KAZALO
Domov > Zdravje > Kako poskrbeti za zdrav srčno-žilni sistem?

Kako poskrbeti za zdrav srčno-žilni sistem?

Zdrav srčno-žilni sistem

Srce velja za mišično črpalko v našem telesu, saj omogoča ustrezno prekrvavitev tkiv in organov. Srčna črpalka pa je zaradi sodobnega načina življenja ter hitrega tempa obremenjena s številnimi dejavniki, na primer s stresom, neustrezno prehrano in premalo gibanja. Posledično ni prav nič čudnega, da se dandanes marsikdo spopada s srčno-žilno boleznijo.

Med najpogostejša srčno-žilna obolenja današnjega časa sodijo hipertenzija oziroma povišan krvni tlak, angina pektoris in srčni infarkt. Kot posledica omenjenih bolezni pa se lahko razvije še srčno popuščanje ter življenjsko nevarne motnje srčnega ritma.

Vsekakor je sprememba načina življenja dosegljiva prav vsakomur med nami. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj rešitev, s katerimi lahko poskrbite za čim bolj zdrav srčno-žilni sistem.

1. Uživanje zdrave uravnotežene prehrane

Srčno-žilnemu sistemu moramo zagotoviti čim bolj prijazno prehrano. Ta naj bo torej zdrava in uravnotežena. Vključuje naj veliko sadja, zelenjave in rib. Tveganje za infarkt pomembno znižuje kombinacija omega 3 maščobnih kislin ter vitamina A in D. Enostavne nenasičene maščobne kisline iz repičnega in oljčnega olja zelo ugodno vplivajo na srčno mišico.

Izogibati se je treba škodljivim maščobam, ki so nasičene maščobne kisline. Te namreč pospešujejo razvoj ateroskleroze in pospešujejo nastanek krvnih strdkov. Nahajajo pa se v živalskih ter mlečnih izdelkih, na primer v trdi margarini.

2. Več gibanja

Ključno je znižanje utripa v stanju mirovanja ter zlasti hitra normalizacija po koncu telesne aktivnosti oziroma obremenitve. Slednje se lahko doseže predvsem z redno kratkotrajno aerobno vadbo telesa. Tisti, ki se vsaj dvakrat na teden giblje po pol ure, lahko kar za četrtino zniža tveganje za srčni infarkt.

Gibanje pozimi
Tudi pozimi, ko je zunaj hladno, ne pozabite na gibanje.

Vse več dokazov je, da poleg običajnih dejavnikov, kot so kajenje, krvni tlak, debelost, holesterol, na pričakovano življenjsko dobo ključno vpliva še mišična masa. Redna vadba za moč ima podobne učinke na srce kot vzdržljivostna vadba. Takšna vadba bi se morala izvajati vsaj dvakrat na teden po 20 minut. Strokovnjaki priporočajo vzdržljivostne zvrsti športa, kot je denimo nordijska hoja.

3. Meditacija in pravilno dihanje

Dejstvo je, da je stres eden od najpomembnejših faktorjev, ki v razvitem svetu povečuje smrtnost, in to ravno zaradi srčno-žilnih bolezni. Ljudje, ki so preveč obremenjeni, so tako podvrženi kar nekajkratnemu večjemu tveganju za infarkt. V tem primeru jim lahko odlično koristijo nekatere starodavne vzhodne sprostitvene vadbe oziroma tehnike.

Zadostuje že samo 10-minutna protistresna vadba na dan, ki je lahko v obliki meditacije ali joge. Odličen zaveznik za zdravo srce pa je ob tem zagotovo pravilno dihanje. To namreč omogoča kisik, ki se v srčni mišici v kemični reakciji s pomočjo hranil pretvarja v energijo.

4. Občasno na zdravniški pregled

Vsekakor se je pametno občasno odpraviti na kontrolo maščob, sladkorja v krvi, krvnega tlaka ter na snemanje srčnega ritma. Pri osebnem zdravniku se lahko naročimo tudi na celostni pregled. Ta poleg splošnega vključuje še preiskavo krvi, urina in EKG.

Pregled srčno-žilnega sistema
Pri osebnem zdravniku se naročite na preventivni kardiološki pregled.

Vsakdo lahko obširnejši kardiološki pregled opravi kot preventivni pregled. Še posebej se ta oblika pregleda priporoča starejšim od 45 let. Prav tako tistim, ki so družinsko obremenjeni s kakšnimi boleznimi, ter osebam, ki redno kadijo in imajo zvišane maščobe v krvi ali krvni tlak. Pregledi so zaželeni tudi za vse športnike.

5. Zdravo bivalno okolje

V današnjem času je zlasti pomembno, da na zdrav življenjski slog ter na zdravo bivalno okolje na sploh navajamo mlajše generacije. Kot družba bi morali biti dejavni predvsem pri razvoju brezplačnih možnosti za rekreacijo, na primer pri razvoju kolesarskih poti, zelenic in varnih pešpoti.

Tudi delodajalci bi morali dajati večji poudarek na varovanje zdravja na delovnih mestih.

Top