KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Ali ima električno kolo tudi slabosti?

Ali ima električno kolo tudi slabosti?

Slabosti električnega kolesa

Električno kolo je vrsta kolesa, ki se tako kot klasična vrsta poganja z nogami, a ima še električni motor. Slednji pomaga pri poganjanju, predvsem tedaj ko ste že nekoliko utrujeni ali pa je pot daljša in napornejša. Z njim enostavno premagujete tudi težje klance. Sicer pa se lahko vsako navadno kolo spremeni v električnega. Dodata se mu baterija ter motor. A takšno spremembo dovolj dobro izvede le serviser. Domača predelava bi bila namreč lahko precej nevarna.

Splošno znano je, da električno kolo uporabniku ponuja številne prednosti. Kljub temu pa ima tudi nekaj slabosti, ki jih je dobro poznati še pred nakupom. V nadaljevanju vam predstavljamo tri najbolj očitne slabosti. Če ste že povsem prepričani v nakup električnega kolesa, verjamemo, da vas ne bodo odvrnile od nakupa, saj gre pravzaprav le za nekatera dejstva, za katera bi moral vedeti vsak kupec.

1. Visoka začetna investicija

Če električna kolesa primerjamo z nekaterimi klasičnimi vrstami, hitro ugotovimo, da so cene precej visoke, predvsem tistih e-koles, na katerih so zapisane priznane blagovne znamke. Marsikdo si seveda želi poseči po električnem kolesu dostopnejše cene, a strokovnjaki opozarjajo, da se takšen nakup najverjetneje ne bi obrestoval. Če se že odločite za e-kolo, je smiseln nakup kolesa, ki je kakovostnejši in hkrati ne prepoceni.

Cestno električno kolo Specialized Turbo Vado 3.0 (2023)
Cestno električno kolo Specialized Turbo Vado 3.0 – Extremevital.com

Po drugi strani pa vam specializirane prodajalne s kolesi vseh vrst nenehno ponujajo akcijske ponudbe. Splača se jim slediti, saj se bo slej ko prej pojavila spet kakšna akcija, v katero bodo vključena tudi vrhunska električna kolesa.

2. Precej težka vrsta koles

Če bi pred seboj imeli navadno gorsko kolo in električno gorsko kolo ter bi ju na hitro dvignili ter primerjali njuno maso, bi ugotovili, da je električna različica gorskega kolesa precej težja. Veliko je kupcev, ki se ravno zaradi tega ne odločijo za nakup.

Gorsko električno kolo Specialized Turbo Levo FSR Comp 2023
Gorsko električno kolo Specialized Turbo Levo FSR Comp – Extremevital.com

Še posebej zanimivo pa bi bilo primerjati navadna cestna kolesa z električnimi. Vemo, da klasično cestno kolo velja za enega od najlažjih. V kolikor bi mu ob bok postavili električno različico, pa je razlika več kot očitna. Če vam je torej teža kolesa daleč na prvem mestu, je velika verjetnost, da bi vas omenjena slabost vendarle lahko odvrnila od nakupa.

3. Polnjenje baterije poteka precej dolgo

Dejstvo je, da je vsako električno kolo treba na vsake toliko časa tudi napolniti in da polnjenje ne poteka tako hitro, kot bi si želeli. Že ob nakupu e-kolesa bi vam moral prodajalec zaupati, kdaj je treba kolo polniti in koliko časa polnjenje traja. Podatek vas zna tako presenetiti, da bi vas tudi to lahko odvrnilo od nakupa. Živimo namreč v času, ko si vse želimo delati zelo hitro.

Otroško električno kolo Giant Talon E+ JR 24 (2022)
Otroško električno kolo Giant Talon E+ JR 24 – Extremevital.com

Izpostavili smo torej tri vidnejše slabosti e-koles. Če dobro pomislimo, niti niso tako slabe, da bi nas lahko povsem odvrnile od nakupa. Že pred nakupom vemo, da bomo za dobro električno kolo morali odšteti kar nekaj denarja, saj smo verjetno za to tudi varčevali. Jasno je tudi, da je e-kolo težje v primerjavi s klasičnim, saj vključuje pomemben dodatek, ki ga loči od navadnega. To, da se polni tako dolgo časa, pa je prav tako povsem logično, če se želimo z njim nekam pripeljati, ne da bi pri tem preveč izrabljali svojo energijo.

Naj za konec še enkrat poudarimo, da ima električno kolo veliko prednosti v primerjavi s klasičnim. Predvsem je pisano na kožo nekoliko starejšim, ki bi si pri vožnji v klanec ali pri daljših kolesarskih turah radi olajšali poganjanje s pomočjo motorja. Seveda pa lahko e-kolo pride prav še marsikomu drugemu.

Top