KAZALO
Domov > Smučanje > 4 pogoste napake snowboarderjev začetnikov

4 pogoste napake snowboarderjev začetnikov

Napake snowboarderjev začetnikov

Tudi če preberete ogromno člankov ali si ogledate številne videoposnetke, je velika verjetnost, da boste pristali na tleh, ko se boste prvič postavili na snowboard. Da pa vse skupaj ne bo preveč boleče, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako čim manj časa preživeti na tleh.

Učenje deskanja na snegu je vse prej kot enostavno, zato vam ne moremo obljubiti, da z našimi nasveti nikoli ne boste pristali na tleh. Z zagotovostjo pa lahko trdimo, da vas bo branje članka dodatno motiviralo, da pri učenju vztrajate.

Na tem mestu smo izpostavili 4 najpogostejše napake, ki so značilne za snowboarderje začetnike. Z dodatno osredotočenostjo nanje bo učenje deskanja na snegu učinkovitejše in enostavnejše.

1. Ignoriranje pomena drsenja brez vpetega zadnjega čevlja

Če želite deskati na snegu, morate biti najprej sposobni drseti na snowboardu do smučarskih sedežnic in vlečnic. To pomeni, da morate obvladati premikanje s snowboardom na takšen način, da zadnjega buca nimate vpetega in se namesto tega z njim odrivate od podlage. Na ta del učenja se v številnih priročnikih za začetnike pogosto pozabi, kljub temu da je ključnega pomena.

Zato vam priporočamo, da pri učenju deskanja vsakokrat namenite 10 do 15 minut temu, da se osredotočite na pravilno drsenje z odrivanjem ene noge. Prej kot se boste tega naučili, hitrejše bo tudi vaše premikanje od ene sedežnice do druge, hkrati pa boste utrdili ravnotežje na snowboard deski. Morda vas bo zamikalo, da se z nogo odrivate pred desko, vendar vztrajajte pri tem, da z odrivanjem vedno začnete zadaj, saj boste na ta način imeli večjo moč in boljše ravnotežje.

2. Hitenje z zavijanjem na način, da spodnašate zadnji del snowboarda

Zavijanje je najpomembnejši del deskanja na snegu, vendar tudi najtežja stvar, ki se jo je potrebno naučiti čim prej. Če želite do popolnosti obvladovati zavoje in pri tem napredovati, je pomembno, da ne hitite z zavijanjem na takšen način, da spodnašate zadnji del snowboarda.

Zavijanje pri deskanju na snegu
Zavijanje pri deskanju na snegu je osnova, ki jo morate obvladati.

Ko se boste lotili zavijanja, vas bo zagotovo zamikalo, da dvignete zadnjo nogo in potisnete zadnji del snowboarda tako, da se obrnete, pri čemer pa ne postavljate pravilno robnikov. Sprva je to zelo prijetno, resnica pa je, da se je potrebno naučiti zavijanja s postavljanjem robnikov, saj je to osnova za varno zavijanje pri velikih hitrostih in strmejših pobočjih, ki vas še čakajo. Če želite odpraviti to napako, potem zavijajte počasi, svojo težo pa razporedite enakomerno na obeh nogah. Tako boste lažje nadzorovali desko in med zavijanjem postavljali robnike.

Druga pomembna napaka, ki je povezana z zavijanjem, je ta, da se prekomerno rotirate v zgornjem delu telesa, predvsem z rokami. Namesto tega se raje osredotočite na uporabo stopal, kolen in bokov, saj boste na ta način obremenili pete in prste.

3. Nagibanje nazaj med zavijanjem

Zelo pogosta napaka pri zavijanju je nagibanje s trupom v smeri nazaj, kar je najpogosteje posledica tega, da težo prenašate na zadnjo nogo. Če se nagnete nazaj, s tem izgubite nadzor, prav tako pa ne morete pravilno postaviti robnikov.

Če imate z nagibanjem nazaj težave, uporabite ramena in zgornji del telesa, s čimer boste prenesli težo na sprednjo nogo. Morda se vam bo sprva zdel ta položaj neugoden, vendar boste zagotovo hitreje napredovali, saj boste imeli boljše ravnotežje.

4. Prekomerno nagibanje med vožnjo po robnikih

Mnogi snowboarderji začetniki se sprva počutijo neprijetno ob vožnji po robnikih, saj je potrebno s petami in prsti ustrezno kompenzirati gibanje. V položaju, ko je vaša teža na petah, ste praktično v iztegnjenem položaju, s čimer bodo kolena slabše amortizirala gibanje in bo večja verjetnost, da boste zaradi tega pristali na tleh. Zaradi boljšega ravnotežja se zato prisilite, da vztrajate v sedečem položaju, pri katerem boste imeli pokrčena kolena.

Snowboarderji začetniki pogosto pretiravajo tudi z nagibanjem naprej, ko imajo težo na prstih in so obrnjeni proti pobočju. Prekomerno nagibanje naprej vam v tem primeru otežuje zavijanje, zato se namesto tega osredotočite na to, da imate vzravnan hrbet, s čimer boste imeli boljši nadzor in ravnotežje.

Glede na to, da je deskanje na snegu vedno bolj priljubljena zimska športna aktivnost, je na voljo tudi vedno več priložnosti za učenje. Pri tem imamo v mislih številne šole deskanja na snegu, ki so vam lahko v pomoč pri prvih deskarskih korakih na snegu.

Top