KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Kako deluje električno kolo?

Kako deluje električno kolo?

Kako deluje električno kolo

Električna kolesa veljajo za odlično prevozno sredstvo, saj združujejo tako lastnosti vožnje z motorji kot prednosti uporabe klasičnih koles. Električno kolo nam zato lahko močno olajša vožnjo, pomaga pri kolesarjenju v klanec in je odlično prevozno sredstvo za daljše razdalje. Pogosto predstavlja tudi dobro rešitev za osebe z zdravstvenimi težavami in za vse tiste, ki si želijo preizkusiti nekaj novega.

Ker je električno kolo tako vsestransko uporabno in zato tudi vse bolj priljubljeno, vam bomo za začetek napisali dve zanimivi dejstvi. Osrednjo vlogo v prispevku pa bo imela predstavitev, kako električna kolesa sploh delujejo. Nazadnje vam bomo zaupali še njihovo okvirno ceno.

Zanimivi dejstvi o električnem kolesu

Ali ste vedeli, da lahko prav vsako vrsto klasičnega kolesa predelamo v električno kolo? To pomeni, da električno kolo lahko dobimo iz mestnega, treking, kros, zložljivega … skratka iz vseh vrst koles, ki se pojavljajo na trgu. Obenem to lahko naredimo tudi z rolkami in skiroji, ki jih predelamo v električne različice.

Zametki in prvi poizkusi električnih koles segajo v zadnji del 19. stoletja. Zadnji dan leta 1895 je namreč Ogden Bolton mlajši ameriškemu patentnemu uradu prijavil električno kolo.

Kako deluje sodobno električno kolo?

Električno kolo je v resnici hibrid navadnih koles z električnimi motorji, ki se najpogosteje nahajajo v zadnjem pestu ali mehanizmu gonilke. Ima tudi nadzorno enoto, akumulator in ročno za upravljanje hitrosti. Električna kolesa poleg pedaliranja omogočajo električni pogon, kar jih najbolj razlikuje od navadnih klasičnih.

Kljub električnemu motorju je pri električnem kolesu še vedno potreben pritisk na pedala. Pritisk kolesarju pomaga pri pogonu, in sicer tako, da mu doda del svoje moči.

Moč motorja električnega kolesa je odvisna od baterije, ta vpliva tudi na domet. Moč baterije se najpogosteje giblje med 300 in 550 Wh, povprečen doseg pa je 150 kilometrov.

Hitrost polnjenja baterije za električno kolo je odvisna od modela baterije. Najhitrejše med njimi za polnjenje potrebujejo okoli 2 uri in pol, ostale pa tudi do 5 ur.

Upravljanje motorja električnega kolesa omogoča kontrolna enota, ki prikazuje informacije, pomembne za vožnjo. Ta je navadno pritrjena na krmilu kolesa.

Cena električnih koles

Cenovno najugodnejša električna kolesa so običajno težka, z majhnim dometom in krajšo življenjsko dobo. Njihova cena se v povprečju giblje med 400 in 600 evri.

Električna kolesa do 1.200 evrov so že veliko učinkovitejša, saj imajo večji domet in skoraj dvakrat daljšo življenjsko dobo. Primerna so za vsakdanjo rabo.

Električno kolo Scott Roxter eRIDE
Električno kolo Scott Roxter eRIDE 24″ (2019) – Extremevital.com

Za kakovostnejša električna kolesa boste odšteli nekje od 1.600 evrov in vse do 10.000 evrov ali celo več. Za taka kolesa je značilna tudi kakovostnejša oprema, prestave, zavore, posebna vrsta baterij in izjemno dolga življenjska doba. Dražja električna kolesa se ponašajo tudi s sodobnim dizajnom ter izpopolnjeno pogonsko tehniko in regulacijo načina vožnje.

Seznanili smo vas s kar nekaj pomembnimi dejstvi o električnih kolesih. Če se zanimate za nakup, nikar ne spreglejte tudi našega vodiča za nakup električnega kolesa, v katerem boste našli še nekaj zelo koristnih informacij. Nato pa vam lahko le še zaželimo prijetno vožnjo na vašem novem električnem kolesu!

Top