KAZALO
Domov > Kolesarstvo > 7 razlogov za priljubljenost poganjalcev

7 razlogov za priljubljenost poganjalcev

Poganjalci

Poganjalci so pogosto imenovani tudi kot učna kolesa. Od klasičnih koles za otroke pa se razlikujejo predvsem po tem, da ne vključujejo pedal. Še posebej priljubljeni so v zadnjem desetletju. Ob tem je treba nujno poudariti, da ne gre za sodoben koncept, kot bi si marsikdo mislil.

Če na otroško kolo gledamo bolj kot na razvojni pripomoček za učenje usklajenega gibanja in sredstvo za usvajanje ravnotežja, je otroški poganjalec prav zagotovo boljša izbira v primerjavi s katero koli drugo obliko kolesa za malčke, ki se učijo vožnje.

1. Otrok se v celoti osredotoči na razvijanje ravnotežja

Pokazalo se je, da do težav otrok pri vožnji s kolesom s pedali pride predvsem zaradi potiskanja na pedala. Zaradi tega so bili nekdaj v ospredju tricikli ter kolesa s pomožnimi kolesci.

Pri poganjalcu otroci pedala nadomestijo s poganjanjem z lastnimi nogami. Posledično se lahko v celoti osredotočijo na razvijanje ravnotežja. Malčki, ki na poganjalec sedejo kmalu po prvem rojstnem dnevu, lahko pri štirih letih ali prej ravnotežje nadzorujejo tako, da brez večjih težav presedlajo na pravo otroško kolo.

2. V primerjavi s klasičnimi kolesi so poganjalci varnejši

Pri privajanju otroka na vožnjo s kolesom je varnost zagotovo na prvem mestu. Za poganjalce lahko brez pomislekov trdimo, da so v primerjavi s klasičnimi kolesi precej bolj varno prevozno sredstvo. Otroci med vožnjo s poganjalcem ne potrebujejo podzavestnega usklajevanja poganjanja pedal z lovljenjem ravnotežja.

Otroški poganjalec Cruzee
Otroški poganjalec Cruzee – Extremevital.com

Ukvarjajo se samo z ravnotežjem ter smerjo vožnje. Posledično je bistveno manj padcev in poškodb. Seveda se padcem na poganjalcu ni možno v celoti izogniti. Čelada je zato še toliko bolj obvezna. Prav tako so izjemno priporočljivi še rokavičniki in ščitniki.

3. Poganjalec poskrbi za otrokov umski razvoj

Poleg drugih tehničnih igrač, ki dobro skrbijo za otrokov umski razvoj, lahko zelo prav pride tudi poganjalec. Ta namreč skrbi za hiter gibalni razvoj, omogoča pospešen napredek na področju motorike, skrbi za razvoj ravnotežja in koordinacije.

Poganjalec prav tako skrbi za zdravo gibanje na svežem zraku. Otroku z nakupom tovrstnega prevoznega sredstva torej lahko ponudite odlično popotnico za odraslo dobo. Vzljubil bo gibanje, obenem pa tudi zdrav način življenja.

4. Pestra izbira poganjalcev

Zadnja leta je priljubljenost poganjalcev privabila zelo veliko proizvajalcev. Ravno zato so na trgu na voljo zelo raznoliki poganjalci. Izdelani so iz najrazličnejših materialov, različnih oblikovalskih rešitev, gum ter dodatkov.

Otroški poganjalec Dema Beep Air LT
Otroški poganjalec Dema Beep Air LT – Extremevital.com

Raznolikost ponudbe se daleč najbolje opazi pri izbiri gum ter okvirja poganjalca. Okvir je lahko iz jekla, aluminija ali lesa, od tega je odvisna seveda tudi sama cena. Manj kakovostni poganjalec ima gumo iz trde plastike s precej manjšo absorpcijo tresljajev. Za kakovostnejše pa je značilno, da vključujejo pnevmatike, ki jih je treba tu in tam tudi napolniti.

5. Poganjalec raste skupaj z otrokom

Pri nakupu poganjalca je treba paziti, da ima otrok, ko sede nanj, s stopali dovolj stika s podlago. Ne smete kupiti prevelikega, saj je to lahko nevarno. Ko bo malček nekoliko zrastel, se sedež, ki je praviloma nastavljiv, lahko učinkovito usklajuje z otrokovo višino. Zlasti od otrokovega sloga vožnje in ne toliko od vašega lastnega mnenja pa je odvisno, ali boste za mlajšega otroka na krmilo na začetku namestili blokado obračanja.

6. Varčevanje na dolgi rok

Čeprav se vam bo v določenem trenutku zazdelo, da boste z nakupom prevoznega sredstva, kot je otroški poganjalec, zapravili preveč denarja, v resnici temu ni ravno tako. Na nakup je treba gledati kot na dobro investicijo na dolgi rok. Ko se boste torej odločili kupiti poganjalca, vam ne bo treba kupiti tudi tricikla, prav tako niti najmanjšega, torej 12-colskega kolesa.

7. Zelo lahek otroški transport

V primerjavi z drugimi možnostmi so otroški poganjalci zelo praktična izbira. Ne nazadnje tudi zato, ker je njihova teža majhna. Posledično je lahek za prenašanje, obenem ga lahko brez težav shranimo v avtomobilskem prtljažniku in ga tako vzamemo s seboj na počitnice ali kam drugam. Starši otrok, ki se naokoli vozijo s poganjalci, imajo navadno bistveno manj dela. Otroci so na poganjalcu namreč lahko precej bolj samostojni.

Top