KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Zakaj za transport koles izbrati nosilce Thule?

Zakaj za transport koles izbrati nosilce Thule?

Nosilci Thule za transport koles

Podjetje Thule vam je najverjetneje znano. Še toliko bolj pa, če katerega od njegovih vrhunskih izdelkov prevažate s svojim vozilom. Ustanovljeno je bilo leta 1942, in sicer na Švedskem. Predvsem je znano po razvijanju in proizvajanju popolnih funkcionalnih rešitev na področju strešnih nosilcev za vozila. Še več: strešni prtljažniki švedskega proizvajalca omogočajo prileganje za več kot 1500 modelov avtomobilov. Prav tako je podjetje poznano po široki paleti nosilcev za smuči, opreme za vodne športe, koles in druge opreme.

V široki ponudbi Thule so vam tako na voljo nosilci za kolesa, kovčki in košare, prečne palice, nosilci za vodne ter zimske športe. In ker je kolesarstvo pri nas zelo priljubljena aktivnost, se bomo v nadaljevanju posvetili zlasti nosilcem za kolesa. Kot sami veste, je možnosti za transport koles na vozilu več kot le ena. Kar na tri različne načine kolo lahko namestite na svoje vozilo ter ga varno odpeljete na lokacijo, kjer želite sami ali v družbi poganjati pedala.

Načini za transport koles z avtomobilom

Podjetje Thule vam ponuja več vrst nosilcev, s pomočjo katerih lahko kolesa hitro, učinkovito in varno namestite na svoje vozilo. To so strešni nosilci, nosilci za namestitev na vlečno kljuko ter nosilci za namestitev na prtljažna vrata. Med vsemi omenjenimi vrstami oziroma tipi nosilcev za kolesa so zagotovo najbolj znani strešni.

Ker pa se kolesa skozi čas spreminjajo, se spreminjajo tudi sami nosilci. Dejstvo je, da se električno kolo ne more vpeti v strešni nosilec. Tudi gorska kolesa postajajo vse večja, težja in vse bolj okorna. Podobno lahko rečemo za specialke. A ne glede na to, transport koles na strehi lahko vidimo precej pogosto. Številni karavani in enoprostorci imajo namreč že serijsko nameščene strešne nosilce. Nanje se namestijo prečke ter nosilci koles.

Prednosti in slabosti prevažanja koles na strehi

Za strešne nosilce je značilno, da omogočajo prevažanje do štirih koles za odrasle. Prtljažnik se lahko uporablja tudi v kombinaciji s strešnim kovčkom. Pozimi torej lahko nosilce za kolesa zamenjate z nosilci za prevoz smuči. Ob tem pa je treba vedeti, da ta vrsta nosilcev za kolesa od uporabnika zahteva nekaj več moči, zlasti če je vozilo nekoliko višje.

Thule strešni nosilec za kolo Proride 598
Thule strešni nosilec za kolo Proride 598 – Extremevital.com

Tudi med vožnjo je treba biti pozoren na višino, predvsem pri podvozih, nizkem drevju in v garažnih hišah. Takšna konstrukcija za prevažanje koles je prav tako precej občutljiva na sunke vetra. Ker je zračni upor večji, se poviša tudi poraba goriva. Zaradi same teže na strehi se ne sme oziroma ne more prevažati električnih koles.

Nosilci za kolesa za na vlečno kljuko

Nosilci za prevažanje koles na vlečni kljuki sodijo med najdražje vrste. Če namreč na svojem vozilu še nimate nameščene kljuke, to vključuje dodaten strošek montaže. Po drugi strani pa je prav takšen nosilec daleč najbolj uporaben za prevoz koles. Po tovrstni konstrukciji predvsem posegajo tisti, ki se pogosto odpravljajo na družinsko kolesarjenje in tako s seboj prevažajo več koles. V tej kategoriji nosilcev sicer obstajajo cenejši ter dražji. Cenejši so znani po tem, da kolesa na njih visijo; bistveno uporabnejši so dražji, kjer se kolesa lahko postavi na nosilec.

Thule nosilec za kolesa VeloCompact 926
Thule nosilec za kolesa VeloCompact 926 – Extremevital.com

Nosilci za vlečno kljuko imajo praviloma preprost sistem za pripenjanje. To pomeni, da pri nameščanju ne potrebujete dodatnega orodja. Nosilec se v resnici lahko tudi zatakne. Dobrodošlo je, da je element opremljen še z možnostjo nagiba. Slednje zagotavlja povsem neoviran dostop do prtljažnega prostora. Ker takšen nosilec zakriva luči in registrsko tablico vozila, mora biti opremljen z dodatnimi zadnjimi lučmi ter prostorom za registrsko tablico. Tam se torej namesti tretja tablica, lahko tudi zadnja registrska tablica vozila.

Zagotovo največja prednost nosilcev za prevoz koles na vlečni kljuki torej je, da so enostavni za nameščanje – tako za namestitev nosilca samega kot tudi koles. Vožnja je precej udobna, poraba goriva pa ni bistveno višja od siceršnje. Z njimi se lahko prevažajo tudi električna kolesa. Slabost pa je seveda višja cena, še zlasti ob potrebni montaži kljuke. Potrebna je tudi večja previdnost pri parkiranju vozila, ker je vozilo daljše.

Nosilci za kolesa za namestitev na prtljažna vrata

Ta tip nosilcev je predvsem primeren za tista vozila, ki vključujejo pet vrat oziroma je njihov zadek karavanski. V bistvu je to cenovno najdostopnejši način za prevoz koles. Na zadnja vrata vozila se s pomočjo posebnih trakov pritrdi nosilec. Sicer pa obstaja več tovrstnih tipov. Pri nekaterih se kolesa obesijo, klasični pa vsebujejo žlebove za gume in roke za pritrjevanje okvirja kolesa. Najpogosteje se uporabljajo za prevoz enega ali dveh koles.

Thule prtljažni nosilec za kolesa 994 OutWay Hanging 2
Thule prtljažni nosilec za kolesa 994 OutWay Hanging 2 – Extremevital.com

Nosilci koles za prtljažna vrata so cenovno dostopnejši, enostavno se nameščajo, predvsem zaradi nižje postavitve, tudi poraba goriva je v primerjavi s strešnimi precej nižja. Težava pa je lahko v tem, da takšen prtljažnik za kolesa ni primeren za vsa vozila. Pred nakupom je zato treba pri prodajalcu preveriti, ali bo za vaše vozilo prišel v poštev.

Kje kupiti nosilec Thule za transport koles?

Thule nosilce za prevažanje koles lahko kupite v določenih specializiranih prodajalnah. Odlična izbira je zagotovo trgovina Extreme Vital, ki je na voljo na več lokacijah, prav tako pa tudi na spletu. V njej lahko izbirate med različnimi tipi nosilcev, mnogo modelov je na voljo po znižanih cenah. Izbirate lahko med strešnimi nosilci, nosilci za prtljažna vrata ter nosilci za namestitev na vlečno kljuko.

Proizvajalec Thule je znan po svoji priročnosti in funkcionalnosti, seveda pa tudi po visoki kakovosti. Njihovi prtljažniki so tako rekoč večni. Če se torej zanimate za izdelek, ki vam bo omogočil zanesljiv transport koles brez bistveno višje porabe goriva avtomobila, ne spreglejte nosilcev Thule. Prepričani smo, da boste našli optimalno rešitev za svoje vozilo.

Top