KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Nakup kolesarskih rokavic: kako izbrati prave?

Nakup kolesarskih rokavic: kako izbrati prave?

Kolesarske rokavice

Za udobno, varno in učinkovito kolesarjenje je izbira ustrezne kolesarske opreme ključnega pomena. Medtem ko mnogi razmišljajo o izbiri kolesa, kolesarskih oblačilih, čevljih in čeladi, se včasih zanemarja izjemno pomemben del opreme – kolesarske rokavice.

Rokavice niso le modni dodatek. Opravljajo namreč zelo pomembne funkcije, ki omogočajo boljše nadzorovanje kolesa, zmanjšajo utrujenost in zagotovijo zaščito pred neprijetnimi poškodbami. V nadaljevanju bomo raziskali, zakaj so kolesarske rokavice nujne in kako izbrati prave za svoje potrebe.

Zakaj uporabljati kolesarske rokavice?

Rokavice ščitijo roke pred različnimi tveganji na cesti. Med vožnjo so roke izpostavljene vetru, soncu, mrazu in padcem. Rokavice za kolesarjenje nudijo zaščito pred vremenskimi vplivi in preprečujejo neprijetno izsušitev kože. Prav tako so lahko opremljene z oblazinjenjem ali gelom na določenih predelih dlani.

Kolesarske rokavice Castelli Entrata V
Kolesarske rokavice Castelli Entrata V – Extremevital.com

To deluje kot blažilec, ki zmanjšuje tresljaje, ki se prenašajo v roke prek krmila. Boljša amortizacija pripomore k zmanjšanju utrujenosti in neprijetnih občutkov v dlaneh. Kakovostne kolesarske rokavice omogočajo boljši oprijem na krmilu, tako je mogoče bolj natančno upravljati kolo, kar poveča nadzor in varnost med vožnjo.

Element zaščite kolesarja

Kolesarske rokavice so običajno izdelane iz zračnih materialov, ki omogočajo, da zrak kroži in odvaja vlago stran od kože. To pripomore k ohranjanju suhih rok in preprečuje draženje zaradi potenja ter morebiten zdrs rok s krmila. Rokavice svojo vlogo odigrajo tudi pri morebitnem padcu.

V primeru padca so roke pogosto prve, ki pridejo v stik s tlemi, saj z njimi refleksno ščitimo preostalo telo in predvsem glavo. Kolesarske rokavice s trpežnimi materiali in ojačitvami ščitijo kožo pred odrgninami in urezninami ter lahko zmanjšajo tveganje za zlome kosti.

Kako izbrati prave kolesarske rokavice?

Izbira pravih kolesarskih rokavic ni preprosta naloga, saj je na voljo veliko različnih možnosti in modelov. Preverite, na kaj vse morate biti pozorni, ko izbirate nove kolesarske rokavice.

Upoštevajte vrsto kolesarjenja:

  • Gorsko kolesarjenje: Za gorsko kolesarstvo, kjer so pogosti neravni tereni in padci, boste potrebovali bolj robustne rokavice s trpežnimi materiali in dodatnimi ojačitvami. Najpogostejša izbira so rokavice z dolgimi prsti.
Kolesarske rokavice Ninjaz LW Walt
Kolesarske rokavice Ninjaz LW Walt – Extremevital.com
  • Cestno kolesarjenje: Na cesti so rokavice običajno tanjše in bolj zračne, da omogočajo dober oprijem na krmilu.
  • Mestno kolesarjenje: Pri mestnem kolesarjenju, kjer sta pomembna udobje in zaščita pred vremenskimi vplivi, izberite rokavice z zmerno zaščito in zračnostjo.

Upoštevajte tudi nekatere druge faktorje:

  • Velikost: Pravilno prilegajoče se rokavice so ključne. Prevelike rokavice lahko povzročijo neudobje in zmanjšajo oprijem, medtem ko pretesne rokavice omejujejo gibanje. Pred nakupom preverite tabelo velikosti proizvajalca in, če je mogoče, rokavice preizkusite.
  • Materiali: Kolesarske rokavice so izdelane iz različnih materialov. Usnje je trpežno, a morda manj zračno. Sintetični materiali so lahki in zračni, vendar morda niso tako trajni. Izberite materiale, ki ustrezajo vašim potrebam in vremenskim razmeram. Najbolje bo, če jih boste imeli na razpolago več in jih uporabljali glede na dane pogoje. Misliti je treba tudi na različna letna obdobja. Poleti boste nosili rokavice brez prstov, v jesenskem času in kasneje pa zagotovo zimske.
  • Oblazinjenje: Oblazinjenje na dlaneh rokavic je pomembno za udobje in absorbiranje tresljajev. Debelejše oblazinjenje je primerno za gorsko kolesarjenje, medtem ko cestni kolesarji pogosto izberejo tanjše oblazinjenje.
Kolesarske rokavice Castelli Rosso Corsa Pro V
Kolesarske rokavice Castelli Rosso Corsa Pro V – Extremevital.com
  • Zapenjanje: Rokavice se lahko zapenjajo z ježki, zadrgami ali pa so preprosto nataknjene. Izberite tisto, ki vam najbolj ustreza in zagotavlja dober oprijem.
  • Dizajn in barva: Seveda je pomemben tudi videz. Izbira dizajna in barve rokavic je stvar osebnega okusa, vendar je vedno dobro, da so v prometu dobro vidne in opazne.
  • Cena in kakovost: Kolesarske rokavice so na voljo v različnih cenovnih razredih. Investicija v kakovosten model je lahko dolgoročno boljša, saj bo zdržal več sezon.

Ne pozabite, da je potrebno preizkusiti več različnih parov rokavic in izbrati tiste, ki najbolje ustrezajo vašim potrebam. Kolesarske rokavice so oprema, ki izboljša izkušnjo kolesarjenja, zato ne skoparite na kakovosti. S pravimi rokavicami boste udobno in varno uživali v vožnji po cesti ali brezpotju.

Top