KAZALO
Domov > Tek > Zakaj s tekom ne smemo pretiravati?

Zakaj s tekom ne smemo pretiravati?

Pretiravanje s tekom

Med tekači je »petka« (5 kilometrov) zelo priljubljena razdalja. V povprečju vzame le pol ure na dan. Ob tem pa se mnogi sprašujejo, kaj se bo zgodilo z njihovim telesom, če bi vsak dan pretekli takšno razdaljo.

Pet kilometrov je razdalja, ki jo relativno lahko pretečejo tudi manj izkušeni tekači. Enkrat na teden zmore preteči petkilometrsko razdaljo praktično vsak. Sčasoma bi jo lahko vključili v vsakodnevno aktivnost in verjetno še ne bi šlo za pretiravanje s tekom. Žal pa si nekateri pri teku postavljajo precej nemogoče cilje in precej radi pretiravajo, kar pa seveda ni najpametneje.

Eden od ne tako redkih znakov, da s tekom morda pretiravamo, je tudi uhajanje urina po kapljicah. Prav tako različne vrste bolečin. S tekom torej ni dobro pretiravati. V nadaljevanju si poglejmo vsaj še nekaj utemeljitev.

Splošna energija je manjša

S tekom in podobnimi aerobnimi aktivnosti si med drugim želimo povišati nivo energije. Žal pa s pretiranim tekom dosežemo ravno obratno. Eden od pokazateljev prevelike količine teka je namreč ta, da je naša splošna energija precej manjša.

Upad splošne energije
Pretiravanje s tekom lahko vodi do upada splošne energije in izgorelosti.

Zaradi pretiravanja s tekom je srčni utrip v mirovanju višji, koraki pa počasnejši v primerjavi z običajnimi. Slednje se najverjetneje dogaja zato, ker ne poskrbimo za potrebno regeneracijo mišic po vadbi.

Izguba navdušenja za tek

S tekom v nobenem primeru ne bi smeli pretiravati. Tega bi se morali dobro zavedati že na začetku ukvarjanja s tovrstno aktivnostjo. Če z njo pretiravamo, se namreč zelo hitro zgodi, da izgubimo začetno navdušenje.

Da resnično pretiravamo s tekom, se kaže v nekaterih zelo izrazitih simptomih, kot so motnje spanja, spremembe apetita, zvišanje jutranjega srčnega utripa v mirovanju ipd.

Pogoste poškodbe

Seveda so znak, da v teku pretiravamo, tudi pogoste poškodbe. Pred, med in po teku bi morali vedno prisluhniti svojemu telesu ter upoštevati vse simptome ter subtilne znake, ki kažejo na to, da določenega napredka vadbe ne prenašamo ravno najbolje.

Poškodba zaradi teka
Ko se zaradi teka pojavijo bolečine, je to znak, da z aktivnostjo pretiravamo.

Dovolj velik znak, da najverjetneje precej pretiravamo s tekom, so torej tudi bolečine in poškodbe. Ko se pojavijo, si moramo ne glede na situacijo nujno vzeti premor ali zmanjšati intenzivnost treninga oziroma število pretečenih kilometrov.

Preverite tudi: Kako kar najhitreje pozdraviti tekaško poškodbo?

Vsakodnevni tek je lahko povsem dobrodošel

Na sploh s tekom ne bi smeli pretiravati. Slednje zlasti velja za vse, ki so že tako in tako nagnjeni k poškodbam oziroma imajo težave s treningom ali imajo kakšno bolezen. Vsakodnevni tek zanje torej nikakor ne pride v poštev.

Za druge tekače brez posebnih težav pa je vsakodnevni tek povsem dobrodošel, in to ne glede na starost. A redni tek je kljub temu treba obravnavati z določenim načrtovanjem. Visoko intenzivne napore je treba obvezno omejiti na enega ali dva dni na teden.

Top