KAZALO
Domov > Tek > 4 nasveti za tek v dežju

4 nasveti za tek v dežju

Tek v dežju

Verjetno v dežju tečejo le najbolj zagrizeni tekači. Aktivnost v tem času res ne more biti prav prijetna, zlasti zaradi premočenih oblačil, razmočene obutve, odrgnin. A če vedno čakamo na lepo vreme, bi se na tek v določenih obdobjih leta odpravili le poredko.

Sicer pa tek v dežju prinaša tudi nekatere prednosti, kot je denimo ta, da se tedaj ne morete pregreti. Veliko tekačev v takšni situaciji svoj rezultat celo izboljša. Ne glede na prednosti in slabosti teka v dežju je dobro poznati nekaj koristnih napotkov, preden se odpravite “vedrit” v dežju. Predstavljamo vam štiri najkoristnejše.

1. Ne tecite med nevihtami

Pred odhodom na tek je vedno dobro preveriti vremenske razmere. Če je vreme sončno ter prijetno, napovedi ni treba posebej preverjati. Če pa se na nebu zbirajo sivi oblaki, bodite previdnejši in raje dvakrat preverite vremensko napoved. Ker so napovedi dandanes že zelo točne, lahko hitro vidite, ali lahko tečete na prostem ali bo bolje ostati v telovadnici oziroma na varnem v notranjosti prostora.

Če boste v oblačnem vremenu vseeno tekli, bodite pozorni in se na vsake toliko časa ozrite v nebo. Prisluhnite, ali grmi. Ko se pojavijo prvi znaki nevihte – bliskanje, grmenje, strele –, se hitro umaknite v notranjost. Tudi ko je nevihta že mimo, se v notranjosti na varnem zadržujte vsaj še pol ure. Če vas nevihta ujame kje na poti oziroma daleč od doma, je najbolje, da se usedete v avto ali najdete objekt, kjer se boste lahko varno skrili. Zavetja pa ne iščite pod visokimi drevesi.

2. Poskrbite za ustrezna oblačila in obutev

V dežju se je najpametneje obleči kar po plasteh. Oblačilo, ki je direktno v stiku s kožo, mora biti še posebej zračno in dovolj hitro sušeče. Če je zunaj poleg dežja še mraz, se je dobro obleči v nepropustno jakno. Med tekom v dežju pa je dobrodošlo uporabljati tudi odsevnike in oblačila živahnejših barv. Le na ta način boste dovolj vidni in tako učinkoviteje poskrbeli za svojo varnost ter varnost drugih.

Tekaška vetrovka Salomon Bonatti WP
Tekaška vetrovka Salomon Bonatti WP – Extremevital.com

Tudi kapa s šiltom je odličen kos opreme, saj vam tako dež ne bo stalno močil obraza. Zlasti je takšna kapa dobra izbira za vse, ki nosite kontaktne leče ali očala. Kar pa se tiče tekaške obutve: za tek po cesti ni potrebna vodoodporna obutev, za tek po gozdu pa se vodoodporna obutev še kako priporoča. Ključno vlogo imajo tudi nogavice, ki morajo biti dovolj kakovostne ter manj vpijajoče.

3. Izberite primeren teren

Podlaga za tek je v deževnem vremenu na katerem koli terenu lahko zelo spolzka. Ravno zato je še toliko pomembneje razmisliti o terenu, na katerem se vam ne bo potrebno preveč ukvarjati z umikanjem in zdrsi.

Kljub temu pa morda uživate v teku po gozdu ali poljskih poteh, kjer so tereni precej zahtevnejši. V tem primeru med stopanjem bodite še posebej pazljivi. Prav tako svoje pametne naprave dovolj učinkovito zavarujte z vodoodpornimi vrečkami. Nosite jih na mestih, kjer zaradi njih ne boste dobili odrgnin.

4. Topel tuš in topla pijača po teku

Prva stvar, ki jo morate storiti po teku v dežju, je ta, da s sebe spravite mokra tekaška oblačila in mokro obutev. Slednjo temeljito sperite, dobro zrahljajte vezalke, vložke potegnite ven. V čevlje natlačite časopisni papir. Pustite, da se dobro osušijo, a jih ne puščajte na toplotnem viru. V nasprotnem primeru bi namreč lahko hitro poškodovali materiale.

Po teku v dežju si privoščite prijetno toplo kopel ali vsaj prho. Oblecite se v suha oblačila in obutev, nato pa si privoščite topel napitek.

Top