KAZALO
Domov > Športna prehrana > 4 razlogi za nakup proteinskih ploščic

4 razlogi za nakup proteinskih ploščic

Proteinska ploščica

Če v naši vsakodnevni prehrani primanjkuje beljakovin, so lahko proteinske ploščice zelo priročna rešitev. Zlasti priljubljene so med športniki, po njih pa vse pogosteje posegajo tudi manj aktivne osebe, ko jim zaradi pomanjkanja časa ali slabših prehranskih navad ne uspe omogočiti zadostnega vnosa beljakovin s prehrano.

Med najbolj priljubljenimi so beljakovinske ploščice, ki so oblite s čokolado. Tudi med temi lahko odkrijemo kar velike razlike v količini beljakovin. V posamezni ploščici je lahko od 10 do 50 gramov beljakovin, vključujejo pa lahko kar precej sladkorja. Pri določenih lahko že zgolj z dvema ploščicama presežemo dnevni vnos sladkorja. Kljub temu navajamo štiri razloge, zakaj so proteinske ploščice vseeno odlično prehransko dopolnilo.

1. Kakovosten in ne preveč kaloričen dodatek beljakovin

Proteinske ploščice predstavljajo vrsto prehranskih dodatkov, v katerih se nahajajo koncentrirana makrohranila beljakovin. Če gre za kakovosten izdelek, ploščica s seboj prinaša tudi nezanemarljive količine mikrohranil teh prehranskih vlaknin. Prav tako prinaša nekaj kalorij. Posledično nam oznaka brez sladkorja, brez glutena, brez soje ali visoka vsebnost beljakovin ne pove prav veliko.

Proteinske ploščice Enervit The Protein Deal
Proteinske ploščice Enervit The Protein Deal – Extremevital.com

Ker je proteinska ploščica zelo priročna, okusna ter praktična za uporabo, lahko marsikomu predstavlja izjemno kakovosten ter ne preveč kaloričen dodatek beljakovin k obroku. Lahko se smatra tudi kot vmesni obrok ali sladica oziroma njen nadomestek.

2. Dober nadomestek sladice v času diete

V primerjavi z maščobami ter ogljikovimi hidrati sta termični učinek in presnova beljakovin največja. Posledično se z uživanjem beljakovinsko bogate hrane povečata poraba kalorij in termogeneza. Ravno zato so proteinske ploščice lahko izvrsten nadomestek sladice v času diet.

Kljub omenjenemu pa nikakor ne smete pozabiti, da beljakovinske ploščice vsebujejo tudi kalorije. Večji del kalorij prihaja iz maščob, a slednje ne velja za beljakovinsko-hidratne ploščice.

3. Proteinske ploščice kot podpora vadbi

Proteinska ploščica vam lahko med vadbo omogoča stalno energijo, a zaužiti jo morate, preden se pričnete rekreirati. Po drugi strani pa vam takšno hranilo lahko prinese prav tako veliko koristi, če jo boste zaužili po treningu.

Beljakovinska ploščica Enervit Performance Bar
Beljakovinska ploščica Enervit Performance Bar – Extremevital.com

Prepotrebne gradnike, ki jih telo potrebuje za ustvarjanje novega tkiva v mišicah ter obenem za obnavljanje poškodb, pomagajo zagotavljati aminokisline, ki se nahajajo v proteinskih ploščicah.

4. Za zmanjševanje prenajedanja

Da se med obroki ne boste prenajedali, posezite po proteinski ploščici. Na voljo so ploščice z najrazličnejšimi okusi, na primer z okusom piškotka, čokolade, arašidov ali limone. Takšen prigrizek lahko zadovolji še tako velike sladkosnede.

Čeprav so beljakovinske ploščice sladke, ne povzročajo sunkovitega dviga sladkorja v krvi ter porušenja njegovega ravnovesja, kot se to dogaja pri drugih vrstah sladkarije.

Preberite tudi: 7 prednosti energijskih ploščic

Top