KAZALO
Domov > Smučanje > Kako poskrbeti za smuči in opremo po sezoni?

Kako poskrbeti za smuči in opremo po sezoni?

Skrb za smuči po sezoni

Bliža se pomlad. Smuči, s katerimi smo še nedavno drveli po belih strminah, bomo kmalu postavili v kot in se pričeli ukvarjati s kakšno drugo dejavnostjo, morda s tekom, kolesarjenjem, planinarjenjem ali pohodništvom.

A preden se usedemo na kolo ali obujemo tekaške copate za spomladanski tek, moramo poskrbeti za smučarsko opremo, ki je ne bomo potrebovali do naslednje zime. Še zdaleč ni vseeno, kam in na kakšen način jo postavimo. Zato si v nadaljevanju poglejmo nekaj koristnih nasvetov, kako ravnati z opremo za smučanje po zaključku sezone.

Po sezoni smuči najprej povoskajte

Ob koncu sezone je treba smuči na debelo namazati s primernim voskom, ki se ga pusti kar na njih. Ko se vosek ohladi, lahko smuči daste skupaj ter jih spnete s trakom. Najbolje bo, da jih pospravite v zaščitno vrečko oziroma torbo, to pa postavite v ustrezen prostor, denimo v klet.

Povoskane smuči v zaščitni torbi v primernem prostoru so dobro pripravljene na poletni počitek, prav tako za naslednji možni izziv na beli strmini. Torbo pustite delno odprto, da bo zrak lahko krožil. S tem boste namreč preprečili, da bi rja načela robnike.

Smučarsko opremo hranite v suhem in hladnem prostoru

Po vsaki smuki bi morali smuči temeljito obrisati s krpo ter jih nato hraniti v suhem prostoru. To pomaga preprečevati korozijo na robnikih, prav tako na delih smučarskih vezi, ki so izdelani iz kovine. Enako velja za skladiščenje smučarske opreme v poletnem času. Smuči je treba vedno hraniti pri normalni temperaturi in v dovolj temni in suhi sobi.

Moške smuči Atomic Redster X7 + vezi M 12 GW (2023)
Moške smuči Atomic Redster X7 + vezi M 12 GW – Extremevital.com

V istem prostoru kot smuči lahko hranite še smučarske čevlje, ki so poleg smuči prav tako nepogrešljiva smučarska oprema. Čevlje najprej temeljito osušite, nato iz obeh čevljev vzemite notranja čevlja, ki ju pustite stati zunaj dan ali dva, da se povsem posušita. Kasneje se vložita nazaj in smučarski čevlji se zapnejo – dovolj je samo s prvo zaponko. Tako boste preprečili deformacijo oziroma poškodbo jezika čevlja. Ne pozabite preveriti še obrabe blazinic za pete.

Ženski smučarski čevlji Tecnica Mach1 95 Medium Volume (2024)
Ženski smučarski čevlji Tecnica Mach1 95 Medium Volume – Extremevital.com

Poskrbeti boste morali še za smučarsko čelado in smučarska očala. Posebnih pravil ali navodil za shranjevanje teh kosov opreme sicer ni, toda priporoča se, da se očala hranijo v primerni torbici, torej stran od sončne svetlobe in na suhem mestu. Preden čelado pospravite k poletnemu počitku, ne pozabite preveriti, ali so slučajno na njej kakšne razpoke. V tem primeru bo čelado potrebno zamenjati.

Poskrbite za prilagoditev smučarskih vezi

Že ko kupite smučarske vezi, morate dobro poskrbeti tudi zanje. Te lahko kupite v kompletu skupaj s smučmi ali posebej. Najbolje jih je nameščati s pomočjo izkušenega serviserja, kajti obstajajo zelo pomembni varnostni dejavniki, ki jih je treba upoštevati.

Smučarske vezi Marker Squire 11 110mm (2023)
Smučarske vezi Marker Squire 11 110mm – Extremevital.com

Najprej je treba vezi za smuči primerno prilagoditi sami velikosti smučarskih čevljev. Vezi se morajo nastaviti glede na določeno sredino smučarskih čevljev ter glede na oznako dolžine podplatov v milimetrih. Nato sledi pravilna prilagoditev sprostitvene vezi oziroma DIN nastavitev, ki je odvisna od višine, starosti, teže, dolžine podplata in nivoja smučarskega znanja.

Servis smuči in smučarske opreme

Enega od najboljših načinov, kako ohraniti opremo za smučanje brezhibno, predstavlja servis. To je pomembno tako v času sezone smučanja kot izven sezone. Serviranje lahko seveda izvedete tudi sami, kar je hrati tudi odlična oblika motivacije za smučanje.

Še pametneje pa je, da servis smuči in druge zimske opreme zaupate strokovnjakom. Še posebej v primeru, če tega opravila niste najbolj vešči. Pri nas so vam na voljo celo takšni servisi, ki ponujajo brezplačen prevzem ter dostavo smuči na dom.

Top