KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Tlak v kolesarskih pnevmatikah: kako jih pravilno napolniti?

Tlak v kolesarskih pnevmatikah: kako jih pravilno napolniti?

Tlak v kolesarskih pnevmatikah

Pravilno napolnjene pnevmatike kolesa so ključnega pomena za varno in udobno vožnjo. Odločujoči dejavniki za pravilno napolnitev pnevmatike sta tlak, ki ga priporoča proizvajalec pnevmatik, ter vrsta terena, na katerem nameravate voziti.

Ampak to še ni vse. Nekoč je veljalo pravilo, da se pnevmatiko na kolesu napolni do meje, ki jo priporoča proizvajalec in je napisana na robu kolesarskega plašča. V resnici pa na napolnjenost vpliva še nekaj zelo pomembnega. To je teža kolesarja.

Priporočen tlak proizvajalca

Na bočnici vsake pnevmatike je običajno naveden priporočen tlak. Ta tlak je določen glede na velikost pnevmatik, tip kolesa in namen vožnje. Preverite priporočen tlak in se trudite vzdrževati zapisan nivo tlaka za optimalen izkoristek zmogljivosti pnevmatike.

Previsok ali prenizek tlak lahko vpliva na stabilnost, oprijem in trajnost pnevmatik ter celo povzroči nevarno vožnjo. Prav ta del je ključnega pomena pri tem, kolikšen del pnevmatike se bo med vožnjo stikal z vozno podlago in nam na ta način nudil oprijem.

Tip terena

Tlak zračnice je odvisen tudi od tipa terena, po katerem nameravamo voziti. Na splošno velja, da višji tlak zahteva gladka asfaltirana cesta, saj zagotavlja manjši kotalni upor in s tem večjo hitrost. Jasno je, da si slednje želijo prav kolesarji na cestnih kolesih ali specialkah.

Tlačilka Topeak Joe Blow Race
Tlačilka Topeak Joe Blow Race – Extremevital.com

Nižji tlak je primernejši za neurejene in naravne poti, saj omogoča boljši oprijem in blaženje tresljajev. Pri terenski vožnji, kot je gorsko kolesarjenje, je nižji tlak pogosto uporabljen za boljši oprijem in stabilnost. Čeprav so pnevmatike gorskega kolesa specifične in že sami po sebi nudijo več oprijema, pa je zelo pomemben tudi tlak v njih.

Teža kolesarja

Teža kolesarja je zelo pomemben dejavnik pri določanju pravilnega tlaka v pnevmatikah, saj vpliva na različne vidike vožnje, kot so oprijem, udobje, stabilnost in varnost. Pravilno napolnjene pnevmatike zagotavljajo optimalno delovanje kolesa in varno vožnjo, zato je teža kolesarja ključnega pomena.

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj teža igra vlogo pri izbiri tlaka pnevmatik:

  • Oprijem in stabilnost: Večja teža kolesarja lahko poveča obremenitev pnevmatik na cesti. Pri večji teži se pnevmatike bolj stisnejo ob podlago, kar izboljša oprijem in stabilnost kolesa. Če je tlak v pnevmatikah prenizek glede na težo kolesarja, lahko to povzroči preveč stiskanja pnevmatik, kar vodi v manjši oprijem in nezanesljivo vožnjo.
  • Udobje: Pravilno izbran tlak pnevmatik vpliva na udobje med vožnjo. Pri večji teži lahko nekoliko zmanjšate tlak v pnevmatikah, kar bo omogočilo boljše blaženje udarcev in neravnin na cesti. To je še posebej pomembno pri vožnji po neurejenih poteh ali terenskem kolesarjenju.
  • Preprečevanje predrtij: Večja teža kolesarja poveča možnost predrtja, saj pnevmatike nosijo večje breme. Pravilno napolnjene pnevmatike zmanjšajo tveganje za predrtje in neželene težave med vožnjo.
Zračna tlačilka Topeak Mini Dual DX
Zračna tlačilka Topeak Mini Dual DX – Extremevital.com
  • Poraba energije: Pravilno napolnjene pnevmatike zmanjšajo kotalni upor, kar pomeni manjšo porabo energije med vožnjo. To je še posebej pomembno pri daljših vožnjah, kjer lahko ustrezno napolnjene pnevmatike prispevajo k manjši utrujenosti.
  • Stabilnost in nadzor: Ustrezno napolnjene pnevmatike prispevajo k boljši stabilnosti in nadzoru nad kolesom, kar je ključno za varno kolesarjenje. Nepravilno napolnjene pnevmatike lahko vplivajo na nepredvidljivost kolesa med vožnjo.

Pri izbiri tlaka v pnevmatikah je pomembno upoštevati lastno težo, saj ta vpliva na različne vidike vožnje. Priporočljivo je upoštevati priporočila proizvajalca pnevmatik, vendar je smiselno upoštevati tudi nekaj prilagoditev glede na lastno težo. Za optimalno kolesarsko izkušnjo torej redno preverjajte tlak in ga po potrebi prilagajajte.

Vremenski vpliv na tlak v pnevmatikah

Temperatura lahko vpliva na tlak v pnevmatikah. Ko se temperatura dvigne, se zrak v pnevmatikah segreje in raztegne, kar lahko povzroči povečanje tlaka. Nasprotno, ko se temperatura zniža, se zrak skrči, kar lahko povzroči zmanjšanje tlaka. Zato je priporočljivo redno preverjati tlak v pnevmatikah, še posebej med spremenljivimi vremenskimi pogoji.

Zračna tlačilka Specialized Air Tool Switch Sport
Zračna tlačilka Specialized Air Tool Switch Sport – Extremevital.com

Tlak v pnevmatikah je odvisen tudi od atmosferskega tlaka, ki se lahko spreminja glede na vremenske razmere. Ob nižjem atmosferskem tlaku, kot ga lahko doživimo med vremenskimi spremembami, se tlak v pnevmatikah lahko zmanjša. To vpliva na učinkovitost vožnje in obnašanje kolesa na cesti.

Dež in vlaga vplivata na oprijem med pnevmatiko in cesto. Če je cesta mokra, zmanjšan oprijem vpliva na učinkovitost vožnje. V takih primerih je lahko nekoliko nižji tlak v pnevmatikah koristen, saj omogoča boljši stik s cesto. Pri vožnji v različnih vremenskih razmerah je torej priporočljivo upoštevati morebitne spremembe v tlaku pnevmatik.

Top