KAZALO
Domov > Prosti čas > Kaj je vadba TNZ in komu je namenjena?

Kaj je vadba TNZ in komu je namenjena?

Vadba TNZ

Ko posijejo prvi sončni žarki, se najpogosteje spomnimo na to, da bo treba kmalu obleči kratka oblačila. A to včasih postane velik problem, saj svojega telesa ne želimo razkazovati. Se sliši znano? Rešitev imate na dlani, če le zavijete v vadbene centre in se pridružite kateremu izmed mnogih programov za preoblikovanje telesa.

Vadba, s katero boste zagotovo zadovoljni, je TNZ. To je vadba s poudarkom na kardio treningu in vajah za krepitev in oblikovanje trebuha, nog in zadnjice. Iz tega tudi izvira kratica TNZ, katere glavni cilj je oblikovati in učvrstiti celotno telo. Tako ne bo več bojazni obleči kratkih hlač in majice.

Cilj vadbe TNZ

TNZ je največkrat intenzivna vadba s poudarkom na splošnem ogrevanju, kasneje pa na krepitvi in oblikovanju trebušnih mišic, mišic nog in zadnjice. S to skupinsko vadbo boste oblikovali in učvrstili svoje telo, posledično temu pa izboljšali splošno telesno pripravljenost ter zmanjšali odstotek telesne maščobe. Z redno vadbo boste svojim mišicam zagotovili čvrstost in tonus.

Kako poteka vadba TNZ?

Vadba za trebuh, noge in zadnjico najpogosteje traja 60 minut. V začetku vadbe je velik poudarek na splošnem ogrevanju in pripravi telesa na napor. Razgiba se vse mišice, ki bodo pri nadaljevanju vadbe obremenjene. Vadba je sestavljena iz anaerobnega sklopa ter skrbno izbranih krepilnih vaj za določene sklope mišic.

Med vadbo TNZ se obremenitev postopoma povečuje, tudi z uporabo različnih rekvizitov, kot so trakovi, uteži, male in velike žoge, elastike, ročke … Koreografsko vadba ni zahtevna, večkrat se vanjo vključijo počepi, poskoki, izpadni koraki, trebušnjaki, skratka različne vaje za moč in krepitev zadnjice, nog in trebuha.

Komu je vadba TNZ namenjena?

Ker se intenzivnost vadbe TNZ lahko vedno prilagodi skupini ali posamezniku, je vadba namenjena vsem, ki si želijo izboljšati splošni videz telesa in krepiti mišice trebuha, nog in zadnjice. Pogosto se vadbe TNZ udeležujejo ženske, kar pa ne pomeni, da moški niso dobrodošli. Enostavne koreografije so primerne tudi za starejše in tiste, ki z vadbo pričenjate kot popolni začetniki.

TNZ vadba lahko predstavlja tudi del trenažnega procesa za vse tiste, ki se že aktivno ukvarjate z določeno športno disciplino in z njo le obogatite svoje treninge. Intenzivnost vadbe si lahko sami prilagajate, ne glede na to, ali vadite doma ali v vadbenem centru.

Kako pristopiti k vadbi TNZ?

Dostikrat je za obisk vadbenega centra kriva prijateljica, ki si želi vaditi v dobri družbi. Če se na treninge vseskozi podajate z nekom in mu obljubite, da boste vestni in dosledni, lahko pričakujete tudi dobre rezultate telesa. Redna vadba je največji ključ do uspeha, ne glede na to, ali se v aktivnost podajate sami ali v družbi.

Prebrskajte po spletnih straneh in se pozanimajte, v katerem vadbenem centru ponujajo najustreznejšo TNZ vadbo za vas. Od pričetka z vadbo vas loči le telefonski klic ali e-sporočilo, s katerim se zavežete, da ste postali del skupinske vadbe. Ne preostane vam nič drugega, kot da si v koledar označite uro vadbe, ki je nikakor ne smete spustiti, če želite doseči želeni cilj – čvrsto in fit telo.

Kaj potrebujete za vadbo TNZ?

V prvi vrsti je najpomembnejša dobra volja in motivacija za delo. Na vadbi se boste najbolje počutili v športnih oblačilih in športnih čevljih. Oblačila imejte udobna in elastična, da vas med vadbo ne bodo ovirala. Poleg tega imejte pri roki vedno brisačo in okrepčilo, da nadomestite izgubljeno tekočino.

Do prvega koraka na TNZ vadbi vas torej ne loči več veliko. Ne glede na to, ali se boste odpravili sami ali v dvoje, vedite, da vam bo telo hvaležno. Z redno in učinkovito vadbo si ne boste pridobili le lepe postave in čvrstega telesa, ampak tudi okrepili imunski sistem ter dvignili samozavest. Zato le pogumno!

Top