slednji uporabniku ponudi kar nekaj prednosti v primerjavi s tekalno stezo. Njegova uporaba je na primer precej manj obremenjujoča za kolena, boke in hrbet. Za razliko od stez je večina eliptičnih trenažerjev opremljenih s premičnimi zgornjimi ročaji. To je podobno, kot če v rokah držite smučarske palice, kar pomeni hkratno vadbo nog in rok.

Skoraj za vse eliptične trenažerje je značilno, da se lahko vrtijo tudi nazaj. To omogoča, da lahko nekoliko bolj treniramo zadnjo stegensko mišico ter zadnjo mečno mišico kot pri gibanju naprej.

Odlična alternativa teku

Na splošno velja uporaba eliptičnega trenažerja za dejavnost, ki le malo vpliva na sklepe. Če napravo pravilno uporabljate, ne povzroča bolečin v kolenih. Ker omogoča aerobno aktivnost, je lahko odlična alternativa teku oziroma vadba za osebo, ki zaradi artritisa čuti bolečine v sklepih. A če imate kakršne koli zdravstvene težave ali poškodbe, se je dobro pred vadbo pogovoriti z osebnim zdravnikom.

Pri uporabi eliptičnega trenažerja ne smemo pozabiti na stalno ohranjanje dobre telesne drže. Vadba bo tako precej učinkovitejša. Ramena je potrebno držati vzravnano, glava naj bo prav tako dvignjena, trebušne mišice stisnjene. Gledati je treba naprej, ne navzdol. Med vadbo se ne naslanjajte na ročaje. Spodnji del telesa naj podpira telesno maso, naj vas torej nosi.

Vsestranskost eliptičnega trenažerja

Če v vadbo redno vključujete eliptični trenažer, vam lahko tovrstna naprava pomaga pri krepitvi srca, mišic in pljuč. Obenem učinkovito povečuje vzdržljivost, izboljšuje ravnotežje, porablja se tudi veliko kalorij. Odlična izbira je celo v primeru, ko imate težave s sklepi ali ko želite po poškodbi ohraniti oziroma si povrniti kondicijo.

Kljub temu da je eliptični trenažer z majhnimi obremenitvami na sklepe lahko prvovrstna izbira za kondicijo, je vseeno pomembno, da v vadbo vključite še druge vaje. Še posebej če želite okrepiti noge ter si povečati kostno gostoto. Slednje je predvsem pomembno za vse športnike in tekače, ki radi tekmujejo.

Kardio naprava, ki ne zavzame veliko prostora

Čeprav eliptični trenažer lahko v primerjavi z nekaterimi drugimi kardio napravami zavzame nekoliko več prostora, zagotovo ne bo preveč moteč, če ga postavite nekam ob steno. Sodobne kardio naprave na sploh veljajo za estetske in se kot takšne lepo podajo v moderno opremljena stanovanja.

Preden napravo kupite v eni od specializiranih prodajaln s tovrstno opremo in jo pripeljete domov, pa seveda že vnaprej temeljito premislite, kam točno jo boste postavili.

Top