KAZALO
Domov > Kolesarstvo > Kako na kolesarjenje z majhnim otrokom?

Kako na kolesarjenje z majhnim otrokom?

Kolesarjenje z majhnim otrokom

Za skupno družinsko kolesarjenje z majhnimi otroki vam ni treba prav nič čakati, da otroci začnejo voziti svoja kolesa. Obstajajo namreč različni načini kolesarjenja z otrokom, pa naj ta kolesari sam ali ga prevažate vi na svojem kolesu.

V nadaljevanju vam prilagamo nekaj nasvetov za vožnjo z majhnimi otroki, da bo vaša kolesarska avantura varna, zabavna in sproščujoča.

Kdaj lahko moj otrok vozi z mano?

Otroci med 12 meseci in 4 leti, ki lahko dobro sedijo brez opore in katerih vratovi so dovolj močni, da na glavi prenesejo lahkotno čelado, se lahko vozijo v otroškem kolesarskem sedežu. Ta naj bo nameščen zadaj, lahko pa je malček tudi v pripeti v otroški kolesarski prikolici, ki jo za seboj vlečete s kolesom.

Na številnih območjih veljajo zakoni, ki zahtevajo, da so otroci stari najmanj 12 mesecev in da med vožnjo v otroškem kolesarskem sedežu nosijo čelado. Vsak otrok se razvija drugače, zato se posvetujte s pediatrom, ali je vaš otrok na to že pripravljen, poslušajte pa tudi otroka samega ter njegove želje in občutke, ko ga poskusite vzeti s seboj na testno vožnjo.

Preden začnete majhnega otroka voziti na kolesu

Odrasli in otroci morajo med vožnjo vedno nositi čelade, tudi če gre zgolj za kratko vožnjo po ulici. Prepričajte se, da kolesarska čelada ustreza vam in vašemu otroku ter da je pravilno nameščena. Dobro je tudi, da poznate in upoštevate zakone o kolesarjenju. V nekaterih državah in lokalnih skupnostih veljajo obvezni zakoni o čeladah za otroke določene starosti, ne glede na to, ali so otroci potniki ali kolesarji, zato se pred izletom čez mejo pozanimajte o tamkajšnjih pravilih.

Otroška kolesarska prikolica Thule Chariot Sport 2
Otroška kolesarska prikolica Thule Chariot Sport 2 – Extremevital.com

Čeprav lahko večina koles sprejme otroški sedež, je kljub temu pametno preveriti priročnik vašega kolesa, da vidite, ali ima kakšne omejitve, in dvakrat preveriti njegovo največjo nosilnost (potniki in tovor). Pred vožnjo se prepričajte, ali je v pnevmatikah dovolj zraka, ali zavore delujejo in ali je veriga dovolj namazana za pravilno delovanje.

Različni načini kolesarjenja z majhnim otrokom

Če želite, da otroci zgodaj začnejo kolesariti, ne čakajte, da bodo znali poganjati pedala. Na kolo priključite nosilec za otroka, ga pripnite in se redno vozite. Ko bodo otroci kolo in vožnjo z njim vzljubili in se nanjo navadili, bo njihovo telo bolje pripravljeno na telesno aktivnost, zato jih takrat postopoma preusmerite na otroška kolesa, ki jim omogočajo večjo stopnjo samostojnosti.

Za prevoz majhnega otroka na kolesu so na voljo različne možnosti, s katerimi lahko malčku omogočite udobno kolesarjenje. Pomembno je, da pri izbiri poslušate tako sebe in svoje zmožnosti kot tudi otroka – nikar ga ne silite v nekaj, če ga je strah in se ne počuti varno. Pred nakupom otroškega sedeža za kolo, prikolice ali drugih priključkov morate preveriti tudi priporočila proizvajalca in oceniti razvoj svojega otroka, da boste vedeli, kaj je zanj primerno.

Otroški sedeži za kolo

So najpogostejši način prevoza majhnih otrok na kolesu. Otroški sedeži za kolo so primerni za otroke, stare od 1 do 4 let (ali do približno 23 kilogramov). Otroški kolesarski sedeži so običajno nameščeni na okvir ali prtljažnik na zadnjem delu kolesa, nekateri pa so nameščeni tudi na sprednji okvir. Nekateri modeli prenesejo skoraj 23 kilogramov tovora (otrok in oprema), zato so primerni za številne malčke in predšolske otroke. Ne pozabite, da mora biti vaš otrok že sposoben samostojno sedeti in v celoti podpirati glavo, preden se vam lahko pridruži na vožnji.

Otroški kolesarski sedež Thule RideAlong
Otroški kolesarski sedež Thule RideAlong – Extremevital.com

Otroški sedeži za kolo imajo številne funkcije, kot so visoki nasloni, ki podpirajo otrokovo glavo in ramena, vgrajeni žepi za čelado, nasloni za noge in trakovi za noge, stranske stene za zaščito majhnih prstov, varnostni pasovi in nagibni sedeži.

Vožnja z otrokom v kolesarskem sedežu vam omogoča številne prednosti, kot je ta, da se z otrokom pogovarjate od blizu in skupaj raziskujete znamenitosti. Vendar je otrok na sedežu nekoliko bolj izpostavljen, kot bi bil v kolesarski prikolici, zato lahko otrok ob vašem morebitnem padcu na kolesu pade približno dva ali tri metre na tla – sedež ima to funkcijo, da ga ščiti pred direktnim padcem na tla in ublaži bolečine.

Sprva vam bo morda nerodno na kolo in s kolesa z otrokom v zadnjem sedežu, saj je potrebno usvojiti stabilnost in dodatno utež na zadnjem delu kolesa. Pred vožnjo z otrokom na kolesu lahko vadite z drugimi navideznimi bremeni. Prepričajte se, da je kolo stabilno, ko otroka namestite v sedež. Pri tem vam lahko pomaga obojestransko stojalo za odrivanje kolesa.

Če je mogoče, prosite drugo osebo, da drži kolo, medtem ko otroka namestite v sedež. Zavedajte se, da lahko otrokova teža in njegovo gibanje vplivata na ravnotežje kolesa. Če je otrok v sprednjem otroškem sedežu v bližini krmila, lahko to vpliva tudi na krmiljenje. Z varnostnim pasom na sedežu preprečite, da bi otrok zdrsnil, ko zaspi ali ko nenadoma zavirate. Ne pozabite otroka obleči primerno glede na vremenske razmere.

Top