KAZALO
Domov > Športna prehrana > Energijski geli: 3 pogosta vprašanja (in odgovori)

Energijski geli: 3 pogosta vprašanja (in odgovori)

Energijski geli za vzdržljivostne športnike

Če ste tekač na dolge proge, kolesar oziroma se ukvarjate s katero koli vrsto športa, kjer ima vzdržljivost pomembno vlogo, ste zagotovo že slišali za energijske gele. Morda ste celo razmišljali, da bi jih pričeli dodajati v svoj prehranski načrt.

Še preden se lotite nakupovanja, pa je dobro, da o energijskih gelih raziščete vsaj nekaj osnovnih dejstev. Pozanimajte se, kaj so, kako se uporabljajo in podobno. V nadaljevanju boste našli tri vprašanja, ki se v povezavi z energijskimi geli postavljajo najpogosteje, in seveda odgovore nanja.

1. Kaj so energijski geli?

Energijski geli so z ogljikovimi hidrati bogati geli, ki telo oskrbujejo z energijo za vadbo. Namenjeni so odraslim osebam in so narejeni iz mešanice sladkorjev. Najpogosteje sta to fruktoza in maltodekstrin.

Energijski geli Enervit C2:1 Pro Carbo Gel (60ml)
Energijski geli Enervit C2:1 Pro Carbo Gel (60 ml) – Extremevital.com

Večina energijskih gelov je na voljo v 60 ml embalažah, zato so izjemno priročni za uživanje med tekmovanji na daljših razdaljah. Prav tako večina med njimi ne vsebuje maščob, vlaknin in beljakovin, zato jih telo hitro prebavi.

2. Zakaj uživati energijske gele?

Tekači, plavalci, kolesarji in vsi tisti, ki vadijo več kot eno uro, morajo svojemu telesu omogočiti primerno gorivo za optimalno vadbo. To je pomembno, saj telo med aktivnostjo porablja ogljikove hidrate, ki so shranjeni v mišicah. Njihova količina pa je seveda omejena.

Energijski geli High5 EnergyGel (32 ml)
Energijski geli High5 EnergyGel (32 ml) – Extremevital.com

Raziskave kažejo, da uživanje ogljikovih hidratov med vadbo, ki traja več kot eno uro, izboljša presnovni odziv in športnikovo zmogljivost, prav tako preprečuje izčrpavanje glikogena. Strokovnjaki za športno medicino priporočajo od 30 do 60 g ogljikovih hidratov na uro vadbe. Večina energijskih gelov vsebuje od 23 do 27 g ogljikovih hidratov.

Uživanje energijskih gelov je preprosto, ne nasitijo in so lahko prebavljivi. Njihova uporaba športnikom pomaga ohranjati raven energije in preprečiti utrujenost med intenzivno ali dolgotrajno vadbo.

3. Kateri so previdnostni ukrepi pri izbiri energijskih gelov?

Ker energijski geli vsebujejo koncentrirano količino sladkorja, lahko prehitro ali prekomerno zaužitje povzroči težave z želodcem. Da bi to preprečili, energijski gel popijte z nekaj požirki vode.

Čeprav energijski geli telesu omogočijo potrebno gorivo, ne pozabite, da tisto, kar deluje pri enem športniku, morda ne bo delovalo pri drugem. Vsak tekač absorbira in predeluje ogljikove hidrate različno hitro. Nekdo na primer učinek lahko občuti že v nekaj minutah, medtem ko drugi za to potrebuje tudi do 15 minut.

Energijski geli Science in Sport Go Caffeine Gel (60ml)
Energijski geli Science in Sport Go Caffeine Gel (60 ml) – Extremevital.com

Če ste vzdržljivostni športnik, ki se pripravlja na tekmovanje, ne smete pozabiti, da morate dan pred tekmo izdelati ustrezno strategijo za oskrbovanje telesa z energijo. Med treningom morate gele uživati v podobnih časovnih intervalih, kot jih načrtujete na sami tekmi. Vaše telo bo tako naučeno, da bo prebavna pot med tekom aktivna, zato boste gel lažje prebavili.

Zapomnite si, da osnovo za doseganje osebnih rekordov predstavljajo dober trening, pravilno prehranjevanje, ustrezno dovajanje energije med daljšo aktivnostjo in primerna hidracija.

Preberite tudi: Energijski gel: zakaj, koliko in kdaj ga zaužiti?

Top