KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Zakaj se odločiti za nakup gravel kolesa?

Zakaj se odločiti za nakup gravel kolesa?

Nakup gravel kolesa

Če bi imeli možnost nakupa le enega kolesa, bi bilo gravel kolo za marsikoga odlična izbira. Gravel kolesa so vedno bolj priljubljena, z vedno bolj širokim naborom različnih možnosti pa s to naložbo resnično ne morete zgrešiti. Slovijo predvsem po tem, da so vsestransko uporabna, kar pa ni edini razlog, zakaj so vredna nakupa.

V nadaljevanju si oglejte nekaj razlogov, zakaj bi bilo gravel kolo morda primerno tudi za vas.

Primerno za vse vrste terenov

Največja odlika gravel kolesa je v tem, da z njim lahko kolesarite tako po asfaltu kot tudi po pesku, gramozu in celo po blatnem terenu. Gre za eno izmed najbolj vsestranskih vrst koles, saj jih odlikuje odlična vodljivost, robustna geometrija okvirja in nekoliko širše pnevmatike. Dodatna prednost je, da lahko nanje namestite skoraj vse vrste pnevmatik, zato je dovolj eno kolo za različne vrste voženj in terene.

Čeprav na asfaltu morda niso tako hitra kot cestna in vzdržljiva kot gorska kolesa, pa so gravel kolesa dovolj trpežna, da se z njimi popeljete na raziskovanje popolnoma novih in odmaknjenih poti v naravi. Zasnovana so tako, da lahko prenesejo kar nekaj udarcev, zato bodo zagotovo kos tudi blatu, umazaniji, slabim cestam in travnatemu terenu.

Udobno, stabilno in vodljivo kolo

Nekoliko bolj pokončna geometrija zahteva od kolesarja manjšo gibljivost hrbta, zato je vožnja z gravel kolesom veliko udobnejša kot na primer s specialko. Medosna razdalja večine gravel koles je nekoliko daljša, kar pomeni tudi več stabilnosti pri vožnji po razgibanem terenu. Posledica tega je boljša vodljivost, zato se boste med kolesarjenjem zagotovo počutili bolj samozavestni.

Moško gravel kolo Norco Search XR S2 (2023)
Moško gravel kolo Norco Search XR S2 – Extremevital.com

Za gravel kolo pa je značilno tudi nekoliko širše krmilo. Zaradi tega nimate le več prostora za oprijem, ampak vam omogoča tudi boljšo navigacijo skozi ovinke in po zahtevnejšem terenu. Nekatera gravel kolesa vsebujejo še vzmetenje, kar pomeni manj tresljajev in s tem udobnejšo vožnjo.

Na voljo različni materiali okvirjev

Za izdelavo okvirjev gravel koles se pogosto uporablja jeklo, ki je znano po dobri sposobnosti absorbiranja tresljajev. Jekleni okvirji tako med kolesarjenjem brez težav prenesejo številne udarce in sile. Če pa je jeklo za vaš okus pretežko, lahko izberete okvir iz drugih materialov.

Karbon je primeren za vse tiste, ki prisegate na večjo aerodinamičnost in lahkotnost vožnje. Po drugi strani pa vam bo morda všeč tudi cenovno dostopnejši aluminij ali lahek občutek titana. Razpoložljive možnosti so resnično neskončne, zato lahko izbiro materiala brez težav prilagodite svojim željam in potrebam.

Širok izbor prestavnih razmerij

Naslednja pomembna lastnost gravel koles je v tem, da vam ponujajo številne možnosti glede prestavnih razmerij. Tako lahko izbirate med gravel kolesi z enim ali dvema verižnikoma spredaj ter široko izbiro prestav zadaj.

Žensko gravel kolo Scott Contessa Speedster Gravel 15 (2023)
Žensko gravel kolo Scott Contessa Speedster Gravel 15 – Extremevital.com

Izjemna prilagodljivost prestavnih razmerij vam omogoča, da se boste brez skrbi zapeljali tudi po nekoliko bolj strmem terenu ali pa se odpravili na daljše kolesarsko potepanje po asfaltnih cestah z vam popolno kadenco poganjana pedal.

Odlična izbira za potovanje

Če ste željni kolesarske avanture, je gravel kolo zagotovo odlična, verjetno celo najboljša izbira. Zaradi pokončne drže, udobne geometrije okvirja in pnevmatik za vse vrste terenov se z njim lahko odpravite na daljše potovanje, ne da bi vas pri tem presenetil teren, ki ga ne bi mogli prekolesariti.

Poleg tega, da gravel kolesa navdušujejo s svojimi lastnostmi, pa so običajno opremljena z različnimi nosilci, prav tako jih po potrebi lahko dokupite. Dodatni nosilci vam omogočajo, da enostavno prevažate kolesarske potovalne torbe, šotor in vso drugo opremo, ki jo potrebujete za daljša potovanja.

Gravel kolesa so zabavna

Z gravel kolesom se lahko odpravite praktično kamor koli želite, prevozite skoraj vsako cesto, pot ali makadam ter uživate v edinstveni pustolovščini, ki si jo izberete. Z njim lahko tekmujete, uživate v naravi ali pa nanj naložite potovalne torbe in se odpravite na izlet v neznano. Možnosti zabave so resnično neskončne.

Ko boste enkrat tudi sami preizkusili gravel kolo, smo prepričani, bo to hitro postalo vaše najljubše prevozno sredstvo za vse priložnosti.

Top