KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Kako izbrati ustrezno e-kolo za otroka?

Kako izbrati ustrezno e-kolo za otroka?

E-kolo za otroka

Električna kolesa so vse bolj prepoznana kot učinkovito prevozno sredstvo, ki ga uporabljamo tako za transport kot rekreacijo. Gre za kolo, ki ponuja pomoč motorja pri poganjanju. Medtem ko se poudarjajo prednosti e-koles za odrasle in starejše, to vrsto koles navadno izvzemamo, ko govorimo o kolesih za otroke. A otroška e-kolesa obstajajo. Obstajajo v raznoliki ponudbi modelov, ki pa jih povezuje specializiranost za psiho-fizične lastnosti otrok.

Ker lahko električna kolesa dosegajo visoke hitrosti, je potrebno biti pri izboru modela za mlajše od 14 let še posebej pozoren. Pa tudi zaradi raznovrstne dodatne opreme. Poleg velikosti in teže novega kolesa ter drugih tehničnih lastnosti je treba poskrbeti tudi za zaščitno opremo in poznavanje pravil.

Zakaj otroku kupiti električno kolo?

Poleg asistence pri poganjanju in zato olajšane vožnje lahko e-kolo otroku prinese še marsikatero prednost. Otroci so po naravi radovedna bitja. Radi tekmujejo z drugimi in radi imajo raziskovanje novih strojev, ki gredo »sami od sebe«. Prav to pa združuje e-kolo. To bo vaše otroke spodbudilo h gibanju zunaj. Če imajo radi naravo, bodo imeli zdaj razlog več in olajšano pot do odkrivanja novih stezic.

Morda se bodo odpravili na pot z drugimi otroki in ustvarili nove ali utrdili stare prijateljske vezi. Z vožnjo v skupini in doseganjem novih ciljev bodo gradili samozavest. Ta se bo poznala tudi pri družinskem kolesarjenju, kjer bodo lahko dohajali svoje starše na kolesu, brez da bi se počutili kot zaviralci izleta.

E-kolo lahko pomeni tudi spremembo v zdravju na bolje. Preprečilo bo nabiranje slabega holesterola v telesu, kar bo posebej pripomoglo otrokom s prekomerno težo. Zaradi asistence električnega motorja in možnosti različnih nastavitev bodo otroci ostali motivirani za vožnjo, hkrati pa bodo fizično zahtevnost lahko postopoma stopnjevali.

Preživljanje časa zunaj in redna fizična aktivnost delujeta kot borca proti stresu in kot oddih po napornem dnevu, preživetem v šoli ali za zaslonom. Bolj mirni boste torej tudi starši.

Konstrukcija in mere

Pri izbiri e-kolesa za otroke sta izjemno pomembna dejavnika velikost in teža kolesa. Otrok mora na kolesu enostavno doseči vse dele, ki so pomembni za vožnjo. Pedala, krmilo z zavorami, zaslon modula, ki je specifična lastnost e-koles, in nenazadnje tla.

Okvir kolesa naj bo kompakten in vzdržljiv. Za optimalno vožnjo je pomembno tudi, da kolo ni pretežko. Otrok mora biti kolo sposoben poganjati tudi, če baterija ne deluje oziroma se pokvari. Če pa je kolo prelahko, bo otrok zelo težko vzdrževal ravnotežje na njem, saj bo konstrukcija pod njim brez očitnega težišča.

Električno otroško kolo Giant Fathom E+ 3 JR
Električno otroško kolo Giant Fathom E+ 3 JR – Extremevital.com

Za otroke krmilo ne sme biti preširoko. Z ožjim nameščenjem bo otrok z lahkoto dosegel zavore, ki morajo biti povezane v učinkovit zavorni sistem. Poleg tega preširoko krmilo, zaradi položaja voznika, otežuje nadzor na kolesom.

Motor in baterija

Pri nakupu električnega kolesa je pomemben faktor vedno motor, njegova vrsta in moč. Na izbiro ustreznega vpliva namen kolesarjenja. Namen e-kolesa za otroka gotovo ni dirkanje z visokimi hitrostmi, ampak vožnja po vsakodnevnih opravkih in občasna rekreacija ob lepem vremenu. Motor z visoko zmogljivostjo bi lahko pomenil tveganje za varnost otroka, ki bi želel preizkusiti vse njegove skrajne moči.

Da otroci ob okvari baterije ne bodo ostali brez prevoznega sredstva, sploh ko gre za težja e-kolesa, je pomembno, da je rezervna baterija dobra. Otroci namreč večinoma niso tako vešči dolgega kolesarjenja kot odrasli. Pomembna je tudi funkcija omejevanja hitrosti. Ta naj bo omejena z 20 km/h. Ob tej meji naj kolo preneha uporabljati moč motorja.

Poudarek na varnosti

In tu smo že pri lastnostih, ki bodo pomagale pri varnosti otroka na e-kolesu. GPS sistem, nameščen na električno kolo, bo poskrbel, da boste straši lahko dostopali do lokacije otroka in spremljali njegovo varnost. Na sprednjem modulu za upravljanje motorja kolesa naj bo na voljo enostaven gumb za klic v sili.

Večini nesreč pa se lahko izognemo že z odgovorno vožnjo in upoštevanjem cestno-prometnih predpisov. Gradite na zaupanju otroka in mu bodite dober zgled pri vožnji po mestu. Vožnja po kolesarskih in označenih poteh bo omejevala dovoljeno hitrost in pripomogla k varnosti.

Za otroke je obvezna tudi nošnja čelade, ki jih bo ščitila pred manjšimi udarci in hujšimi poškodbami. S priročnim kompletom prve pomoči pa bodo lahko oskrbeli rano na kolenu in se učili preventivnega ravnanja.

Top