KAZALO
Domov > Športna prehrana > Športniki in morska hrana: zakaj bi jo morali uživati več?

Športniki in morska hrana: zakaj bi jo morali uživati več?

Športniki in morska hrana

Verjetno danes že vsi vemo, da gre uspešnost pri športu z roko v roki z zdravo prehrano. Morda je to celo pomembnejši element od same vadbe. Športnikova prehrana mora slediti vodilu učinkovitosti, kar v prvi vrsti omogočajo beljakovine. Te se nahajajo v stročnicah, mesnih izdelkih, mnogokrat pa pozabimo, da je odličen vir dobrih hranil tudi morska hrana. Spoznali boste njene prednosti.

O izjemnih zdravstvenih koristih pričajo že kulture, ki živijo ob morju in se pretežno prehranjujejo z morsko hrano. Japonci na primer velik delež beljakovin pridobijo iz morske hrane in imajo dosti daljšo pričakovano življenjsko dobo od povprečnega Evropejca, prav tako imajo nižjo raven srčnih bolezni.

1. Poganjanje telesa

Če zavoljo zadostnih beljakovin jeste piščančje ali goveje meso, je dobro vedeti, da podobne ravni dosegajo tudi ribe. Poleg veliko beljakovin pa je manjši delež maščob kot pri omenjenem mesu. Te maščobe pa sodijo med dobre omega maščobne kisline. Omega maščobne kisline namreč, nasprotno od nasičenih maščob, ki povzročajo rast telesne mase, rahlo pospešujejo presnovo, kar je ključen korak pri hujšanju na zdrav način.

Losos za športnike
Losos je bogat z beljakovinami in omega-3-maščobnimi kislinami.

Dober vir beljakovin so lahko tako lignji, poskrbeti morate le, da jih ne ocvrete, kar prinaša dodatne nezdrave maščobe. Praktično vsa morska hrana, tudi ribe, v sebi nosijo beljakovine. Najboljšo kombinacijo visoke ravni beljakovin z malo maščobami in kalorijami pa zaužijete s tuno, ki si jo športniki za razvoj mišic in varen trening privoščijo vsaj enkrat tedensko. Losos je druga vrsta ribe, ki prav tako vsebuje visoko raven beljakovin, hrkati pa je polna omega-3 maščobnih kislin, katerih prednosti boste spoznali v nadaljevanju.

2. Protivnetno delovanje

Omega-3 maščobne kisline, ki jih zaužijemo z ribjim oljem, so znane po protivnetnih učinkih, kar je tudi strokovno dokazano. Ravno zato mnogi ljudje jemljejo prehranske dodatke ribjega olja ali pa dnevno uživajo olje samo, saj spodbuja boj proti vnetjem brez stranskih učinkov, ki jih imajo lahko zdravila.

Kapsule - omega 3 maščobne kisline
Prehranski dodatki z ribjim oljem – omega 3 maščobne kisline.

Hkrati pa olje ni vir drugih hranil razen maščobnih kislin. Zato je dobro, da vendarle uživate še drugo morsko prehrano. Tudi ribe so znane po pozitivnih učinkih pri nižanju tveganj za razvoj srčnih bolezni, saj omega maščobne kisline nižajo obremenitve na srce.

Protivnetno učinkovanje se pozna na različnih telesnih procesih. Potencialne poškodbe se zdravijo hitreje in učinkoviteje. Intenzivni treningi, ki jih dnevno izvajajo športniki, so zahtevni za telo in na mišicah pogosto puščajo mikropoškodbe. Če se tovrstne poškodbe med posameznimi treningi ne zacelijo in telo nima dovolj počitka, se lahko te stopnjujejo do resnejše in dolgotrajnejše poškodbe. Morska hrana tako koristi pri okrevanju in nadaljnji, učinkoviti izgradnji mišic.

3. Zdravje možganov

Tako kot lahko kovina zarjavi, lahko zarjavijo tudi možgani. Ta proces imenujemo oksidacija možganov. Pred oksidacijo pa ščiti zaščitna plast, za katero je odgovornih okoli trideset različnih encimov. A encimi sami po sebi še ne morejo ustvarjati zaščite, potrebujejo tudi selen. Slednji pa je zadostno zastopan v morski hrani.

Študije tako kažejo, da redno uživanje morskih sadežev, ki zagotovijo element selen, spodbuja vzdrževanje zdravih možganov. Oksidacija možganov je namreč sicer naravna posledica staranja, ko se začnejo razgrajevati organske snovi, z uživanjem morske hrane pa je možno to staranje upočasniti in tako poskrbeti za možgansko vitalnost.

Vsaj toliko kot telo pa športniku koristi tudi zdravo delovanje možganov, saj so vsi premiki telesa pravzaprav sproženi z signali iz možganov. Verjetno ni potrebno poudarjati, da zdravi možgani prejemajo in oddajajo električne signale hitreje kot »postarani« možgani.

Selen ima tudi vlogo pri spodbujanju imunskega sistema in pravilnem delovanju ščitnice. Nekateri dokazi pa nakazujejo še na to, da je morska hrana eliksir življenja. Narodi, ki uživajo večje količine morske hrane, imajo tudi daljšo življenjsko dobo in bolj zdravo starost.

Top