KAZALO
Domov > Tek > Sončna očala za tek: kako izbrati prava?

Sončna očala za tek: kako izbrati prava?

Sončna očala za tek

Skrb za zdrav duh v zdravem telesu je temeljnega pomena. Eden izmed priljubljenih načinov, kako kvalitetno preživljati prosti čas in obenem poskrbeti tako za telo kot duševno zdravje, je vsekakor tek. Vsakodnevna telesna aktivnost na prostem ima pozitiven vpliv na posameznika, obenem pa prinaša tudi dodatno izpostavljenost UV-žarkom. Ti s svojim škodljivim vplivom delujejojo na vas ne samo v sončnih dneh, ampak tudi takrat, ko nebo prekrivajo oblaki.

Smiselno je, da razmislite o zaščiti pred njimi – eden izmed načinov so tudi kvalitetna tekaška sončna očala. Prav sončna očala, ki omogočajo dodatno zaščito pred škodljivimi UV-žarki, pripomorejo k zmanjševanju drugih nevšečnosti, s katerimi se tekači srečujete. Sem sodijo nelagodno bleščanje, zaščita oči pred prahom, insekti in drugimi dejavniki, ki zmanjšujejo užitek, ki ga doživljate ob teku.

Ko izbirate sončna očala za tek, morate paziti na več dejavnikov. Spoznajte jih v nadaljevanju prispevka.

Maskimirajte UV-zaščito

Zagotavljanje največje možne UV-zaščite naj bo vaše osnovno vodilo, ko boste iskali primerna sončna očala. Prekomerna izpostavljenost škodljivim žarkom je glavni razlog za poškodbe oči, saj UV-žarki vplivajo na vid in povečujejo tveganje za nastanek očesnih bolezni, kot sta siva mrena in rak.

Sončna očala Uvex Sportstyle 806 V
Sončna očala Uvex Sportstyle 806 V – Extremevital.com

Poskrbite torej, da vaša sončna očala nudijo popolno UV-zaščito. Pozorni bodite na to, da kupite očala z lečami, ki imajo certifikat za UV400 in zagotavljajo 100-odstotno zaščito pred UV-A in UV-B sevanjem. Če želite zajamčeno zaščito, izberite leče kategorije 3.

Razmišljajte o odtenku leč za zmanjšanje bleščanja

Razmislite o odtenku sončnih očal, ki jih kupujete; najtemnejša barva ne zagotavlja nujno najboljše zaščite. Odtenek sončnih očal lahko pripomore pri zmanjševanju bleščanja, vendar je poleg barve potrebno razmisliti še o barvnem popačenju in kontrastu.

Sončna očala Oakley Radar EV Path XS
Sončna očala Oakley Radar EV Path XS – Extremevital.com

Barve, ki najbolje vplivajo na zaščito in posledično večji užitek pri teku, so rumena, rjava, oranžna, rožnata, siva in jantarna. Prav jantarno obarvana stekla so še posebej priporočljiva za tek po različnih poteh.

Polarizirane ali nepolarizirane leče?

Sončna očala lahko imajo leče, ki so bodisi polarizirane bodisi nepolarizirane. Polarizirane leče blokirajo odbito svetlobo – konkretno to pomeni, da je bleščanje s ceste, avtomobilov, luž in drugih površin zmanjšano. Bleščanje, ki sicer deluje moteče na tekača, je tako omiljeno, tek pa postane prijetnejši. Polarizirane leče pa ne prinašajo samo pozitivnih posledic.

Polarizirana sončna očala Smith Embark
Polarizirana sončna očala Smith Embark – Extremevital.com

Zavedati se morate, da tovrsten pripomoček ni koristen, kadar so svetlobni pogoji slabi. Manj primerna izbira so tudi za trail tekače, športnike, ki se rekreirajo na neutrjenih poteh, saj s polariziranimi lečami slabše zaznavate neravne, razgibane površine.

Izbira okvirjev in zadostitev varnostnim standardom

Okvir tekaških sončnih očal naj bo lahek. Udobno se mora prilegati vašemu obrazu, saj bodo očala le tako služila svojemu namenu, obenem pa vas bodo ščitila tudi pred naravnimi elementi, na katere lahko naletite med tekom, kot so pesek, insekti in spremenljivi vremenski dejavniki.

Sončna očala Smith Shift Mag
Sončna očala Smith Shift Mag – Extremevital.com

Če želite imeti sončna očala, skladna z varnostnimi standardi EU, preverite notranjo stran ročajev očal, ali imajo oznako CE. Oznaka namreč zagotavlja, da sončna očala nudijo najmanj minimalno raven zaščite pred UV-žarki.

Katera sončna očala torej izbrati?

Razmislite, katera sončna očala izbrati, da boste v toplejših mesecih zaščiteni pred UV žarki, obenem pa z njimi tudi videti elegantno in športno. Specializirane trgovine ponujajo nešteto modelov sončnih očal različnih stilov in barv, zato boste z lahkoto torej našli izdelek, bi bo ustrezal vašim osebnim željam.

Svetujemo vam, da obiščete športno trgovino Extreme Vital ali si ogledate njihovo spletno trgovino. Omenjena trgovina ponuja široko izbiro visoko kakovostnih sončnih očal za tek in pohodništvo priznanih blagovnih znamk, kot so Oakley, Uvex, Smith in Rudy Project. Med raznoliko ponudbo in privlačnimi modeli boste zagotovo našli izdelek zase – prepričajte se sami!

Top