KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Vrste kolesarskih čelad: katera bo prava?

Vrste kolesarskih čelad: katera bo prava?

Vrste kolesarskih čelad

V svetu kolesarstva je varnost na prvem mestu, zato ni presenetljivo, da je nošenje kolesarske čelade postalo nepogrešljiv del vsake vožnje s kolesom. Ne glede na to, ali se odpravljate na sproščeno vožnjo po mestu ali adrenalinsko avanturo po gorskih stezah, bo kolesarska čelada vaš zvesti sopotnik za zaščito glave pred morebitnimi poškodbami.

A čeprav je nošenje čelade pametna odločitev, se moramo zavedati, da ni ene same univerzalne čelade, ki bi ustrezala vsem potrebam kolesarjev. Na trgu je na voljo več različnih vrst kolesarskih čelad, vsaka z namenom in značilnostmi, prilagojenimi določenim vrstam kolesarjenja in okusu posameznika.

1. Cestne čelade

Cestni kolesarji iščejo čelade, ki združujejo lahkotnost, aerodinamiko in udobje, saj te lastnosti povečajo učinkovitost na dolgih cestnih vožnjah. Čelade za cestno kolesarstvo so običajno oblikovane tako, da zagotavljajo minimalen zračni upor, kar omogoča hitrejše premagovanje razdalj.

Cestna kolesarska čelada Rudy Project Nytron
Cestna kolesarska čelada Rudy Project Nytron – Extremevital.com

Ena izmed pomembnih značilnosti čelad za cestno kolesarjenje je sistem zračenja, ki ohranja glavo hladno in udobno tudi med napornimi vzponi. Te čelade imajo številne odprtine in kanale za optimalno kroženje zraka, kar preprečuje pregrevanje in potenje. Poleg tega so čelade za cestno kolesarstvo običajno zelo lahke, kar zmanjšuje občutek nelagodja med vožnjo na dolge razdalje.

2. Gorske in treking čelade

Kolesarji, ki se podajajo na gorske poti ali treking avanture, potrebujejo čelade, ki so zasnovane za večjo zaščito in trpežnost. Čelade za gorsko in treking kolesarstvo imajo običajno močnejšo zunanjo lupino in dodatno oblazinjenje, da lahko absorbirajo udarce in tresljaje ob morebitnih padcih ali pri vožnji po razgibanem terenu.

Gorska kolesarska čelada Specialized Tactic 3 MIPS
Gorska kolesarska čelada Specialized Tactic 3 MIPS – Extremevital.com

Prav tako imajo te čelade večji obseg glave in sistem prilagajanja, ki omogoča, da se čelada dobro prilega tudi pod kolesarskimi očali ali maskami. Zračenje ostaja pomembno, vendar so čelade za gorsko in treking kolesarstvo običajno nekoliko manj zračne od cestnih čelad, da zagotavljajo večjo zaščito pred vejami, kamni in drugimi nevarnostmi na terenu.

3. Full-face čelade

Full-face kolesarske čelade so oblikovane za najzahtevnejše kolesarje, ki se podajajo na ekstremne spuste, enduro dirke in vožnje po zahtevnih gorskih poteh. Odlikuje jih celostna zaščita obraza in glave ter zasnova, ki omogoča optimalno varnost in udobje pri ekstremnih kolesarskih podvigih.

Full-face kolesarska čelada 7iDP Reset Project 23 ABS
Full-face kolesarska čelada 7iDP Reset Project 23 ABS – Extremevital.com

Glavna prednost full-face čelad je polna zaščita obraza, ki vključuje trpežno zaščito brade. Ta dodatna plast ščiti pred morebitnimi udarci, padci in poškodbami obraza, kar je še posebej pomembno pri spustih, kjer je tveganje za trke z vejami in skalami višje. Full-face čelade imajo tudi razširjen vizir, ki ščiti pred soncem, dežjem in blatom ter omogoča dobro vidljivost na zahtevnih poteh.

4. BMX in dirt čelade

BMX in dirt kolesarji zahtevajo posebno vrsto čelad, ki jim zagotavljajo varnost in svobodo gibanja med adrenalinskimi triki in skoki. Te čelade so običajno zelo lahke in zračne, da omogočajo dobro gibljivost in prezračevanje med vožnjo. Poleg tega so izdelane iz trpežnih materialov, ki zagotavljajo visoko stopnjo zaščite pri morebitnih padcih in trkih.

BMX/Dirt kolesarska čelada Poc Crane MIPS
BMX/Dirt kolesarska čelada Poc Crane MIPS – Extremevital.com

Nekatere BMX in dirt čelade imajo tudi posebno zaščito za usta in brado, da ščitijo pred poškodbami v teh ekstremnih pogojih. Ker BMX in dirt kolesarji izvajajo različne trike in skoke, so čelade oblikovane tako, da nudijo optimalno pokritost glave, hkrati pa omogočajo dobro vidljivost in udobje pri izvajanju trikov.

5. Otroške čelade

Otroške kolesarske čelade so obvezna zaščitna oprema, ko gre za varno kolesarjenje mladih kolesarjev. Njihova glava je še posebej občutljiva, zato je pomembno, da so ustrezno zaščiteni. Otroške čelade so zasnovane tako, da nudijo odlično zaščito glave in obraza otroka.

Otroška kolesarska čelada Met Hooray
Otroška kolesarska čelada Met Hooray – Extremevital.com

Običajno so izdelane iz lahkih materialov, ki omogočajo otrokom udobno nošenje, hkrati pa imajo dobro prezračevanje, da se prepreči pregrevanje glave med vožnjo. Poleg varnosti otroške kolesarske čelade pogosto vključujejo tudi svetle barve za večjo vidnost v prometu in privlačne motive, ki spodbujajo otroke k nošenju čelade.

Preberite tudi:

Top