KAZALO
Domov > Smučanje > Zaščita telesa med smučanjem: zakaj in kako?

Zaščita telesa med smučanjem: zakaj in kako?

Zaščita telesa med smučanjem

Smučanje je šport, v katerem neizmerno uživamo tudi Slovenke in Slovenci. Lahko bi rekli, da gre kar za nacionalen šport in rekreacijo, ki je v zimskem času na samem vrhu seznama naših želja. Poleg smučarske opreme in oblačil pa je treba poskrbeti tudi za varnost.

Pri vijuganju po belih strminah se lahko razvijejo precej visoke hitrosti, teren je lahko leden, neraven in kaj hitro pride do padca. Ker gre za šport, s katerim se ukvarjamo v naravi, so v bližini vedno tudi kakšna drevesa, stene in s snegom zakrite skale.

Zaščita glave

Ena najbolj pogostih poškodb pri smučanju je poškodba glave. Pri padcu pride do nekontroliranega gibanja telesa in glava je vedno tista, ki se dokaj hitro znajde v stiku s tlemi ali drugimi ovirami, kot so drevesa in drugi smučarji. Poškodbe glave so posebej hude, saj ne gre za zlom, ki se bo enostavno zacelil.

Ženska smučarska čelada Uvex Wanted (2023)
Ženska smučarska čelada Uvex Wanted – Extremevital.com

Glavo mora smučar zavarovati z ustrezno in kvalitetno smučarsko čelado. Ta ne sme biti ne premajhna in ne prevelika. Nakup smučarske čelade se vedno priporoča skupaj s smučarskimi očali, saj je pomembno, da nam je pri nošenju udobno. Paziti velja na certifikat o skladnosti z zakonodajo, v primeru nakupa rabljene čelade pa dobro preveriti, da na njej ni morda kakšne poškodbe.

Preberite tudi: Smučarska čelada in očala: kako izbrati?

Zaščita rok in prstov

Nekaj povsem normalnega je, da na smučišču nosimo smučarske rokavice, saj nam nudijo zavetje pred mrzlim vremenom in padavinami. A smučarske rokavice sodijo hkrati tudi v kategorijo varnostne opreme smučarja. Pri padcu se navadno najprej ujamemo na roke, pri čemer pa stik gole kože in čvrstega poledenelega snega ni nič kaj prijeten.

Moške smučarske rokavice Reusch WC Warrior R-Tex XT
Moške smučarske rokavice Reusch WC Warrior R-Tex XT – Extremevital.com

Na izbiro imamo navadno rokavice z enim prstom in tiste s petimi, obstajajo tudi takšne s tremi. V resnici je popolnoma vseeno, za katere se odločimo, da so le kvalitetne in imajo posebej ojačane dele, ki so pogosteje na udaru, ko pride do padca. Členki, dlani in zapestje.

Zaščita za telo

V zadnjem času se na trgu smučarske opreme vse pogosteje pojavljajo tudi zaščite za telo. Pri tem gre za del varnostne opreme, ki si jo smučar nadene pod smučarska oblačila in z njo zaščiti hrbtenico, prsni koš in rebra. To je še posebej priporočljivo za nekoliko bolj adrenalinske smučarje.

Zaščita za telo Dainese Flexagon Back
Zaščita za telo Dainese Flexagon Back – Extremevital.com

Če ste ljubitelj višjih hitrosti, se nikar ne zanašajte na svoje odlično znanje smučanja. Tudi najboljšim se pripetijo nepričakovane situacije s padci ali trčenjem, ki se lahko končajo zelo slabo. Bodite vedno pripravljeni in ustrezno zavarovani – tudi s kakovostnimi ščitniki za telo oz. hrbet.

Zaščitna oprema za otroka

Še posebej pozorni moramo biti v primeru otrok. Njihovo znanje smučanja ni optimalno, radi pretiravajo in smučajo hitro ter vedno najdejo kakšno grbino, preko katere izvedejo skok ali drugo vragolijo. Nakup varnostne opreme za mladega smučarja naj bo usmerjen v vse dele telesa.

Otroški ščitnik za hrbet Poc Spine VPD Air Vest
Otroški ščitnik za hrbet Poc Spine VPD Air Vest – Extremevital.com

V prvi vrsti ne kupujte rabljene čelade, če niste prepričani v svoje poznavanje tega področja in bodite pri izbiri vedno zahtevni. Preverite proizvajalca, kvaliteto materialov, stopnjo zaščite in dajte prednost kakovosti pred ceno. Ne pozabite na ščitnike za telo, ki so na voljo tudi za otroke, kar je še posebej razveseljivo.

Mladina utrpi veliko poškodb zapestij in ključnice. Pri tem morda še najbolj prednjačijo ljubitelji deskanja, kar pa v resnici ni najbolj pomembno. Pomembno je, da ima mladi smučar na voljo vso varnostno opremo, ki njegove ure na snežni površini naredi bolj varne.

Top